Kako pravilno izvajati zakone o odstranjevanju odpadkov v vašem podjetju

2021/08/08


Plastična igrača s praznimi baterijami, pokvarjena računalniška miška ali stare lesene police, ki so ostale med zadnjo selitvijo. Eni ali drugi gospodinjski odpadki hitro končajo v zabojniku za preostale odpadke, čeprav bi jih bilo treba v resnici odlagati ločeno – običajno na to pozabimo.

Na delovnem mestu pa organi skrbneje preučujejo pravilno odstranjevanje odpadkov. Odstranjevanje smeti je treba organizirati v skladu z določenimi predpisi in ga tudi razumljivo dokumentirati. V tem članku boste izvedeli, zakaj je ravnanje z odpadki tako pomembno. Našli boste tudi koristne nasvete o praktičnem izvajanju hierarhije ravnanja z odpadki v vašem podjetju.

Zakaj obstajajo zakoni o ravnanju z odpadki?

Vprašanje, kaj se zgodi z našimi odpadki po tem, ko jih odstranimo, postaja vse bolj pereče. Pravilno odstranjevanje je mnogo več kot le izogibanje plastiki in embalaži.

Številni odpadki, kot so baterije ali energijsko varčne svetilke, vsebuje škodljive snovi, ki jih nikakor ne bi smeli spuščati v okolje. Druge sestavne dele izdelkov, kot so nekatere kovine v električnih napravah, je mogoče ponovno uporabiti. Če so torej naprave pravilno reciklirane, se porabi manj novih virov.

Temeljni okvirni pogoji za ravnanje z odpadki so določeni na ravni EU. To zagotavlja, da vse države članice vodijo skupno politiko ravnanja z odpadki, tj. da si prizadevajo za skupni cilj na področju odpadkov. Najpomembnejša od teh direktiv EU je verjetno okvirna direktiva o odpadkih (2008/98/ES).

Pozor: material, ki ga želite ponovno uporabiti, je treba zbrati v ustreznih zbiralnikih, ga pregledati in po potrebi očistiti.

Strokovno ravnanje z odpadki v podjetju v petih korakih:

1. Izogibanje
 • Zmanjšanje količine odpadkov
  Najboljša možnost za vaše podjetje in okolje: kjer ni smeti, jih tudi ni treba odstraniti.
 • Zmanjšanje škodljivih snovi
  V nekaterih primerih se odpadkom ni mogoče popolnoma izogniti. Vendar pa obstaja možnost prehoda na izdelke, katerih odpadki imajo manj škodljivih učinkov. Za embalažo iz umetne mase se na primer razvija vse več alternativ, ki so izdelane iz ostankov, kot so koruzna slama, žagovina ali celo ostanki hrane.
 • Izmenjava izkušenj
  Vaši zaposleni, ki vsakodnevno delajo z izdelki in embalažo, imajo pogosto zelo dobre zamisli, kako se izogniti odpadkom.
 • Sporočanje cilja
  Pomembno je, da so vsi zaposleni obveščeni o cilju zmanjšanja količine smeti. Še bolje je, če lahko določite konkretno vrednost, ki bi jo radi skupaj dosegli do določenega datuma. To povečuje motivacijo.
2. Ponovna uporaba
 • Popravilo: zlasti električne naprave je pogosto mogoče popraviti, namesto da jih zavržete in kupite nove.
 • Ponovna uporaba: če je mogoče, shranite in ponovno uporabite embalažo ali druge materiale.

V tej fazi gre za podaljšanje življenjske dobe naprav in izdelkov, da bi se zmanjšala količina odpadkov v podjetju. Številne druge sestavne dele izdelkov je mogoče uporabiti večkrat za enak namen.

3. Recikliranje

Če ni mogoče uporabiti nobene od zgornjih strategij, je treba odpadke odstraniti na pristojnem odlagališču. Pri tem upoštevajte posebne predpise za transport ter odstranjevanje nevarnih odpadkov in posebnih smeti.

Zaščita okolja in virov je za KAISER+KRAFT še posebej pomembna. Z veseljem vam bomo pomagali pri izvajanju ukrepov za upravljanje odpadkov v vašem podjetju. Oglejte si našo ponudbo izdelkov za ravnanje z odpadki.

4. Recikliranje

V tej fazi se sežigajo materiali, s katerimi se lahko proizvaja elektrika ali toplota. Upoštevajte, da so za energetsko predelavo primerne le surovine, ki pri sežiganju ne sproščajo škodljivih snovi. Tudi ti odpadki se običajno zbirajo v podjetju in so nato predani pristojnemu centru za recikliranje.

5. Odstranjevanje

Če ni mogoče uporabiti nobene od zgornjih strategij, je treba odpadke odstraniti na pristojnem odlagališču. Pri tem upoštevajte posebne predpise za transport ter odstranjevanje nevarnih odpadkov in posebnih smeti.

Zaščita okolja in virov je za KAISER+KRAFT še posebej pomembna. Z veseljem vam bomo pomagali pri izvajanju ukrepov za upravljanje odpadkov v vašem podjetju. Oglejte si našo ponudbo izdelkov za ravnanje z odpadki.

Odstranjevanje odpadkov v podjetju mg$

Obrnite se na nas

Za dodatne informacije smo vam vedno brezplačno na voljo