Visokotlačni čistilniki, parni čistilniki

Z visokim tlakom v boj proti umazaniji! Visokotlačni čistilniki najdejo tudi najmanjše drobce umazanije: na tleh, v vogalih ali razpokah, na strojih ali sestavnih delih. Zahvaljujoč posebnim šobam umazanija hitro izgine.

V kategoriji Visokotlačni čistilniki, parni čistilniki boste našli izdelke naslednjih blagovnih znamk: Kärcher.

Visokotlačni čistilniki in parni čistilniki: čisteje skoraj ne gre!



Za tipično trdovratno umazanijo, ki se nabira na strojih ali površinah, bi lahko seveda posegli tudi po močnih čistilih. Vendar pa je enostavnejše, učinkovitejše in okolju prijaznejše, če namesto tega uporabite visokotlačne in parne čistilnike. Kajti s preprosto kombinacijo vode in pritiska lahko dosežete čistočo na najvišji ravni.



Kakšna je razlika med visokotlačnim in parnim čistilnikom?



Načeloma je delovanje obeh izvedb podobno, zato ju ljudje pogosto zamenjujejo: naprava potisne vodo pod pritiskom skozi šobo, ta pa nato očisti umazane površine s kombinacijo fizikalnih in toplotnih učinkov.



Bistveno pa se razlikujeta glede agregatnega stanja tekočine:



 • V visokotlačnem čistilniku (naprave z vročo in hladno vodo) se voda segreje le do 60 stopinj Celzija. To je popolnoma dovolj za ločitev umazanije, maščobe in olj od površine. V tem primeru je pomembnejši dejavnik pritisk, saj postrga umazanijo.

 • V parnih čistilnikih pa se voda segreje na takšno temperaturo, da se spremeni v vodno paro. Ta uniči klice in bakterije že s samo vročino, torej je v tem primeru kakovost strganja, ki ga povzroči pritisk, drugotnega pomena.


Zato se visokotlačni in parni čistilniki pri industrijskem čiščenju uporabljajo na različnih področjih:



 • Parni čistilniki zagotavljajo higiensko čistočo predvsem površin v notranjih prostorih, ki pridejo v stik z živili. Z njimi uspešno uničite tudi klice in bakterije v sanitarijah in skupnih prostorih.

 • Visokotlačni čistilniki se uporabljajo na zunanjih objektih, za pločnike, zidove ali druge fasadne elemente, čiščenje umazanije in olja z velikih strojev in vozil, primerni pa so tudi za delavnice ali proizvodne hale.


Kaj je posebnost teh čistilnih naprav?



Obema izvedbama je skupna ena velika prednost: pri manjši ali srednje močni umazaniji se lahko brez težav odpoveste čistilnim sredstvom ali čistilni opremi. Ustrezna čistila dopolnijo toplotno-fizikalno delovanje s kemijsko sestavino, ki pri zelo trdovratni umazaniji zagotavlja hiter uspeh. Ko že ravno govorimo o hitrosti – tudi ta je ena od prednosti visokotlačnih čistilnikov:



 • Zaradi ergonomske uporabe in okretne izvedbe lahko zaposleni površine obdelajo hitro in brez sklanjanja.

 • Različni kompleti dodatne opreme zagotavljajo, da je naprava prilagodljiva in omogoča uporabo na različnih površinah.

 • Zaradi premišljenega sistema črpalk in šob je poraba vode zelo nizka.


Za katere naloge se uporablja kateri visokotlačni čistilnik?



Načeloma lahko vsak visokotlačni čistilnik znamke Kärcher, ki ga dobite pri nas, uporabite za vse običajne naloge čiščenja v podjetju. Upoštevati morate le nekaj podrobnosti:



 • Za stroje in vozila je najboljše uporabiti čistilnik s temperaturo vode 40 stopinj Celzija in „običajno'' šobo.

 • Za pločnike, ploščadi, fasade, zidove itd. lahko uporabite nastavek za odstranjevanje umazanije.

 • Tla v notranjih prostorih in površine s talnimi oblogami, linolejem itd. očistite s parnim čistilnikom.


Načeloma morate pri odločitvi o stroju razmisliti o pogostosti uporabe in potrebnih funkcijah. Pomembni elementi so:



 • Sistem ogrevanja in možna temperatura vode

 • Ustvarjen pritisk in možno uravnavanje pritiska

 • Potreben čas neprekinjenega delovanja kot kombinacija moči motorja in zmogljivosti pretoka


S teh vidikov je na primer zmogljivejši visokotlačni čistilnik z vročo vodo idealen, če pogosto menjate mesto uporabe, neprekinjeno pa lahko tak čistilnik uporabljate do ene ure. Model s hladno vodo je primeren za občasno uporabo, srednjo stopnjo umazanije in pregledne površine.



Katere nasvete glede nege morate upoštevati?



Načeloma morate prilagoditi pritisk in temperaturo vode glede na občutljivost površine. Poleg tega morate visokotlačni čistilnik vedno uporabljati na določeni razdalji (od 10 do 30 cm) od površine. Če je razdalja večja, je čistilni učinek zaradi manjšega pritiska bistveno manjši.



Sicer pa lahko v ponudbi izdelkov za čiščenje in sanitarije najdete tudi druge naprave, ki jih lahko uporabite takrat, ko čiščenje pod visokim pritiskom ne pride v poštev. Vse, kar še morate vedeti o tej temi, smo za vas povzeli v dveh pregledih:





Če tega, kar iščete, ne boste našli tam, vam bomo pri izbiri naprave z veseljem svetovali osebno!