Vezni granulati

S pravo možnostjo vpijanja proti razlitju: vezni granulat absorbira nevarne tekočine v nekaj sekundah. Te sekunde so lahko odločilne. Kako dobro je, da lahko vse, kar potrebujete, dobite tudi tukaj: univerzalni vezni granulat, granulat za kemikalije in dodatke za obvladovanje razlitja za varnost v svojem podjetju. Na zalogi imamo tudi trajnostne in biološko razgradljive granulate – več o tem preberite v nadaljevanju!

Vaši filtri
Tip izdelka
Trajnostnost
Izvedba

Vezni granulat: preprosto absorbira nevarne snoviV nujnih primerih je treba ukrepati hitro. Vezni granulati ne vpijajo le nevarnih tekočin, temveč jih tudi zadržujejo in zagotavljajo hitro odstranjevanje. Zato so prva izbira za varnost v podjetju in zaščiteno okolje v primeru poškodb.Kaj so vezni granulati?Tako kot vpojne krpe spadajo tudi vezni granulati med vezivna sredstva kot osnovni sestavni del obvladovanja razlitja. Obe različici vpijata iztekajoče tekočine, jih s postopkom adhezije vežeta v svojo strukturo in tako olajšata odstranjevanje.Vezni granulati absorbirajo olja in kemikalije, lake ali barve, smole ali katero koli drugo tekočino, ki je problematična pri ravnanju z nevarnimi snovmi. Da bi preprečili onesnaženje vode ali tal s samimi granulati, je večina veznih granulatov izdelana iz mineralne gline, plute, vrelnih kamenčkov ali drugih neproblematičnih naravnih surovin.Vezni granulat ali vpojna krpa: kdaj uporabiti katero izmed možnosti?Kot tekstilna podloga so vpojne krpe primerne za vsa dela, pri katerih bi lahkoiztekale nevarne tekočine. Granulati pa se uporabljajo, kadar jenekaj že izteklo. Zato so pomembni pripomočki za nujne primere in del številnih kompletov za ukrepanje ob razlitju.Medtem ko lahko vpojna krpa brez težav zbere tudi olja z vodnih površin, je vezni granulat za kemikalije za posipanje predvsem specialist za vse vrste tal. Predvsem porozne, luknjičaste ali neravne površine se bolje obnesejo z veznim granulatom, saj granule prodrejo v majhne vdolbine ali utore in tam opravijo svoje delo. Tipičen primer uporabe je odstranjevanje razlitega motornega olja ali bencina na asfaltu.Če želite združiti najboljše lastnosti obeh oblik, se sesalne cevi in vpojne blazinice uporabljajo kot vpojne krpe, napolnjene z granulatom.Kateri vezni granulat za katero uporabo?Univerzalni vezni granulat je prav to: univerzalni izdelek za nujne primere za najpogostejše tekočine, uporabo v prostorih in na prostem ter večini utrjenih površin. Univerzalni granulat lahko absorbira olja, maziva in goriva ter številne kemikalije – vključno z agresivnimi kislinami.Ko gre za uporabo kot vezivo za kemikalije, so za ta namen primerni tudi številni večnamenski vezni granulati, vendar so posebej uporabni izdelki, preizkušeni pri DEKRA z ustreznim certifikatom. Enako velja za vezavo biodizla in drugih olj. Podrobnejše informacije so na voljo v zahtevah glede veziv za olje (1998) nemškega Urada za okolje. Na podlagi tega bodite pri izbiri pozorni na naslednje:  • Izdatnost: glede na material, razlitje in sestavo granulata lahko ena vreča veziva absorbira različne količine tekočine. Gosto tekoče ali zelo viskozne snovi za varno in popolno vezavo potrebujejo več granulata kot redko tekoče snovi.

  • Primernost: vezni granulati za olje se razvrščajo glede na vrsto. Tip I je posebej primeren za uporabo na vodah, tip II je odobren za kratkotrajno uporabo na manjših vodnih površinah in na kopnem, tip III pa je namenjen posebnim potrebam na trdnih podlagah. Oznaka ''R'' pomeni zadosten oprijem na vozišču po odstranitvi granulata.


V nujnih primerih je pomembno, da imate pri roki pravo vezivo in da ukrepate hitro. Na vprašanja o izbiri vam bomo odgovorili osebno, če se boste obrnili na nas.