Projekti in reference

Helgoland – regali v morju

Pri podjetju KAISER+KRAFT ne dobimo vsak dan takšnih projektov: več sto zabojnikov in zabojev za zlaganje, zraven pa še regali po naročilu za posebno skladiščno opremo. Še bolj nenavaden pa je kraj: otok na odprtem morju – Helgoland.

Projekt

35 km severozahodno od otoka Helgoland leži vetrni park "Severno morje vzhod", ki ga je leta 2014 zagnalo podjetje RWE Innogy. Trud, ki ga je treba vložiti v oskrbo 48 vetrnih elektrarn, je v primerjavi z vetrnimi turbinami na kopnem neprimerljivo večji, delo pa je pogosto nepredvidljivo.

Čeprav posamezna vetrna elektrarna povprečno zahteva vzdrževanje le dvakrat do štirikrat letno, so kljub temu potrebne vsakodnevne poti v park – če to seveda dopuščajo vremenske razmere. Da bi prihranili vsaj pri dodatnih vožnjah do pristanišč na celini (57 km do pristaniškega mesta Cuxhaven oziroma 115 km do mesta Bremerhaven), je bila potrebna postojanka na morju.

RWE Innogy ler
RWE Innogy ler

Težavo je bilo mogoče rešiti skupaj z občino Helgoland. V temeljito prenovljenem južnem pristanišču na otoku je zraslo veliko komercialno poslopje. Na razpisu za opremljanje skladiščnih prostorov je zmagalo podjetje KAISER+KRAFT.

Izziv

Opremljanje tovrstne servisne in obratovalne postojanke s profesionalno zasnovano skladiščno opremo je zahtevna naloga že v običajnih razmerah, ki jo je težko izpolniti brez podpore specializiranih strokovnih podjetij. Še posebej pa to velja za skladišče "sredi morja".

V tem primeru je do izraza prišla še ena posebnost: postajo bosta v enaki meri uporabljali dve različni podjetji. Na eni strani sodelavci pri upravitelju RWE Innogy, ki bodo skrbeli predvsem za temelje, na drugi strani pa strokovnjaki proizvajalca turbin Senvion SE, ki skrbijo za vzdrževanje dejanske vetrne elektrarne oziroma "vetrnic".

KAISER+KRAFT se je z veseljem lotil novega izziva. "Naročila smo bili še posebej veseli, pa ne samo zaradi njegovega obsega," je povedal regionalni vodja prodaje pri podjetju KAISER+KRAFT Thorsten Oest. "Kajti področje vetrne energije se lepo ujema z našimi prizadevanji na področju trajnosti. Poleg tega pa velja naslednje: bolj kot so posebne zahteve in zamisli strank, večji potencial za razvoj in izboljšave to predstavlja za nas. Od dialoga med strankami, dobavitelji in sodelavci imamo namreč samo koristi."

Podjetje KAISER+KRAFT je od načrtovanja do prevzema junija 2014 štiri mesece in pol delalo na projektu Helgoland. Skupaj je na otoku delalo deset sodelavcev, med njimi tudi strokovnjaki dobavitelja SCHULTE Lagertechnik, ki je ogromno prispeval s svojim znanjem in izkušnjami.

Izvedba

Dvonadstropno poslopje servisne in obratovalne postaje Helgoland obsega 1200 kvadratnih metrov površin. Polovica je namenjena oblačilnicam in sanitarijam, pisarnam, skupnim in konferenčnim prostorom ter kontrolni sobi za upravljanje vetrnega parka. V poslopju naj bi delalo skupaj do 50 sodelavcev.

V drugi polovici je na 600 kvadratnih metrih nastalo skladišče. Zaradi posebnih zahtev so sodelavci podjetij SCHULTE in KAISER+KRAFT prostor na začetku predelili na dve ločeni skladiščni enoti. Kot predelni elementi so bili pri tem uporabljene rešetkaste ograje, drsna vrata in zapiralni sistem. Monterji vključenih podjetij imajo pri sebi ključe, ki jim omogočajo dostop do skladiščnih mest iz glavne dvorane.

Skladiščno osebje pa ima dostop do vseh skladiščnih mest ter lahko monterjem s pomočjo posebnega izdajnega sistema hitro in natančno zagotovi zahtevani material. Temu so med drugim namenjeni dve izdajni okenci in sedem omar s krilnimi vrati. Hitro komisioniranje omogoča uporaba 200 Evro zabojev za zlaganje z veliko prostornino (60 x 40 cm) in pribl. 400 odprtih skladiščnih posod.

Pet metrov visoki sistem vtičnih regalov sestavlja 700 polic sistema MULTIplus 150 (150 kg nosilnosti na polico s 25 mm visokim robom). Dodatno so na voljo odlagalna mesta za do 150 palet oziroma velike in težke kose tovora. S pomočjo dveh jeklenih gradbenih odrov smo pridobili 110 kvadratnih metrov dodatnih skladiščnih površin. Tako smo lahko optimalno izkoristili precej omejeno skladiščno površino.

Nove izkušnje

RWE Innogy ler
V obratovalni in bazni postaji najdemo skoraj celotno ponudbo podjetja KAISER+KRAFT: od skladiščne tehnike prek opreme za skupne prostore, shranjevanja nevarnih snovi do transportnih naprav.

Zveni, kot da je šlo za hitro in neproblematično uresničeno naročilo. Vendar pa je morala ekipa do uspešnega prevzema skladišča junija 2014 premagati marsikatero težavo. Za vse udeležene je bila pomembna predvsem ena lastnost: potrpežljivost. Sodelavec Thorstena Oesta, vodja ključnih strank Marc Kirchhoff, se še vedno posveča projektu, vendar ne le zaradi ogromnega obsega in okoliščin, polnih izzivov. Dobro se jih še spominja: zlasti napornega in težko uskladljivega prevoza na Helgoland: "Samo eno samo podjetje lahko prevaža blago na Helgoland," je povedal Marc Kirchhoff, "poleg tega pa je za prevoz potrebna posebna embalaža, namenjena prevozu po morju. Nenazadnje pa plovba do otoka – odvisno od vremena – ni vedno mogoča." Otok na odprtem morju je veliko teže doseči kot lokacije na celini ali v bližini obale.

Thorsten Oest dodaja: "V teh okoliščinah je bila zapletena že koordinacija različnih dobaviteljev. Zastopana je bila skoraj celotna kataloška ponudba: od skladiščne tehnike prek opreme za skupne prostore, opreme za delavnice, skladiščenja nevarnih snovi do transportnih naprav. Vse je moralo biti točno ob določenem času pripravljeno za ladijski prevoz."

Udeleženi sodelavci so lahko otok dosegli razmeroma hitro – s hitrim trajektom iz Cuxhavna v 75 minutah. Seveda če je vse teklo po načrtu. Načrte pa so zelo pogosto prekrižale predvsem vremenske razmere: občasno plovba na otok sploh ni bila mogoča in montažne ekipe niso mogle upoštevati rokov. Pri tem je bilo ponovno načrtovanje neizogibno.

Edinstveno mesto: Helgoland

Edini nemški otok na odprtem morju je – skupaj s sosednjim otočkom "Düne" oziroma "Peščina" – velik le 1,7 kvadratnega kilometra in leži v Severnem morju 48 km od celinske Nemčije. Občina brez lastne uprave spada pod upravo okrožja Pinneberg (Schleswig-Holstein). Konec leta 2013 je na otoku živelo 1356 ljudi. Edinstveni otok v svetovnem merilu je v zadnjih desetletjih predvsem priljubljen cilj izletnikov in ljubiteljev narave. Znan pa je tudi po svojih edinstvenih ptičjih vrstah. Ker pa število turistov upada, želi občina svoj obstoj podpreti s trajnostnim pridobivanjem električne energije. V obnovljenem južnem pristanišču je v ta namen na voljo 10000 kvadratnih metrov površin. Tudi pri tem ima velik pomen varstvo okolja: poslopje opisane servisne in obratovalne postaje je bilo na primer opremljeno izključno s trajnostnimi materiali.

RWE Innogy ler

Pozitivna bilanca

RWE Innogy ler
Uspešen zaključek: v celoti opremljeno skladišče je bilo predano junija 2014.

Kljub večjim oviram na poti do cilja ali pa ravno zaradi njih, je za Thorstena Oesta in Marca Kirchhoffa ter njune partnerje pri podjetju SCHULTE Lagertechnik rezultat pozitiven. Nenazadnje je bilo mogoče zelo kompleksno nalogo opraviti v zadovoljstvo vseh sodelujočih. "Veseli smo, da smo lahko uporabili svoja korporativna načela," je dejal Thorsten Oest. "Celo pri tako večplastnem projektu smo lahko vse ponudili sami iz ene roke, od načrtovanja do uresničitve. S pomočjo individualnega svetovanja in strokovne kompetence, smo skupaj s stranko cilj dosegli učinkovitejše ter gospodarneje. Vse to pa pod nazivom trajnostni projekt."

Prihodnost pripada vetrni energiji

Z novelo zakona o obnovljivi energiji (EGS 2014) je dala zvezna vlada dokončno zeleno luč za začetek energetskega preobrata. S takšno pravno podlago želi sektor električne energije vse močneje vlagati v trajnostno pridobivanje električne energije. Največji delež okolju prijazne elektrike bodo v prihodnje proizvedle zmogljive vetrne elektrarne, oddaljene od obale. Do leta 2030 naj bi bile postavljene elektrarne na odprtem morju s skupno močjo do 15.000 megavatov.

Kontakt

Če tudi vi načrtujete poseben projekt, nas prosim pokličite ali pošljite povpraševanje po elektronski pošti. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali in vam nudili kompetentno podporo.