Delovno mesto ESD

Naj bo dogajanje ravno prav napeto – a ne na račun občutljivih elektronskih komponent. V središču delovnega mesta ESD je nadzorovano izenačevanje nabojev – da bo oprema profesionalcev popolna.

Ureditev delovnih mest ESD – da bodo napetosti vedno pod nadzoromElektrična napetost ne prihaja le iz električne vtičnice, temveč se pojavlja pri vseh dejavnostih, pri katerih prihaja do interakcije med ljudmi, stroji in površinami. Običajno to ni težava. Če pa gre za delovno mesto ESD, je zadeva drugačna. Tukaj najdete informacije o tem, kaj potrebujete za popolno ureditev delovnega mesta ESD.
Katere so značilnosti delovnega mesta ESD?Pri splošni opremi delovnega mesta v delavnicah, industriji in administraciji so v ospredju predvsem ergonomija, stabilnost in funkcionalnost. Pri proizvodnji, nameščanju in prevozu elektronskih komponent je glavna skrb zaščita občutljive tehnologije pred elektrostatičnimi razelektritvami (electrostatic discharge – ESD).Že najmanjše neželeno izenačenje naboja med različno nabitimi površinami lahko občutljivo tehnologijo poškoduje ali celo uniči. Posledica tega so lahko visoki stroški v obliki okvar izdelkov, reklamacij in stroškov popravil. Zato se lahko takšne komponente obdelujejo samo v elektrostatično zaščitenih območjih (EPA – electrostatic protected areas), ki imajo posebno opremo ESD za popolno ozemljitev med vsemi postopki.Delovno mesto ESD ne prispeva le k zagotavljanju kakovosti, pač pa je za nekatere izdelke in panoge to tudi zakonska zahteva. Ta je urejena celostno in podrobno ter določa vse od delovnih oblačil do dodatne opreme.
Kako opremiti delovna mesta ESD?Najpomembnejše vodilo pri urejanju delovnega mesta ESD je standard DIN EN 61340-5-1 o zaščiti elektronskih naprav pred elektrostatskimi pojavi. V njem so zapisani tudi najpomembnejši viri teh pojavov, ki jih z ustrezno opremo nevtralizirate: ljudje, delovne površine in oprema prostora.  • Med hojo, delom in celo sedenjem se ljudje zaradi trenja statično naelektrijo. Delovna oblačila ESD so zato v območju EPA obvezna. Pri vseh postopkih je obvezna uporaba delovnih čevljev s prevodnimi podplati in dodatne opreme ESD, kot je ozemljitvena zapestnica.

  • Temelj vsakega delovnega mesta ESD so talne obloge v ESD-izvedbi. Zagotavljajo, da se odvedeni naboj iz vseh drugih elementov dejansko prenese v tla. Brez tovrstnih podlog se naboj dobesedno odbija sem in tja.

  • Za obdelavo so primerni le stoli in mize ESD, za shranjevanje izdelkov, orodja in materialov pa se lahko zanesete na regalne sisteme ESD in skladiščne zaboje ESD.

  • Če sestavni del zapusti območje EPA in vstopi na druga območja v podjetju, lahko situacija postane nevarna. Transportne naprave in vozički ESD s posebnimi kolesi zmanjšujejo tveganje razelektritve. Kolesa ESD nudijo tudi možnost naknadne montaže.Na kaj še morate biti pozorni pri delovnem mestu ESD?  1. Ne glede na opremo, ki izpolnjuje zahteve ESD, je najpomembnejši dejavnik pri zaščiti vaših komponent ravnanje vašega osebja v območju EPA. Redno usposabljanje je obvezno.

  2. Za razliko od denimo čistih prostorov delovnih mest ESD ni treba urediti ločeno od drugih delovnih območij. Vsekakor pa morate poskrbeti, da bo območje ESD vidno vsem in da vanj nihče ne bo vstopil brez varnostnih ukrepov. Če nimate ustreznega tlorisa, lahko to rešite s prostorskimi sistemi.

  3. Opremo ESD redno preverjajte. Zaradi obrabe se zmogljivost odvajanja elektrostatičnega naboja sčasoma zmanjša. S pravočasno zamenjavo se boste izognili visokim stroškom in preprečili nepotrebno menjavo komponent.


Več o ureditvi območja EPA najdete v naših nasvetih o izdelkih ESD: Zaščita pred nezaželenimi razelektritvami.Z vsemi vprašanji o delovnih mestih ESD se lahko kadarkoli obrnete na nas!