Nazaj
Nasveti o izdelkih za proizvodnjo

Kratek leksikon osvetlitve

V dobri luči

Kaj pomeni kratica LED? In kaj je kandela? V tem leksikonu najdete kratke razlage strokovnih tehničnih pojmov o osvetlitvi.

Svetilke in luči

Halogenske svetilke

Zaradi majhnega gorilnika in spirale je mogoče natančno usmeriti svetlobo halogenske žarnice in se s tem izogniti razpršenosti. Majhne svetilke v številnih različicah se uporabljajo povsod v industriji in obrti, kjer je potrebna osredotočena točkovna svetloba.

Zgibna halogenska svetilka
Udobna svetilka s hladno svetlobo active green

Svetilke s hladno svetlobo

Na številnih področjih v industrijski proizvodnji je treba enakomerno osvetliti večje površine. Za to so primerne svetilke s hladno svetlobo, ki imajo fluorescentne sijalke. Ta vrsta svetilk se na splošno uporablja kot najpogostejša svetilka za montažo in stroje.

LED

Svetilna dioda (angleško: light-emitting diode). Gre za polprevodni element, ki oddaja svetlobo. Energetska učinkovitost današnjih LED-diod je že močno presegla učinkovitost kompaktnih fluorescentnih sijalk (varčnih sijalk).

Sistemska LED-svetilka TAMETO
Povečevalna svetilka z velikim poljem

Fluorescentne sijalke

Fluorescentne sijalke so nizkotlačne sijalke z razelektritvijo v plinu, ki vsebujejo živo srebro. Pokrivajo približno 70% vseh potreb po umetni svetlobi, porabijo pa samo 50% energije za osvetlitev. Sestavlja jih ravna ali ukrivljena razelektritvena cev, ki je na notranji strani premazana s fluorescentnim premazom, na koncih pa sta nataljeni dve elektrodi z volframovo spiralo.

Nizkonapetostne halogenske žarnice

Nizkonapetostne halogenske žarnice zaradi majhne svetlobne točke omogočajo natančen fokus in optimalno usmerjanje svetlobe. Posebej primerne so za vgradnjo v zelo majhne svetilke, ki zaradi močnih svetlobnih točk ustvarijo posebne poudarke. Te žarnice potrebujejo običajen (magnetni) ali elektronski transformator. Po tipu se razlikujejo glede na profesionalno in zasebno uporabo.

Nizkonapetostna osvetlitev za vitrino

Mini dvigala, dvižne mize in podobno.

Da bodo težka bremena malo lažja

Pojmi

Izdelki

Mogoče vas bo zanimalo tudi to

Leksikon osvetlitve wt$

Iskanje ustrezne osvetlitve: s pomočjo nasvetov "Osnove o osvetlitvi delovnega mesta" se vam bo posvetilo.