Dvižne naprave, dvižniki

Ko postane tovor v vsakdanjem delovniku obremenitev, pomenijo dvigalni sistemi in dvižne naprave dobrodošlo olajšanje. Ne glede na to, ali potrebujete paletne dvižne vozičke, z ročnim ali električnim delovanjem, velike dvižne naprave, viličarje, sesalne dvižnike, žerjave ali dvižne mize – za vsak delovni napor boste pri nas našli ustrezno tehnološko razbremenitev.

Dvižne naprave in dvigala za vsak namen in za vsak tovorTudi najmočnejši zaposleni morajo kdaj priznati premoč, če ne želijo ogroziti svojega zdravja. Vsekakor je uporaba dvižnih naprav in dvigal enostavnejša. Konec koncev lahko ti močni pomočniki tovor prenesejo varneje, ga odložijo na ustrezno mesto in tako bolje prispevajo k poteku dela v podjetju – od skladišča do delavnice. Kateri izdelki iz ponudbe dvižnih naprav in dvigal znamke kaiserkraft so pravi, izveste tukaj.Dvižne naprave in dvigala: ali obstaja med obema pomembna razlika?Načeloma da. Če dopolnimo pojem še s talno transportno napravo, je razlika morda nekoliko bolj jasna. V to skupino spadajo vse dvižne naprave in dvigala, ki se prednostno uporabljajo za prevoz tovora. Paletna dvigala in ročni viličarji so najboljši primer.Na drugi strani pa imamo klasične dvižne naprave, kot so žerjavi, ki so koristni in na mestu trdno zasidrani proizvodi za dviganje in odlaganje težkega tovora v določenem dometu. Uporabni so še posebej takrat, ko želite v obratu prestaviti težke stroje ali uporabiti določeno orodje.Pravo vprašanje se torej glasi, kakšno funkcijo naj bi opravljala vaša naprava: ali vam je pomembnejši prevoz ali dvigovanje? Iz tega nato izhaja veliko dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri izbiri dvižnih vozičkov, dvižnih miz in podobnih elementov.Katere dvižne naprave in dvigala so pomembna za moje podjetje?To je seveda vedno odvisno od tega, kakšen je obseg tovora v vašem podjetju in v kakšni obliki ga želite transportirati ali premakniti. V našem vsakdanjem delu s strankami sta se dve napravi izkazali kot še posebej vsestranski:  • Paletni dvižni vozički oz. ročni viličarji se uporabljajo praktično v vseh panogah, kjer imajo opravka z blagom na paletah ali odpošiljanjem palet.

  • Vsestransko uporabna so tudi mini dvigala, ki lahko s prosto izbrano dodatno opremo ter posebnimi konstrukcijami rešijo marsikatero težavo – še posebej v delavnicah.Katere dejavnike je treba obvezno upoštevati pri dvižnih napravah in dvigalih?Pri podjetju kaiserkraft ponujamo izključno naprave, ki jih je mogoče upravljati tudi brez ustreznega vozniškega dovoljenja. Pogoji za varnost pri delu pa seveda veljajo.Pri izbiri morate upoštevati naslednje dejavnike:  • težo in mere tovora

  • potreben prostor za dvig (navpično)

  • pri paletnih dvižnih vozičkih tudi dolžino vilic in nosilno širino naprave


Pri vseh transportnih napravah, kot so na primer viličarji, je poleg tega pomembna tudi izbira ustreznih koles. Kajti vrsta tal in upoštevanje razmerja med udobnim tekom koles in kotalnim uporom lahko na koncu pomeni pomembno razliko v poteku delovnega dne. Več informacij na to temo boste našli v nasvetih za nakupovanje kolesc in koles.Poleg tega morate preučiti, ali je vaša izbrana naprava dejansko primerna za preračunano obremenitev. Povedano krajše, na podlagi težišča tovora in iz statičnih razlogov potrebujete napravo, katere največja nosilnost je večja od tiste, ki ste jo izračunali po občutku. Če ima naprava večjo nosilnost, bo vaš pomočnik za velike obremenitve hkrati tudi uporaben na več področjih.Kako vam lahko pomagamo?Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri prave naprave za vaš obseg blaga in/ali transporta. Tudi če želite posebno izvedbo ali imate dodatna vprašanja o dvižnih napravah in dvigalih, se lahko kadarkoli obrnete na nas.