Učinkovita oprema

V 4 korakih do ustrezno oblikovane pisarne

2021/08/16

Želite svojim pisarniškim prostorom dati nov videz? Je pohištvo v nekaterih sobah videti nametano skupaj in ni učinkovitega koncepta prostora? Ali pa ste v postopku preoblikovanja celotne pisarne?

Potem je zdaj pravi čas, da razmislite o ustrezni pisarniški opremi. Dobro opremljena pisarna podjetju prinaša dobiček

Če želite izkoristiti te prednosti, morate nekaj časa nameniti načrtovanju pisarniške opreme. V tem prispevku smo zbrali koristne nasvete o pravnih predpisih glede pisarniške opreme ter praktične napotke za osnovno opremo, izbiro barv in dekoracijo podjetja.

1. Priprava: osnove oblikovanja pisarn

Učinkovito opremljanje: za optimalno opremo pisarne je najbolje začeti s splošno infrastrukturo, nato pa se lotiti bolj podrobnih nalog, kot sta pohištvo in dekoracija. Naslednji nasveti vam bodo pomagali ciljno načrtovati pisarniško opremo:

Prostorski načrt

Najprej si oglejte prostorske razmere. V prostorskem načrtu določite, katere funkcionalne površine (npr. sprejemnico, kuhinjo ali sejno sobo) potrebuje vaše podjetje in kje naj bodo nameščene. Pri načrtovanju upoštevajte želeno število delovnih mest in zakonske predpise.

Zasnova prostorov

Zdaj določite ustrezno strukturo za vsak prostor. Bo delovni prostor odprtega tipa ali naj bodo posamezna območja ločena s predelnimi elementi? Ali je treba pisarniško kuhinjo razdeliti na jedilnico in kuhinjo? Kje je treba pustiti prostor za evakuacijske poti?

Tehnična infrastruktura

Vedno več delovnih procesov poteka digitalno – in ta razvoj se bo v prihodnosti še okrepil. Zato je informacijska infrastruktura podjetja zelo pomembna in jo je treba načrtovati od samega začetka. Kje naj potekajo kabli? Kje je treba namestiti usmerjevalnike ali ojačevalnike WLAN?

2. Osnovna oprema: optimalna oprema za vsak prostor

Oprema mora odražati funkcijo posameznega prostora in spodbujati predvideni namen uporabe. V nadaljevanju najdete pregled idealne uporabe različnih pisarniških prostorov in nekaj predlogov za primerne kose pohištva.

Sprejemnica

Vhodno območje je prvi prostor, v katerega vstopijo vaše stranke in poslovni partnerji, zato je treba ustvariti vabljivo vzdušje. Rastline naredijo prostor bolj živahen, udobni sedeži v čakalnici pa poskrbijo za prijetno počutje.

Pisarniška kuhinja

Oprema kuhinje mora biti enostavna za čiščenje. Pisarniško kuhinjo opremite s potrebnimi električnimi aparati za pripravo kave ter hlajenje in segrevanje hrane. Če sta kuhinja in prostor za odmore povezana, namestite tudi ustrezne mize in sedeže.

Sejne sobe

V sejni sobi gre predvsem za komunikacijo in produktivnost. Svoje sejne sobe opremite s konferenčnimi mizami, zadostnim številom stolov in predstavitvenim gradivom.

Pisarniški prostori

Na tem delovnem področju imata prednost učinkovito delo in dobro počutje zaposlenih. Osnovna pisarniška oprema vključuje pisalne mize, hrbtu prijazne pisarniške stole, urejevalne sisteme in omare za delovne dokumente ter dodatno opremo za ergonomsko delo z računalnikom, kot so svetilke ali nosilci za prenosnike.

Prostor za odmore

Ta prostor mora zaposlenim omogočiti sprostitev in umik. Z udobnimi sedeži, usklajeno barvno shemo in dekoracijo ustvarite mirno vzdušje.

3. Barvna zasnova: skrbna izbira

Barve na določen način vplivajo na našo psiho: lahko poživljajo, pomirjajo ali spodbujajo koncentracijo. Zato barvne zasnove pisarne ne smete podcenjevati.

Velikost prostora

Stene v zeleni, metini, turkizni, modri, rumeni in krem barvi na videz povečajo prostor, medtem ko črna, siva in sivorjava barva ter na splošno temni odtenki zmanjšajo prostor.

Razpoloženje

Tople barve, kot so rumena, krem, oker, oranžna, breskova ali rjava, delujejo poživljajoče, hladne barve, kot so zelena, metina, žadasta, turkizna, modra, nebesno modra, kraljevsko modra ali bela, pa delujejo pomirjujoče in lahko spodbujajo koncentracijo.

Močne barve

Zelo dominantne barve, kot sta rdeča ali kričeče zelena, so bolj primerne za poudarke kot za barvanje celotnih površin. Čim močnejša je barva, tem manjša mora biti površina, na kateri je uporabljena.

Bele stene

Bela kot prevladujoča barva hitro naredi prostore sterilne. Za živahen učinek zato kombinirajte belo barvo z drugimi.

4. Dekoracija: dobro odmerjena pika na i

Za dekoracijo v pisarni velja, da je manj več. Preveč okrasja lahko ustvari kaotičen vtis in moti koncentracijo. Pisarniško dekoracijo izberite preudarno in poiščite splošen slog, ki se ujema s preostalo opremo. Zlasti v prostorih, kjer ima produktivno delo prednost (sejne sobe ali pisarne), dekoracija ne sme biti moteča

Rastline so pogosto izbran dodatek, ki diskretno poživi prostor. Vendar pazite na visoko zračno vlago v pisarni: preveč rastlin poveča vlažnost.

Zaposleni lahko na svoje mize postavijo majhne okvirje za slike in osebne predmete – tako prostor postane bolj živ, zaposleni pa se pri delu počutijo prijetneje.

Oprema delovnega mesta 548
Oprema delovnega mesta mg$

Stopite v stik z nami!

Za dodatne informacije smo vam vedno brezplačno na voljo.