Varnostne oznake in table

Zakaj so čebele črno-rumene, mušnice rdeče in nekatere strupene žabe modre? Ker so nevarne. Opozorilne barve takoj vzbudijo pozornost: rdeča v kombinaciji z belo ter oranžna in rumena v kombinaciji s črno so v sklopu evropskih konvencij odobrene kot barve za varnostne oznake in table.

Bodite zgled za varnost!Standarda ASR A1.3 in EN ISO 7010 jih predpisujeta, zdrav razum pa jih zahteva – varnostne oznake in table. Pomembni so tudi smernice in standardi varstva pri delu, saj nalagajo poenoteno varnostno označevanje, ki na podlagi standardov velja po vsej Evropi. Tako varnostne oznake in table s področja zdravstvenega varstva povsod, kjer so nameščene, razumemo enako. S pomočjo tabel lahko hitro najdemo možnosti za zaščito in pomoč, opozorilni znaki in znaki za obveznosti pa nas ob vstopu na nevarna območja in prometne poti opozarjajo, naj bomo previdni, in nas opominjajo na pravilno uporabo delovnih pripomočkov. In katere varnostne oznake v svojem podjetju potrebujete vi?Kategorizacija: naše varnostne oznakeRoko na srce: poznate vse varnostne table, ki obstajajo? Na srečo vam tega niti ni treba, saj obstaja jasna razdelitev po kategorijah in tematskih področjih. Glede na to, na katerem področju potrebujete varnostne oznake, vam ponujamo izbiro primernih tabel.1 Kategorija E: znaki za reševanje


Zelene table so kvadratne, oznake in pisava na njih pa signalno bele. Tako boste hitro našli opremo za prvo pomoč, zasilne izhode in evakuacijske poti. Znaki za reševanje morajo v temi oddajati svetlobo, zato so med običajno uporabo ves čas osvetljeni. Če splošna razsvetljava odpove, so znaki napolnjeni in samostojno oddajajo fluorescenčno svetlobo.


2. Kategorija P: znaki za prepoved


Tukaj prevladuje rdeča – signalno rdeča. Kar je prepovedano ali česar ni dovoljeno uporabljati, je navadno jasno prečrtano.


3. Kategorija W: opozorilni znaki


Trikotni opozorilni znaki s črnimi piktogrami v obratih, na stenah in strojih označujejo možne nevarnosti in z očitno signalno rumeno vzbujajo pozornost. Osebe naj bi bile tako pozornejše na svojo okolico.


4. Kategorija M: znaki za obveznosti


Okrogli znaki za obveznosti preprečujejo nezgode na delovnem mestu. Uporaba zaščitnih izdelkov za delovna mesta je jasno urejena z modrimi znaki: beli piktogrami zahtevajo določeno ravnanje.


5. Kategorija F: požarni znaki


Beli piktogrami na rdečem ozadju: ko zagori, kvadratni znaki za požarno zaščito kažejo, kje najdete najbližji požarni alarm, požarno lestev in gasilni aparat. Tudi ti znaki svetijo v temi, da ostanejo vidni tudi ob izpadu splošne razsvetljave.Iz neposredne bližine


Da ne pozabimo: med nameščanjem varnostnih oznak zagotovite, da ne bodo preveč oddaljene od opazovalca. Slednje velja zlasti za table, ki označujejo evakuacijske poti. V naših nasvetih za nakup lahko preberete, na kakšne razdalje morate namestiti varnostne oznake, da bodo berljive. Če imate o tem dodatna vprašanja, se preprosto obrnite na nas.Pa še nekaj:


samolepilne table so na očiščeni površini zelo dobra možnost in dopolnitev običajnih varnostnih oznak, vendar to pomeni tudi to, da morate s površin tapet, sten omar in regalov najprej odstraniti ostanke maščob in umazanijo, šele nato pa lahko nanje nalepite samolepilno folijo.