Podnožke

Več svobode, več preprostosti, več varnosti. Stopnice so priročni in varni pripomočki za vsakdan, ki so kompaktni in pripravljeni za takojšnjo uporabo. Zaradi velike ploščadi pa boste poleg tega na njih stali zanesljivo in udobno.

V kategoriji Podnožke boste našli izdelke naslednjih blagovnih znamk: MUNK, eurokraft pro, Hailo, KRAUSE, Layher, Altrex, eurokraft basic, HYMER, Twinco.

Vaši filtri
Znamka
Tip izdelka
Trajnostnost
Ustrezno
Število izdelkov: 54

Stopnice in smernice zanje.Manjše stopnice morajo biti lahke, saj jih moramo dvigati. Biti morajo stabilne, ker na njih delamo. Poleg tega pa tudi nosilne, da lahko na njih stojijo delavci s težkim orodjem. To so zahteve, ki jih morajo izpolniti stopnice. Samo če so res izpolnjene, smo lahko prepričani, da bodo ti pripomočki olajšali delo in se bodo zaposleni počutili varno. Zato so te zahteve zapisane tudi v standardu DIN EN 14183 za stopnice.Kaj predpisuje standard?Standard DIN EN 14183 predpisuje konkretne načine postopanja, mere in material sestavnih delov za konstrukcijo stopnic. • Za nosilne dele, kot so stopnice ali stranice, so kot mogoči materiali navedeni les, najmanj 3 mm debela umetna masa, najmanj 0,9 mm debelo jeklo in najmanj 1,2 mm debel aluminij. Za nedrseče površine se lahko uporabljata guma in mehak PVC. Pozor: stopnice iz umetne mase morajo opraviti preizkus glede temperaturne obstojnosti in trpežnosti.

 • Preverjanje nosilnosti je zelo pomembno: vsaka stopnica mora nositi 260 kg.

 • Manjše stopnice, stopniščne lestve in stolčki za vzpenjanje morajo imeti površino za stanje z velikostjo najmanj 200 x 300 mm, pomična stopnica pa najmanj 200 x 200 mm.

 • Manjše stopnice in stolčki za vzpenjanje morajo imeti stopnice z globino najmanj 80 mm, stopniščne lestve pa najmanj 150 mm.

 • Navpični razmak med stopnicami sme znašati največ 250 mm.

 • Manjše stopnice, stopniščne lestve in stolčki za vzpenjanje so lahko visoki največ 1000 mm, pomične stopnice pa 500 mm.

 • Preprečevanje zdrsa mora znašati najmanj 0,2.

 • Na stopnicah mora biti pritrjeno navodilo za uporabo, ki vsebuje podatke o proizvajalcu, datum izdelave, področje uporabe, ime izdelka in dovoljeno največjo obremenitev.


Kaj bi imeli raje?Ne glede, ali izberete manjše stopnice, stopniščne lestve, stolčke za vzpenjanje ali pomične stopnice, imajo ti modeli večinoma tri do štiri stopnice, zato ni take razlike pri višini. Drugače kot pri lestvah lahko pri manjših stopnicah stopite na vse stopnice do najvišje. Odločilne razlike so pri materialu in obliki. Glede na delovno okolje izberite ustrezen material izdelka. • Kjer je na primer prisotno olje, se zaradi nevarnosti zdrsa ne smejo uporabljati površine iz umetne mase ali lesa.

 • Ob strojih lažje delate s stopniščnimi lestvami, saj jih lahko prislonite neposredno ob stroj.

 • Pomične stopnice pa se pogosto uporabljajo v pisarnah in prodajalnah, ker jih lahko hitro pomikate.


Alternativa manjšim stopnicam so delovne ploščadi. Te imajo še širšo površino.