Projekti in reference

Več prostora za kakovost

Podjetje Egon Grosshaus GmbH & Co. KG je za oddelek za zagotavljanje kakovosti in preizkusni laboratorij eno proizvodno halo spremenilo v pisarniške površine – ne da bi posegali v osnovno strukturo.

Sredi dežele Sauerland med gorovjema Ebbegebirge in Rothaargebirge leži mesto Lennestadt. Čeprav je za tukajšnje razmere prizor nekaj povsem običajnega, so prebivalci velemest očarani nad temno zelenim morjem jelk, ki prekriva deželo Sauerland. Gozdovi pokrivajo kar 60 odstotkov mesta Lennestadt. Do koder seže oko, se razprostira močno zelena gričevnata pokrajina.

Sredi idilične pokrajine je sedež srednje velikega podjetja Egon Grosshaus GmbH & Co.KG. Njihova glavna dejavnost je izsekovanje in ukrivljanje kovine. Podjetje deluje že več kot 75 let. Družinsko podjetje, katerega tretjo generacijo s približno 500 zaposlenimi, zdaj vodi Patrick Grosshaus. Podjetje ima velik gospodarski pomen za regijo- po vsem svetu slovi kot dobavitelj kovinskih izdelkov za avtomobilsko industrijo.

Grosshaus ler
Jens Rarbach, vodja oddelka za zagotavljanje kakovosti pri podjetju Grosshaus GmbH & Co. KG, se bo zahvaljujoč rešitvi "prostor v prostoru" iz ponudbe KAISER + KRAFT s svojo ekipo kmalu vselil v nove prostore.

Velike malenkosti

Velik del izdelkov podjetja Grosshaus je zasnovan za avtomobilsko industrijo. Eden najuspešnejših izdelkov je ohišje za varnostni pas v avtomobilski industriji. Natančnost je v tem primeru še pomembnejša kot v kateri koli drugi panogi – konec koncev gre za človeška življenja.

Dr. Christof Arens, vodja internega preizkusnega laboratorija, pojasnjuje, kako natančno izmerijo dele pri podjetju Grosshaus: "Merilne naprave, ki jih uporabljamo, morajo biti do mikrometra natančne – to pomeni do tisočinke milimetra. Da se boste lahko čudili in primerjali: En las je debel približno 25 mikrometrov." Sestavni del mora biti natančno izdelan, preden zapusti pregled kakovosti in ga predajo stranki.

Grosshaus ler

Da bi oddelku za zagotavljanje kakovosti in preizkusnemu laboratoriju nudili najboljše prostorske pogoje ter ju približali proizvodnji, se je podjetje odločilo za njuno selitev v nadstropje nad proizvodnjo. Izziv: V obstoječi hali je treba ustvariti za laboratorij primerno prostorsko strukturo, vključno s pisarnami, ne da bi bilo treba zgradbo gradbeno preoblikovati.

Thorsten Oest (levo), regionalni vodja prodaje pri podjetju KAISER+KRAFT, temeljito pregleduje načrt projekta s Christofom Arensom (na sredini), vodjem preizkusnega laboratorija.

Poleg tega je treba – tako kot v preostalih prostorih zgradbe – oblikovati vratne in okenske okvirje v CI-barvah podjetja. Zato se je podjetje Grosshaus za nasvet obrnilo na podjetje KAISER+KRAFT.

Thorsten Oest, regionalni vodja prodaje pri podjetju KAISER+KRAFT v Haanu, je projekt načrtoval in ga skrbno nadzoroval. Povedal je: "Ker je bilo treba načrtovane prostore vgraditi v obstoječe industrijske hale, smo se odločili za fleksibilen sistem predelnih sten. Končna montaža poteka na kraju postavitve, zato lahko izvedemo še nekatere prilagoditve, na primer stenska pritrdila."

To je velika prednost, ki so jo v podjetju Grosshaus že večkrat izkoristili.

Grosshaus ler

Individualna prostorska rešitev

Podjetji Grosshaus in KAISER + KRAFT sodelujeta že več kot 15 let. Vse se je začelo – kaj pa drugega – s prvim sistemom za prostore. V naslednjih letih so postopoma sledili še preostali. Letos pa je bila načrtotovana in postavljena najprilagodljivejša rešitev do zdaj.

Dr. Christof Arens se spominja začetkov projektiranja: "Številne podrobnosti je treba seveda upoštevati vnaprej. Ko so elementi v prostoru postavljeni, je že prepozno. Zato smo pogosto pregledovali in preverjali gradbene načrte."

Najprej je bilo treba pomisliti na različne višine stropa v merilnem laboratoriju. Ker je za enega od strojev odrejena določena višina za vzdrževalna dela, smo morali del stropa povišati za 30 cm. Naslednji izziv je predstavljala talna obloga. Medtem ko je na tleh v pisarnah položen priloženi 2,4-mm debel in dokončno obdelan PVC, so tla v laboratoriju iz vlitega betona, ki vzdrži točkovno obremenitev merilnih strojev in hkrati zmanjšuje prenos vibracij.

Ker prostori vključujejo tudi pisarne, je bilo treba ustvariti 25 delovnih mest. Vodja kakovosti Jens Rarbach je zahvaljujoč rešitvi "prostor v prostoru" dobil lastno pisarno.

Grosshaus ler
Grosshaus ler

Na dan tehničnega prevzema Thorsten Oest preverja, ali vrtljivo in nagibno okno brezhibno deluje.

Vrtljiva in nagibna okna skrbijo za dovod svežega zraka in dnevno svetlobo. Na mestih, kjer je bila podporna konstrukcija, so bili izvedeni natančni izrezi.

"Vendar pa je bilo treba zaradi statike vgraditi dodatne podporne elemente. To smo rešili z jeklenimi oporniki skupaj s stropnimi pritrditvami," pojasni Thorsten Oest. "Prav s prilagodljivimi prostorskimi rešitvami lahko stranki svetujemo celostno, vse do najmanjših podrobnosti. Naše storitve vključujejo vse od talnih zaključkov prek kabelskih kanalov do razsvetlitve."

Nazaj na stran s projekti

Kontakt

Če tudi vi načrtujete poseben projekt, nas prosim pokličite ali pošljite povpraševanje po elektronski pošti. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali in vam nudili kompetentno podporo.