Delo s plinskimi jeklenkami

Pri delu s plinskimi jeklenkami obstaja veliko virov nevarnosti: če jeklenke med prevozom niso ustrezno zaščitene, se lahko prevrnejo in v najslabšem primeru eksplodirajo. Enako seveda velja tudi za skladiščenje. Toda z ustreznimi kakovostnimi izdelki, kot so dvigala za plinske jeklenke, držala za plinske jeklenke ali vozički za jeklenke, boste zagotovili varnost pri profesionalnem delu s plinskimi jeklenkami. Več o tem boste izvedeli spodaj!

V kategoriji Delo s plinskimi jeklenkami boste našli izdelke naslednjih blagovnih znamk: eurokraft pro, eurokraft basic.

Vaši filtri
  Znamka
  Tip izdelka
  Trajnostnost
  Višina [mm]
  Barva
  Dolžina
  Material
  Možnost uvoza
  Nosilnost
  Premer jeklenke
  Širina
  Število jeklenk
  Bruto cena
  Neto cena
  Ustrezno
  Število izdelkov: 21

  Delo s plinskimi jeklenkami – naj bo varnost vedno zagotovljena  Če že za skladiščenje plinskih jeklenk velja veliko predpisov, jih zagotovo ni nič manj niti za delo s plinskimi jeklenkami. Z držali za plinske jeklenke, dvigali za plinske jeklenke in podobnimi pripomočki boste poskrbeli za varnost in ne le za upoštevanje pravil.  Kaj spada k delu s plinskimi jeklenkami?  Pri delu s plinskimi jeklenkami v podjetju je treba upoštevati vse varnostne ukrepe. To vključuje tako prevoz kot tudi menjavo jeklenk in skladiščenje oziroma pripravo na delovnem mestu. Na splošno naj bi izdelki za delo z nevarnimi snovmi znatno zmanjšali tveganje za poškodbe in nesreče:  • Držala za plinske jeklenke za pritrditev na steno preprečujejo, da bi se ozke jeklenke med skladiščenjem in pripravo prevrnile.

  • Ročni in drugi vozički za plinske jeklenke z nosilci in optimizirano ergonomijo omogočajo varen prevoz različnih izvedb plinskih jeklenk.

  • Palete za plinske jeklenke omogočajo varen prevoz več jeklenk z viličarjem.

  • Regali za plinske jeklenke optimizirajo namestitev posod in sodov s plinom.


  Kaj je treba upoštevati pri delu s plinskimi jeklenkami?  Tako kot pri dolgoročnem skladiščenju plinskih jeklenk tudi za delo s težkimi in vnetljivimi jeklenkami veljajo številni predpisi, na primer nemški pravilnik TRGS 510. Načeloma je treba preprečiti poškodbe jeklenk in s tem nenadno uhajanje plinov pod tlakom. To se lahko zgodi tako prek ventila kot tudi prek tankih sten posode za plin.  Ocena tveganja in napotki za delo so najpomembnejša podlaga za delo s plinskimi jeklenkami. Usposabljanje za delo je treba ponoviti vsaj enkrat letno.  Za prevoz plinskih jeklenk v podjetju velja naslednje:  • Prevažajte jih samo s privitim pokrovčkom ventila in tesno zaprtim ventilom.

  • Pri tem nosite zaščitna delovna oblačila. Posebej pomembne so rokavice in zaščitni čevlji.

  • Plinske jeklenke premeščajte samo s temu namenjenimi transportnimi napravami. Ne smete jih kotaliti, premikati v ležečem položaju ali nositi.

  • Osebe in plinske jeklenke se ne smejo peljati skupaj v istem dvigalu.

  • Plinske jeklenke morajo biti na vsakem mestu (kratkotrajnega) skladiščenja zavarovane pred prevračanjem ali trki.

  • Če je treba plinske jeklenke premikati z žerjavi, je to dovoljeno le z ustreznimi paletami.


  Če transport plinskih jeklenk poteka po javnih cestah, je treba upoštevati predpise ADR za prevoz nevarnih snovi. Pri tem veljajo določene omejitve glede števila prevoznih enot in obremenitve. Pomembni elementi so tudi zavarovanje tovora, označevanje in usposobljeni vozniki.  Za podrobnejše informacije morate preučiti vse ustrezne zakone in smernice. Koristno si je ogledati tudi naše informacije o skladiščenju nevarnih snovi skladno s predpisi. Če imate kakršna koli vprašanja, se obrnite na nas.