Projekt mybeachproject na Sejšelih

Umetnine iz odpadkov

Kaj počne Stefanie na Sejšelih? Dopustnikuje? Vsekakor ne – zbira odpadke in iz njih ustvarja umetniška dela ter tako s podporo lokalnih oblasti opozarja na lepote tega otoka. Takšna dejanja radi podpremo z našo profesionalno opremo – to, kar zajema naš slogan „Equipped for tomorrow“.

Izvedite več o projektu mybeachproject

in naši podpori Stefanie pri njenem prizadevanju – ohranjanju lepot Sejšelov

„Živijo, moje ime je Stefanie Wichmann. Leta 2019 sem prispela na Sejšele, da bi lokalni agenciji pomagala pri vodenju nemških turistov za čas njihovega dopusta na otoku Praslin na Sejšelih in ... tukaj sem obstala vse do danes.

Že na prvem sprehodu po plaži so me zmotile posamezne plastenke in tako se je pravzaprav rodil moj projekt – le nekaj dni zatem sem ustvarila račun mybeachproject na Instagramu. Sprva sem fotografirala le zbrane plastične odpadke, ki so napolnjevale vrečke, vendar mi to na dolgi rok ni bilo dovolj zanimivo. Kar naenkrat sem iz zbranih kosov odpadkov začela dobivati motive, kaj vse bi lahko naredila iz odpadkov. In to je postala moja „tematika“. V enem letu sem tako zbrala 40.000 kosov plastične embalaže – številka me je obenem presenetila in šokirala.

Cilj mojega projekta je, da druge na kreativni način osveščam k večji skrbi za okolje. Vsak lahko prispeva svoj del, in ne glede na to, kako majhen se zdi tvoj doprinos, vedno lahko navdušiš druge in s skupno močjo se da veliko doseči.

Umetnost iz odpadkov – Ledeno kraljestvo
Mybeachproject, sponzoriran s strani podjetja KAISER+KRAFT

Sejšeli so nedvomno ena od sanjskih destinacij z dih jemajočo se naravo, ki presega rajske plaže. Glede takšnega zaklada moraš preprosto biti bolj ozaveščen. Mi vsi, domačini, tuji delavci, kakršna sem tudi sama, in dopustnikarji moramo to podpirati v enaki meri in poskrbeti za čim manjši ogljični odtis. Za otoško državo naplavljeni odpadki, na katere lahko vplivamo v omejeni meri, predstavljajo poseben izziv. Vendar lahko na kraju samem veliko postorimo, da prvič proizvedemo čim manj odpadkov, in drugič, da odpadkov ne zavračamo brezbrižno v naravo. To, da vidim, da se stvari v skupnosti premikajo, me navdaja z izjemno energijo.

Lansko leto se je skupina domačinov odločila ustanoviti projekt Fresh Focus. Njihov cilj je, da mladostnikom približajo naravo, da življenje na otoku naredijo privlačnejše in da jim pokažejo nove možnosti: organizirajo izlete s kurišči, odpirajo in vzdržujejo pohodniške poti in v bližnji prihodnosti načrtujejo tečaje deskanja na valovih, hoje po zateznih trakovih (slackline), plezanja in kalistenike. V skupini smo že lahko organizirali nekaj večjih čistilnih akcij, na primer v poznanem krajinskem parku Vallée de Mai, ki je uvrščen na UNESCOV seznam svetovne dediščine in turistična atrakcija na otoku. Tako smo aprila zbrali pribl. 370 kg cestnih odpadkov in tako poskrbeli za precejšnjo pozornost ter opozorili nase. Trenutek je pravi in sleherni še tako majhen korak je korak v pravo smer.“

Če želite podpreti Stefanie pri svojem prizadevanju, je tukaj na voljo več informacij:

Stefaniejina oprema