Projekt Kreation Krehl

Umetnost je ustvariti umetnino

Od drzne ideje do mize ali kaj vse je mogoče narediti iz škarjastega dvižnega vozička kaiserkraft.

Ko so arhitektko za notranjo opremo Ivonne Krehl vprašali, na kaj je najprej pomislila pri tem projektu, je odgovorila zelo odkrito in preprosto: „Sr…, kako bo to mogoče izdelati?“ To smo se vprašali tudi mi, ko nam je Ivonne predstavila svojo idejo, da bi škarjast dvižni voziček kaiserkraft spremenila v osrednje mesto za srečanja, duhovnost, praznovanja, umetnost in kulturo.

Referenca Krehl wt$
Osnutek za mizo iz škarjastega dvižnega vozička.

Ponovno odkritje spomeniškega zaklada.

Več kot 300 let staro stavbo dekanije evangeličanske cerkve v centru mesta so želeli po več desetletjih dopolniti s „sobno tržnico“, da bi ponovno pritegnila ljudi in postala vizitka evangeličanske cerkvene občine Ludwigsburg. Zaželeli so si popolnoma novo zasnovo pritličja te stavbe pod spomeniškim varstvom. Na natečaju projekta je zmagala Ivonne Krehl, notranja oblikovalka in vodja biroja Kreation Krehl – Interior Design & Trading iz Ludwigsburga. Na osnutku je na sredino vidne jeklene konstrukcije prostora postavila škarjast dvižni voziček kot osrednjo mizo in krščanski simbol.

Drzen osnutek arhitektke je zahteval pogum tudi pri uresničitvi. Kreativna Ivonne Krehl je o tem povedala: „Bila sem obsedena s to mizo, umetnik Andreas Furtwängler, ki dela s kovinami, pa se je s svojimi rokodelci še bolj zavzeto poglobil vanjo in se takoj lotil skic – pa tudi investitor, evangeličanska cerkev, je bila več kot dovzetna za osnovno idejo. Potrebovali smo samo še partnerja, ki se spozna na strojništvo.“ Skulpturo mize, ročno izdelano iz petih vrst kovine, je bilo namreč treba dopolniti s škarjasto dvižno mizo, da bi jo bilo mogoče uporabljati tudi kot oder.

Škarjast voziček postane razsvetljen: od ideje do končnega rezultata.

Škarjast voziček kot oder za predstave in predavanja. Škarjast voziček kot mesto srečanja za dialoge in razprave. Škarjast voziček kot zajtrkovalna miza, za katero se zjutraj vsi zberejo. Škarjast voziček kot mesto za razgovore stoje. Sredi prostora. Z jekleno ploščo teže 800 kg na vrhu. Gibljiv. Estetski. Praktičen. In tehnično brezhiben.

Referenca Krehl wt$
Škarjast dvižni voziček z 800-kg jekleno ploščo

Ne gre za nobeno kaprico, je bila prepričana prodajna ekipa kaiserkraft Nemčija, temveč za prepričljiv, čeprav izredno zahteven projekt. Kot četrti član ekipe smo z veseljem sodelovali s svojim tehničnim in načrtovalskim znanjem iz industrijskega sektorja. Škarjast dvižni voziček naj bi bilo mogoče poljubno dvigniti z višine 30 cm za sedenje na 90 cm za stanje. Pri tem je bilo predvsem pomembno upoštevati možnost prevračanja v trenutku, ko se jeklena plošča spremeni v oder in je popolnoma izvlečena. Nalogo smo rešili s posebno izvedbo z zaporo, tako da se oder ne more prevrniti in postati nevaren.

Referenca Krehl wt$
Umetniški kovač Andreas Furtwängler pri preverjanju obremenitve.
Referenca Krehl wt$
S škarjastim vozičkom so dvignili LED-modul za montažo na višini.

„Potrebno je bilo izjemno dobro, odprto in posebno sodelovanje med investitorjem, gradbeniki, arhitektko, rokodelci in umetniki ter nami kot strokovnjaki za načrtovanje,“ je spremljevalna ekipa kaiserkraft komentirala uspešni projekt. Skupna usklajevanja so bila pogosta, da so umetniške naloge do potankosti uskladili z ustrezno tehnologijo.

Tehnologija je skrita neposredno zraven

Nad škarjastim dvižnim vozičkom, v glavnem pritličnem prostoru, je svetlobni in akustični element s po meri izdelanimi svetlobnimi LED-elipsami za različne namene. V poglobitvi v tleh pod mizo je nameščen pogonski sistem za voziček. Mizo obdaja nagubana obloga, ki skriva škarje in preprečuje morebitne poškodbe. „Navodila ekipe kaiserkraft med nameščanjem so bila izredno zanimiva, saj sem tako na licu mesta lahko videla, koliko različnih korakov je bilo potrebnih, da se je ideja uresničila,“ je rekla Ivonne Krehl o tehnični izvedbi.

Referenca Krehl wt$
Tehnologija škarjastega dvižnega vozička je nameščena poglobljeno v tleh.
Referenca Krehl wt$
Svetlobni in akustični element nad mizo.
Referenca Krehl wt$
Arhitektka Ivonne Krehl na novi mizi iz škarjastega dvižnega vozička

„Miza je preprosto edinstvena za uporabo, predvsem ljub mi je zvok pri dviganju,“ je pojasnila arhitektka, ko so med izdelavo poskusno premikali mizo. Krmiljenje s fiksno upravljalno ploščo je nameščeno v sosednjem prostoru, da ostane neopazno in je mogoče mizo kot s čudežno paličico premakniti v želeni položaj. „Vsak obiskovalec želi vedeti, kako deluje tehnologija mize,“ je umetnik Andreas Furtwängler pojasnil odzive ljudi.

Referenca Krehl wt$
Od drzne ideje do mize.
Referenca Krehl wt$
kaiserkraft kot trdna osnova za umetniško razsvetljenje.

Kaj pa lahko storimo za vas? Za posebne izzive ponujamo posebne rešitve – tako za dopolnitev obstoječih prostorov ali načrtovanje novih. Vedno ponujamo odlične rešitve za vaš posel. Vključno z visoko kakovostjo, zanesljivostjo in dobrim svetovanjem.

Kontakt

Če tudi vi načrtujete poseben projekt, se obrnite na nas. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali in vam nudili strokovno podporo.

Kontakt za svetovanje, načrtovanje in analize: