Projekti in reference

Vse na enem mestu, iz ene roke

Podjetje Vishay Electronic je svoj logistični center za elektronske dele organiziralo na eni lokaciji, v mestecu Selb v Nemčiji. Pri načrtovanju notranje opreme se je povsem zaneslo na svetovalce in izdelke kaiserkraft.

Mestece Selb v gorovju Fichtelgebirge je znano predvsem po porcelanu. Tu imata svoj sedež svetovno znani znamki Rosenthal in Hutschenreuther. Mnogi pa ne vedo, da je v mestecu Selb tudi globalni proizvajalec elektronskih delov, podjetje Vishay Electronic. Proizvajajo na milijone diod, usmernikov, tranzistorjev, tipal in uporov ter jih razpošilja po vsem svetu. V Selbu je tudi evropska centrala koncerna, ki je bil ustanovljen leta 1962 v Ameriki in ima že samo v Nemčiji sedem lokacij.

Industrija v Selbu ima celo še daljšo zgodovino, ki je seveda povezana s porcelanom: Phillip Rosenthal je že leta 1900 na pubudo podjetja AEG ustanovil "oddelek E", ki je bil zadolžen za razvoj ter proizvodnjo izolatorjev in keramičnih delov za električne naprave. Elektrifikacija sveta je bila tedaj v polnem razmahu in povpraševanje po ustreznih izdelkih je bilo veliko. Tako so po nekaj letih prvemu obratu dodali še dva. Sedaj vsako leto proizvedejo približno 80 milijonov delov in obdelajo 85 000 naročil. Današnje stranke prihajajo tako s področja industrijske in potrošniške elektronike kot tudi računalniške tehnologije, avtomobilizma, medicinske tehnologije ali zračnega in vesoljskega prometa.

"Zaradi naše zgodovine s tremi obrati je na področju logistike nastala dvojna struktura: v nekaterih obratih s pripadajočim skladiščem surovin je potekal prevzem materialov, odprema pa je bila organizirana v obratu III," pripoveduje Mathias Fröhlich, nabavni menedžer pri podjetju Vishnay.

Vishay ler

Zato so se odločili, da bodo postavili osrednje skladišče za surovine in končne izdelke s pripadajočim logističnim centrom. V bližini obrata III so postavili zgradbo z uporabno površino 2500 kvadratnih metrov, od katerih je 2150 kvadratnih metrov namenjenih zgolj skladišču. Vendar pa je gradnja eno, ustrezna notranja oprema, ki izpolnjuje vse zahteve, pa drugo. Pri tem je na pomoč priskočilo podjetje kaiserkraft. "Na začetku leta 2013 sem poklical gospoda Bélo Bezolda ter ga vprašal, kako nam lahko pomaga," poroča Mathias Fröhlich. Béla Bezold je regionalni prodajni vodja v podružnici kaiserkraft München, ki se posveča zlasti načrtovanju velikih projektov.

Vishay ler

"Nadzorujem po nekaj takšnih projektov na leto. Naše stranke dobijo vse iz ene roke, od načrtovanja do končne predaje," pravi Béla Bezold. Z Mathiasom Fröhlichom se poznata in cenita že mnogo let, saj je Vishay Electronic dolgoletna stranka z okvirno pogodbo pri podjetju kaiserkraft, ter povsem zaupa kakovosti svetovanja in izdelkov.

Najprej je treba izdelati načrt: Regionalni prodajni vodja Béla Bezold iz podružnice kaiserkraft München je notranjo opremo skladišča zasnoval z novimi regali.

Vishay ler

Težje, kot je bilo videti

"V našem podjetju smo že imeli regalni sistem kaiserkraft, s katerim smo bili zelo zadovoljni," pravi Mathias Fröhlich. "Moja prvotna ideja je bila, da bi ta sistem preprosto razširili z regali za velike obremenitve." Pripravil je sheme tlorisov, vso potrebno dokumentacijo za načrte in določil zahteve, nakar je Béla Bezold pripravil prvi predlog. Tedaj pa se je zapletlo: zahteve za novo skladišče in logistični center so presegale nosilnost obstoječih regalov, ki naj bi jih tu ponovno uporabili. "Zato smo potem izdelali nov načrt, uporabili smo regale s policami s srednjo nosilnostjo, pri katerih vsaka polica zdrži obremenitve do 200 kg," pravi Béla Bezold. Končen izbor je bil 528 tekočih metrov regalov s približno 2100 policami, razporejenimi na štiri nivoje in v vrstah s po tremi do petimi sklopi. Če prehodiš celotno dolžino regalov, je enako, kot da bi naredil skoraj en krog in pol na stadionu.

Preproste razširitve

Regali predstavljajo osrednji del novega skladišča. Na njih lahko čisto in pregledno skladiščijo končne izdelke, preden gredo v odpremo. Dodatna prednost: sistem je načrtovan tako, da lahko nad obstoječe regale postavijo še drugi nivo, ki bi podvojili površino za skladiščenje. S tem je poskrbljeno za prihodnost.

Vishay ler
Vishay ler

Ob zunanjih stenah skladišča so nameščeni paletni regali, ki s svojimi štirimi nivoji do stropa ponujajo dovolj prostora za skladiščenje 170 palet s surovinami, kakor so keramični substrati, kovinski deli, kontaktni materiali, pa tudi nadomestni deli za stroje in naprave.

Ali je pri načrtovanju prišlo do posebnih zapletov ali težav? "Pravzaprav ne. Spominjam se samo klica gradbenega podjetja, ki je hotelo vedeti, kakšen beton naj vlijejo," se zasmeji Béla Bezold. V tleh dvorane je namreč položeno tudi talno gretje, kar vpliva na nosilnost tal. "To težavo smo čisto preprosto rešili s posebnimi nosilci za regale," pravi. Tudi zahtevi po višji nosilnosti regalov, ki se je pojavila med samim načrtovanjem, je lahko brez težav ugodil. "kaiserkraft ponuja zares vse, kar kdo potrebuje."

Tudi Mathias Fröhlich iz podjetja Vishay je zadovoljen s potekom dela: "Imeli smo načrt in vedeli smo, kaj hočemo. Za vse je poskrbelo podjetje kaiserkraft." Dela so bila opravljena v dogovorjenem roku: 26. avgusta so bili dobavljeni vsi regali in nato še sestavljeni. Skladno z dogovorom je 31. avgusta prišlo do predaje novega skladišča in logističnega centra. Prvotni regali kaiserkraft, ki naj bi jih prvotno namestili v to skladišče, so potem dobili novo funkcijo drugje v podjetju.

Za Bélo Bezolda pa delo s tem še ni končano, saj skrbi tudi za prevzem in vsakoletno preverjanje sistema: "Kot pooblaščen partner poskrbimo tudi za vsakoletno preverjanje regalov skladno s smernicami BGR in EN-15635. kaiserkraft je poleg tega eno redkih podjetij, ki lahko opravlja popravila neposredno na mestu in izdela potrebna poročila o testiranjih."

Nazaj na stran s projekti

Vishay ler

Kontakt

Če tudi vi načrtujete poseben projekt, nas prosim pokličite ali pošljite povpraševanje po elektronski pošti. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali in vam nudili kompetentno podporo.