Delovni brezrokavniki

Za boljšo in hitrejšo opaznost v tovarni, skladišču ali proizvodnji poskrbite z delovnimi in opozorilnimi brezrokavniki s certifikatom, da je varnost na prvem mestu. Naročite svojo varnostno opremo zdaj – naj bodo to opozorilni brezrokavniki, delovni brezrokavniki, brezrokavniki za toplotno zaščito ali pasovi in predpasniki za enkratno uporabo za moške in ženske. Tu boste našli tudi zakonsko predpisane opozorilne brezrokavnike, ki jih morate imeti v svojem osebnem avtomobilu ali v vozilih za gospodarsko uporabo. Oglejte si jih sami!

Delovni brezrokavniki: zaščita, ki jo lahko oblečete preko dejanskih oblačilZa voznike avtomobilov so obvezni, za kolesarje postajajo standard, za strokovnjake v industriji na prostem in v nevarnih okoljih pa so samoumevni. Opozorilni brezrokavniki so del osnovne opreme na področju osebne in poklicne varnosti pri delu.Katere vrste delovnih brezrokavnikov obstajajo?V naši ponudbi delovnih brezrokavnikov združujemo različne oblike zaščitnih in delovnih oblačil brez rokavov, ki jih lahko oblečete preko dejanskih oblačil. Glede na področje uporabe in predpise za svoje delovno mesto lahko izbirate med: • predpasniki z oprsnikom za zaščito pred vročino v skladu z Uredbo o osebni varovalni opremi 2016/425 in standardom DIN ISO 11612,

 • opozorilnimi brezrokavniki v oranžni barvi v skladu s standardom EN ISO 20471:2013+A1:2016,

 • trakovi za podporo hrbta z naramnicami za razbremenitev hrbtenice,

 • predpasniki iz PVC in predpasniki za enkratno uporabo za uporabo v živilski industriji in gostinstvu.


Na kaj morate biti pozorni pri opozorilnih brezrokavnikih?Od leta 2014 velja, da morajo vozniki po nemških cestnih predpisih imeti opozorilni brezrokavnik. Enake predpise imajo številne evropske države. V skladu s tem mora biti v vsakem vozilu na voljo opozorilni jopič v oranžni, rdeče-oranžni ali rumeni barvi.Zaradi odsevnih črt so delovni brezrokavniki za ženske in delovni brezrokavniki za moške zelo dobro vidna opozorilna oblačila v skladu s standardom EN 20471. Ker pokrivajo le trup, spadajo v razred 2 osebne varovalne opreme in pokrivajo srednje visoka tveganja. Ta razred med drugim velja za: • delo na prostem, na tirih ali na cesti,

 • delo v slabih svetlobnih in/ali vremenskih razmerah,

 • prevoze po okolici ali v prostorih podjetja,

 • ravnanje z dvižnimi napravami in dvigali,

 • gradbišča,

 • dela na hidrotehničnih objektih.


Osnova za izbiro delovnega brezrokavnika je ocena tveganja v podjetju. Pri tem se upoštevajo tudi podrobnosti, kot sta telesna drža pri delu ali morebitno zakrivanje odsevnih oblačil pri ravnanju z delovno opremo.Opozorilo: če iščete osebno varovalno opremo za najvišjo stopnjo varnosti (razred 3), se morate odločiti za dolge rokave in hlačnice ter s tem tudi za opozorilne delovne brezrokavnike in odsevne delovne hlače.Na kaj je treba biti pozoren pri predpasnikih z oprsnikom?

 1. Predpasniki za večkratno in enkratno uporabo iz PVC, vinila in druge umetne mase ščitijo pred brizgi kemikalij, vodo za pomivanje ali drugimi tekočinami. Bistveno je, da odpornost proti snovem prilagodite delovnemu mestu in njegovim zahtevam.

 2. Predpasniki za zaščito pred vročino morajo biti odporni na sevalno toploto in skladni z Uredbo 2016/425 o osebni varovalni opremi in standardom DIN EN ISO 11612. Vedno jih je treba kombinirati z drugimi izdelki za zaščito pred vročino, kot so delovne rokavice in jakne za zaščito pred vročino.


Za vsa zaščitna in delovna oblačila, tudi brez uradnih predpisov, velja, da je boljša preventiva kot kurativa. Zato lahko izveste več o naši ponudbi izdelkov za zaščito in varnost pri delu ter se preprosto obrnete na nas, če imate kakršno koli vprašanje.