Skladiščenje plinskih jeklenk

Kakovostni izdelki za varno shranjevanje plinskih jeklenk v podjetju: jih lahko shranjujemo kjer koli in kakor nam ustreza? Žal to ni tako preprosto, izbira izdelkov za varno shranjevanje pa je. Tukaj boste našli omare za plinske jeklenke, zabojnike za plinske jeklenke in dodatno opremo za shranjevanje nevarnih snovi ter dodatne informacije o tej temi.

V kategoriji Skladiščenje plinskih jeklenk boste našli izdelke naslednjih blagovnih znamk: eurokraft pro, eurokraft basic, asecos.

Vaši filtri
  Znamka
  Tip izdelka
  Trajnostnost
  Višina [mm]
  Barva
  Barva vrat
  Material
  Mesto uporabe
  Protipožarna obstojnost
  Širina
  Vrsta vrat
  Bruto cena
  Neto cena
  Ustrezno
  Število izdelkov: 33

  Shranjevanje plinskih jeklenk: v omari za plinske jeklenke in izven nevarnega območja  Plin je neviden, breztežen in zelo reaktiven: za shranjevanje plina so plinske jeklenke sicer dobra rešitev, vendar ne povsem optimalna. Zato zakonodaja in zdrava pamet zahtevata dodatne ukrepe za varno shranjevanje plinskih jeklenk.  Kako je treba shranjevati plinske jeklenke?  Medtem ko je v gospodinjstvu večinoma dovolj, da hranimo plinske jeklenke postavljene pokonci, dobro zaprte in na primernem mestu za shranjevanje, za shranjevanje nevarnih snovi v podjetju veljajo strožja pravila – že zaradi količine shranjenih jeklenk. Nemški pravilnik TRGS 510 na primer določa tri osnovne pogoje:  • Plinske jeklenke morajo kot tlačne plinske posode prestati strogo oceno tveganja.

  • Če imate plinske jeklenke na zalogi, se to šteje za skladiščenje, za kar veljajo najstrožje varnostne smernice.

  • Plinske jeklenke je treba zaščititi pred vročino, ognjem, mehanskimi poškodbami, korozijo in krajo.


  Praktična pravila za postavitev in uporabo omar oziroma zabojnikov za plinske jeklenke so zelo podrobna. Za shranjevanje plinskih jeklenk na splošno velja:  • Zaščita dostopa s ključavnico

  • Označevanje območja skladiščenja z znaki za prepoved

  • Označevanje varnostnega območja okoli skladišča

  • Varnostna razdalja od drugih virov nevarnosti vsaj 5 m

  • V primeru gorljivih plinov je treba imeti v neposredni bližini gasilni aparat

  • Pri skladiščenju v notranjih prostorih morajo vsaj ena vrata voditi neposredno na prosto


  Obstaja temeljna razlika med skladiščenjem plinskih jeklenk na prostem in v notranjih prostorih.  Skladiščenje v notranjih prostorih velja za izjemo, saj postavlja veliko zahtev glede ustrezne lokacije. Plinske jeklenke je zato bolje shranjevati na prostem, v omari oziroma zabojniku za plinske jeklenke ali mrežasti omari. Tu je namreč že po naravi zagotovljeno ključno neprekinjeno prezračevanje.  Če skladišče nevarnih snovi ni pod streho, izberite modele z lastnim nadstreškom. Pri izbiri bodite pozorni ne samo na število plinskih jeklenk, ki jih je mogoče shraniti, temveč tudi na podrobnosti, kot so naprave za pritrditev, ki preprečujejo njihovo prevračanje.  Kje ni dovoljeno skladiščiti plinskih jeklenk?  • Na stopniščih

  • V podvozih ali prehodih

  • V garažah ali delovnih prostorih (izjema: pri pripravi za takojšnjo uporabo)

  • Na prometnih ali evakuacijskih poteh

  • V prostorih pod zemljo (izjemoma če se upoštevajo najstrožji varnostni predpisi)


  Zakaj plinskih jeklenk ni dovoljeno skladiščiti leže?  Stene plinske jeklenke so tanjše od dna, zato bi se nevarnost mehanskih poškodb povečala, če bi jih skladiščili leže. Še bolj pomembno pa je, da plinske jeklenke niso vodoravno postavljene med jemanjem iz skladišča, sicer obstaja nevarnost požara ali eksplozije.

  Več podrobnosti o varnem skladiščenju najdete v naših informacijah o skladiščenju nevarnih snovi skladno s predpisi. Vse ostalo vam lahko povemo tudi osebno – stopite v stik z nami.