Znaki za reševanje

Znaki za reševanje – pomoč prihaja! Če se lahko kot oseba, ki se pri reševanju prva odzove, orientirate po ustrezni označitvi s tablicami, boste hitro našli zasilni izhod ali tisto, kar potrebujete, da boste lahko pomagali.

Vaši filtri
  Tip izdelka
  Lastnost
  Material
  Vrsta table
  Bruto cena
  Neto cena
  Ustrezno
  Število izdelkov: 43

  Nujni primer – ključno je poznavanje pravih ukrepov  Požarni alarm, kemikalije v očeh, globoka ureznina na prstu – kam morate v takšnih primerih? Večina znakov za reševanje so belo-zelene tablice, ki nas v primeru požara usmerjajo na prosto ali varno, po tako imenovani evakuacijski poti. Ta pa nas lahko vodi tudi do prhe za izpiranje pri poškodbah ali najbližje plastenke za izpiranje oči.  Znaki za reševanje so več kot le kažipoti. Kot pove že ime, so namenjeni reševanju in tako ključnega pomena za preživetje. Zato so seveda tudi zakonsko določeni v predpisih za delovna mesta in standardu DIN EN ISO 7010. Še posebej pri znakih za reševanje je evropska standardizacija zelo pomembna, saj omogoča enotno razumevanje varnostnih oznak.  Kam nas vodijo puščice?  Če je na znaku za reševanje prikazana puščica, naj bi vsi vedeli, v katero smer morajo. Ker nemške smernice ASR A1.3 glede razumevanja položaja puščic ne določajo točnih določitev smeri, vam bomo te tukaj podali še enkrat in se pri tem oprli na mednarodno standardizirana določila.  • Puščica kaže v desno: pojdite desno

  • Puščica kaže v levo: pojdite levo

  • Puščica kaže navzgor: pojdite naravnost (in morda skozi vrata) ali nadstropje više

  • Puščica kaže navzdol: pojdite nadstropje niže / navzdol (Pozor: takšna puščica se je včasih uporabljala za „pojdite naravnost''*.)

  • Puščica kaže poševno desno navzgor: pojdite desno navzgor ali diagonalno v smeri proti desni prečkajte ravno površino

  • Puščica kaže poševno levo navzgor: pojdite levo navzgor ali diagonalno v smeri proti levi prečkajte ravno površino

  • Puščica kaže poševno desno navzdol: pojdite desno navzdol

  • Puščica kaže poševno levo navzdol: pojdite levo navzdol


  * Opomba: standard ISO 16069 določa, da puščica, ki kaže navzgor, označuje pot „naravnost''. Enako velja za takšne puščice, ki so nameščene nad vrati in zasilnimi izhodi. Če za te namene še vedno uporabljate znake za reševanje s puščicami, ki kažejo navzdol, jih čim prej zamenjajte. Le tako bodo znaki za smeri v nujnih primerih pravilno razumljeni.  Kakšno nalogo opravljajo znaki za reševanje?  Znaki za reševanje označujejo zasilne izhode, evakuacijske poti in pripomočke za prvo pomoč. Cilj tega je v primeru nesreče rešiti človeška življenja ali hitro priskrbeti pomoč.  Znaki za reševanje morajo biti vidni v temi


  Da evakuacijske poti ostanejo vidne tudi v temi, morajo biti znaki za reševanje v skladu s standardom DIN 67510 svetleči. Ta standard določa tudi minimalno obdobje trajanja fluorescence. Poleg tega mora biti vidnost znakov zagotovljena tako, da so vedno nameščeni na ustrezni razdalji. Več o tem lahko izveste v naših nasvetih za nakup o razdalji opozorilnih znakov.