Nazaj
Nasveti o izdelkih za Okolje

Napotki za izbiro sesalnika in razredi prahu

Zakaj je potreben sesalnik za mokro in suho sesanje ali zelo zmogljiv industrijski sesalnik?

Prah in umazanija sta povsod. Sesalnik vam pomaga pri vzdrževalnem čiščenju in v proizvodnji. Nujen je za izboljšanje delovnih pogojev in zagotavljanje standarda kakovosti. V predelovalnih in obdelovalnih obratih vedno nastajata prah in umazanija. Groba umazanija se hitro poleže, fin prah pa dolgo lebdi v zraku, ki ga zaposleni vdihavajo. Ko preide v pljuča, se tam useda. Prah slabo vpliva na zdravje in/ali kakovostne rezultate v proizvodnji.

Razlike med napravami

  • Zgradba sesalnika: lahko je sestavljen iz enega kosa, pomičen ali stacionaren ali pa razdeljen na več modulov.
  • Filtrirna enota: žepasti filtri, filtrski vložki, ploščati filtri itd.
  • Razred prahu: tudi za nevarne snovi/zdravju škodljiv prah v razredih prahu M, H (več o tem na koncu dokumenta)
  • Zaščita pred eksplozijo: sesalnik s konstrukcijo 1 (B1)
  • Moč motorja: natančno načrtovani agregati z močjo 1,5 kW do 13,0 kW. S temi sesalniki lahko opremite tudi majhne centralne sesalne naprave vse do velikih cevnih sistemov z dolžino do 300 m.
  • Predhodna separacija: grobi separatorji ščitijo filtre. Filtri, vgrajeni za separatorjem, so manj izpostavljeni in poleg tega tudi ne pridejo v stik z vročimi snovmi ali tekočinami. Olajšajo tudi odstranjevanje večjih količin
  • Pomične posode za nečistoče z dvižno mehaniko ali brez nje, posode s preklopnim dnom, BigBag, prekucno korito itd.
  • Trajanje delovanja: naprave na izmenični tok 2-3 ure, naprave na trifazni tok do 24 ur

Področja uporabe

(Niso našteti vsi primeri, pri nevarnih snoveh je treba obravnavati vsak posamičen primer)

Upoštevajte vire nevarnosti!
Načeloma velja: če opazite ali poznate vir nevarnosti (npr. sesanje topil, kemikalij, azbesta, aluminija, lesnega prahu itd.), ga morate obvezno upoštevati pri izbiri ustreznega industrijskega sesalnika. Pri tem vam lahko pomaga poklicna skupnost in vam pripravi ustrezne informacije.

Sesanje pretežno finega prahu:

Izberite sesalnik z manjšo močjo, a večjo površino filtra (razen če sesate prah z večjo specifično lastno težo, npr. kovinski prah). Pozor: pazite na dolžino cevi. Upoštevajte zmogljivost filtra pri ločevanju, da sesalnik ne bo sprejemal prahu in ga potem v veliki količini spet oddajal v okolico. Ali je prah škodljiv za zdravje? Če je, izberite absolutni filter. Ali je prah potencialno eksploziven? Če je, izberite sesalnik B1.

Sesanje mešanice finega prahu in grobih delcev:

Enako kot pri sesanju finega prahu, vendar pa izberite sesalnik z mehanskim predhodnim separatorjem (ciklon), da se filter ne bo poškodoval. Izberite sesalnik z večjo močjo in veliko filtrsko površino. Velika filtrska površina je potrebna, da filter ne bo prehitro zasičen in bo tako zmogljivost sesalnika ostala dlje časa enako visoka. Tudi tukaj upoštevajte smernice za razrede prahu M, H in B1.

Sesanje pretežno grobih delcev:

Izberite sesalnik z večjo močjo in veliko prostornino.
Tukaj ni tako pomembno, kako zmogljiv je filter pri ločevanju. Moč naprave prilagodite premeru in dolžini cevi ter materialu, ki ga sesate. Praviloma tukaj zadošča standardna naprava. Če boste napravo uporabljali v potencialno eksplozivnem okolju, upoštevajte tudi B1 (ATEX).

Za sesanje tekočin, pomešanih s kemikalijami (šibka čistila):

V večini primerov je priporočljivo izbrati napravo, ki ima posodo iz nerjavnega jekla. Pri agresivnih snoveh morate natančno analizirati, kako se snov obnaša in kakšna mora biti ustrezna naprava.

Za sesanje olja ali oljnih tekočin, pomešanih z ostružki:

Izberite sesalnik ostružkov z vgrajenim ločevalnim sistemom za ostružke in emulzijo, kadar boste sesali proizvodne stroje (ostružki in emulzije).
Običajne sesalnike za mokro in suho sesanje bi s takšnim materialom preveč obremenili, saj se te tekočine drugače razpršijo kot voda. Sesalniki ostružkov imajo drugačen dovod, ki omogoča boljši nadzor razprševanja.

Za sesanje snovi v potencialno eksplozivnem okolju, kjer so prisotni plini ali hlapi:

Zaradi varnosti je v večini primerov priporočljiva uporaba sesalnika na stisnjen zrak (ATEX).

Vedno upoštevajte posamezen primer uporabe. Navedeni primeri so samo za orientacijo!

Poleg tega obstajajo tudi nekatere problematične snovi, ki jih tudi s sesalniki z atestom GS lahko odstranjujemo samo s pridržkom: te so npr. najfinejši aluminijev in magnezijev prah, bencin itd.

Pomembne pripombe:

Vedeti je treba, da za visoko učinkovitost ni pomembno samo veliko število vatov. Odločilno je pravilno razmerje med podtlakom in pretokom zraka.

Velik pretok zraka pomeni visoko hitrost vsesanega materiala.

Visok podtlak pa je potreben za sesanje težjega materiala ali sesanje iz globine (npr. jame).

Premer cevi odločilno vpliva na razmerje med pretokom zraka in podtlakom sesalnika. Standardno priložene cevi imajo srednji oz. povprečni premer, ki zagotavlja dobro zmogljivost sesalnika in v običajnih primerih ne povzroča težav pri prehodu vsesanega materiala.

Da bo sesalna zmogljivost sesalnika vedno enaka, je potreben glavni filter s pravimi dimenzijami. Glavni filter lahko razbremenimo z uporabo grobega separatorja. Da bo izpušni zrak čim bolj čist, lahko na koncu priklopite še absolutni filter (v razredu prahu H).

Razredi prahu

Do l. 1997, s prehodnim obdobjem do 06/2002, je za razdelitev razredov prahu veljala nemška direktiva ZH 1/487 osrednjega urada za preprečevanje nezgod - osrednja zveza - ter predstavljala osnovo za varno odstranjevanje snovi in prahu. Predpis je bil nato nadomeščen z EU-standardom EN 60335-2-69. Ta standard velja za celotno Evropo.

Potrebna kategorija uporabe je odvisna od nevarnosti za zdravje in eksplozivnosti prahu:

Poleg tega je pomembna vrednost DMV: vrednost DMV navaja maks. mejno vrednost za delovno mesto. Nižja kot je vrednost DMV, nevarnejši je prah. (Opomba: oznaka DMV je zamenjala prejšnjo oznako za maksimalno koncentracijo na delovnem mestu).

Nadaljnje podrobne informacije o snoveh in prahu ter o razvrstitvi strojev za odstranjevanju prahu dobite pri Institut für Arbeitsschutz der Deutschen Gesetzlichen Unfallversicherung

Razredi prahu po EN 60335-2-69

Prah z maks. mejno vrednostjo za delovno mesto (DMV) > 1 mg/m³ = razred prahu L

Prah z maks. mejno vrednostjo za delovno mesto (DMV) ≥ 0,1 mg/m³ lesni prah = razred prahu M

Prah z maks. mejno vrednostjo za delovno mesto (DMV) < 0,1 mg/m³, rakotvorne vrste prahu, vrste prahu, ki povzročajo bolezni = razred prahu H

Naši najbolj priljubljeni izdelki iz teh nasvetov
Ustrezno
Število izdelkov: 36
Naše najbolj priljubljene kategorije iz teh nasvetov