Vrtalna in udarna kladiva

Niti najtrša podlaga nima možnosti proti profesionalnim vrtalnim in udarnim kladivom! Še toliko manj, če uporabite izdelke kakovostnih znamk.

V kategoriji Vrtalna in udarna kladiva boste našli izdelke naslednjih blagovnih znamk: Bosch.

Vrtalna in udarna kladiva: za najtrše orehe



Kjer obupajo tudi najbolj zmogljivi vrtalniki, se delo vrtalnih in udarnih kladiv šele začne. Spopadejo se z najtršim betonom, robustno opeko in odpornim kamnom. Upirati se jim ne more niti kovina.



Vrtalno kladivo ali udarni vrtalni stroj: kdaj uporabiti kaj?



Pri električnem orodju velja, da uporabite toliko moči, kot je potrebno, pri čemer pa je treba vedno upoštevati zahteve materiala in naloge. Če ne drugega, da se pri delu ne utrudite.



Udarni vrtalni stroj kombinira mehanske udarce in protipritisk, ki ga ustvari uporabnik. Učinek udarca je toliko večji, kolikor bolj pri delu pritiskate na stroj. Pri večji trdoti materiala pa je to lahko zelo utrudljivo in tudi delo ne napreduje z ustrezno hitrostjo. Vrtalna kladiva imajo udarni mehanizem, ki z aksialnimi gibi kakor sam od sebe prodira v material. Uporabnik mora pri tem samo še natančno usmerjati stroj.



Vrtalno kladivo povprečno doseže udarno silo približno 3,2 joula, kakovostni vrtalni udarni stroj pa samo 2,4 joula. Poraba moči vrtalnega kladiva pa je manjša in zato pri številnih nalogah razen najtrših primerov ne dosega vrtalnih in udarnih vrtalnih strojev.



Zato se vrtalna in udarna kladiva uporabljajo takrat, ko je podlaga še posebej odporna. Z njimi zlahka izdelate luknje v zid in železobeton. Z vrtalnimi kladivi lahko tudi razbijate in klešete. Udarni vrtalniki pa so nasprotno odlični za izdelavo izvrtin večjih premerov ter omogočajo udobno in varno delo tudi domačim mojstrom, ki so še začetniki.



Katere varnostne ukrepe je treba upoštevati pri delu z vrtalnim kladivom?



Pri delu z vrtalnimi in udarnimi kladivi priporočamo ustrezno varovalno opremo – tudi takrat, ko vam ni treba upoštevati predpisov za varstvo pri delu. Nosite vsaj zaščito oči, da se zavarujete pred letečim prahom in delci materiala. Ko kovina silovito udari ob kamen, nastane tudi visok hrup.



Kaj je treba upoštevati pri nakupu?



Električno orodje mora biti primerno za intenzivno uporabo, svedre pa izberite skladno s podlago. Pri nakupu izdelka poleg udarne sile upoštevajte tudi število vrtljajev v prostem teku, mogoče debeline svedrov in vpenjala za orodje. Če potrebujete pomoč pri izbiri, se obrnite na nas.