Nazaj
Nasveti o izdelkih za Pisarno

Pomembna pojasnila o vrtljivih stolih - sedenje po meri

Kakšen je dober vrtljiv pisarniški stol?

Primeren pisarniški vrtljiv stol odlikuje optimalna usklajenost med sedežno površino, naslonjalom za hrbet, mehanizmom in naslonoma za roko. Vsi ti elementi morajo biti usklajeni med seboj glede na obremenitve. Izbira pravilnega sedežnega pohištva je odločilna pri preprečevanju težav s hrbtom. Posledični stroški zaradi dolgoletnega napačnega sedenja so ogromni.

Oblikovali smo 4 skupine uporabnikov in zanje izbrali ustrezne pisarniške vrtljive stole.

1. Standardni vrtljivi stoli

Primerni so za občasno sedenje na delovnem mestu, npr. takrat, kadar se na nekem delovnem mestu izmenjuje več ljudi ali pa se mesto le občasno uporablja. Tukaj so najbolj primerne cenovno ugodne rešitve. Večinoma zadoščajo standardna oprema, nastavitev višine sedeža in nastavitev nagiba naslonjala za hrbet.

 • Naslonjalo za hrbet z nastavitvijo višine
 • Naslonjalo za hrbet z nastavitvijo nagiba
 • Opora za ledvena vretenca
Leksikon zdravega sedenja v pisarni wt$

2. Vrtljivi stoli za razbremenitev medvretenčnih ploščic

Namenjeni so tistim, ki zaradi zdravstvenih razlogov potrebujejo poseben stol. Pomembno je, da takšne stole začnejo pravočasno uporabljati. Pri teh vrtljivih stolih dvignjena sedežna površina podpira medenico in tako omejuje njen zasuk. Ledvena opora dodatno podpre predel ledvenih vretenc, tako da hrbtenica ohranja svojo naravno obliko črke S in je čim manj obremenjena.

Pomemben je tudi gibljiv, odprt kot sedeža, ki telo samodejno prisili v pokončen položaj.

 • Naslonjalo za hrbet z nastavitvijo višine
 • Sedežna školjka za ugodno lego medvretenčnih ploščic
 • Sinhrona mehanika/mehanika za stalen stik
 • Opora za ledvena vretenca
 • Nastavitev protiuteži
Leksikon zdravega sedenja v pisarni ha&

3. Vrtljivi stoli za upravljavce

Primerni so za delovna mesta, kjer se dela pretežno sede, npr. za referente ali delovna mesta za AOP. Zaradi dolgotrajnosti sedenja so tem vrtljivim stolom postavljene visoke zahteve. Pomembna je predvsem mehanika. Sinhrona mehanika zagotavlja dinamično sedenje. Naslonjalo za hrbet sledi trupu in razbremeni hrbtenico. Višje naslonjalo pomeni večjo razbremenitev. Naslonjali za roke omogočata dodatno podporo.

 • Naslonjalo za hrbet z nastavitvijo višine
 • Sinhrona mehanika/mehanika za stalen stik
 • Naslona za roko, po možnosti z nastavitvijo višine
 • Nastavitev protiuteži
 • Opora za ledvena vretenca
Leksikon zdravega sedenja v pisarni wt$

4. Direktorski stoli

Reprezentativen stol za direktorsko pisarno. Mehko oblazinjenje poskrbi za prijetno sedenje tudi pozno v noč. Visoko naslonjalo za hrbet in naslona za roko podprejo celoten trup. Prevesna mehanika prestavi težišče. Tukaj boste seveda našli tudi ustrezne stole za obiskovalce.

 • Visoko naslonjalo za hrbet
 • Mehko sedežno oblazinjenje
 • Prevesna mehanika
 • Naslona za roko
 • Nastavitev protiuteži
Leksikon zdravega sedenja v pisarni ha&

Informacije o pravilnem sedenju na vrtljivih pisarniških stolih

Upoštevajte naslednje nasvete za pravilno sedenje:

Pravilna višina sedeža

Sedež ima pravilno višino, kadar je med stegnom in golenjo kot vsaj 90° (pravi kot), stopala pa so po vsej površini oprta na tla.


Položaj sedeža

Pri pravilnem sedenju mora biti izkoriščena celotna površina sedeža vse do naslonjala za hrbet. Položaj pri sedenju je treba pogosto zamenjati. Aktivno sedenje preprečuje glavobol, bolečine v hrbtu ter težave s srcem in krvnim obtokom.


Naslona za roko

Naslona za roko ponujata dodatno razbremenitev. Razbremenita ramena pri dolgem sedenju. Višinsko nastavljiva naslona za roko zagotavljata optimalno prilagoditev na individualne telesne mere. Pri delu pretežno s tipkovnico sta, sta naslona samo deloma priporočljiva.


Naslonjalo za hrbet

V vsakem položaju sedenja moramo občutiti nežen protipritisk naslonjala za hrbet. Če je naslonjalo premehko nastavljeno, nas ne more podpirati. Če pa je nastavljeno pretrdo, sedimo togo in neudobno.


Podnožje

Vsi modeli vrtljivih stolov so opremljeni z varnostno plinsko vzmetjo za nastavitev višine sedeža in s trdnim, 5-krakim podnožjem.


Kolesa

Tekalna kolesa so serijsko izdelana za postavitev na preproge. Kolesa za trda tla so na voljo za majhno doplačilo. Tekalna kolesa zavirajo v odvisnosti od bremena po DIN EN 12527 + DIN EN 12529.


O varnosti

Za vse vrtljive pisarniške stole velja DIN EN 1335. Ta standard določa mere, uporabne lastnosti in preskus vrtljivih pisarniških stolov. Varnostna plinska vzmet je zavarovana s plinsko vzmetjo. Podnožje s 5 kraki preprečuje prevračanje.

Ustrezna sedežna školjka

Leksikon zdravega sedenja v pisarni wt$

Standarden sedež

Udobno sedenje ni nujno drago. Ergonomsko oblikovan in oblazinjen sedež s spodnjo lupino iz umetne mase.

Leksikon zdravega sedenja v pisarni wt$

Kotanjast sedež

Udoben tudi pri daljšem sedenju. Globoka in široka kotanjasta oblika z dodatno medenično oporo.

Leksikon zdravega sedenja v pisarni wt$

Oblikovan sedež

Da bo dolgo sedenje tudi zabavno! Sprednji del sedeža je oblikovan tako, da je izkoriščena celotna površina sedeža. Zadnji del sedeža je močno povišan in učinkovito podpre medenico.

Leksikon zdravega sedenja v pisarni wt$

Sedež za razbremenitev medvretenčnih ploščic

Za udobno in zdravo sedenje vsak dan. Sprednji del sedeža je oblikovan tako, da je izkoriščena celotna površina sedeža. Zadnji del sedeža je močno povišan in učinkovito podpre medenico.

Nastavitev višine sedeža

Višino sedeža nastavite s pomočjo plinske vzmeti, ki omogoča poljubno višino. Optimalen kot za pravilno držo je 90° med golenjo in stegnom.

Mehanizem sedeža

Leksikon zdravega sedenja v pisarni wt$

Stalni stik

Idealen za sedenje z intenzivnim gibanjem. Naslonjalo za hrbet stalno sledi gibanju trupa. Medvretenčne ploščice se razbremenijo. Mehanizem za stalni stik je smiseln predvsem skupaj z nastavitvijo protipritiska glede na telesno težo.

Leksikon zdravega sedenja v pisarni wt$

Sinhrona mehanika

Sinhrona mehanika omogoča istočasno prilagoditev sedeža in naslonjala za hrbet gibanju uporabnika. Oba elementa se sinhrono premikata v določenem medsebojnem razmerju. Enako kot pri stalnem stiku je tudi tu dobro, če ima stol možnost individualne nastavitve glede na telesno težo. Odlično rešitev prestavlja kombinacija s sedežem za razbremenitev medvretenčnih ploščic in visokim naslonjalom za hrbet. Pri tem sistemu, ki je namenjen dinamičnemu sedenju, je blokada sicer mogoča, ampak ni potrebna.

Leksikon zdravega sedenja v pisarni wt$

Prevesna mehanika

Pri tem sedežnem sistemu ostaja kot med sedežem in naslonjalom za hrbet vedno enak. Tudi tukaj je smiselna možnost nastavitve glede na telesno težo. Blokado lahko naredimo v vodoravnem položaju.

Leksikon zdravega sedenja v pisarni wt$

Kolenska prevesna mehanika

Ko se naslonimo nazaj, deluje mehanizem podobno kot kolenski sklep. Stopala ostanejo na tleh, celoten sedež pa se spusti nazaj. Naklon sedeža lahko individualno nastavite glede na telesno težo.

Nastavitev nagiba sedeža

Dodatna funkcija, ki je nadvse smiselna zlasti pri težavah z medvretenčnimi ploščicami. Celoten nagib sedeža lahko poljubno nastavite, tako da lahko sedež zaradi svojega nagiba deluje kot opora za medenični del. Nastavitev naslonjala za hrbet je neodvisna od tega.

Naslonjalo za hrbet

Višina naslonjala za hrbet

Naslonjalo za hrbet podpira hrbtenico ter razbremeni mišice in skelet. Če pri sedenju vztrajamo v napačnem položaju, lahko sile, ki delujejo na hrbtenico, poslabšajo našo držo. Višino naslonjala za hrbet izberemo glede na zahteve pri delu. Pri vsakodnevnem sedenju, ki ni daljše od 2 ur, zadošča nizko naslonjalo. Pri sedenju do 4 ur je priporočljivo srednje visoko, nad 4 ur pa visoko naslonjalo.


Opora za ledvena vretenca

Opora je potrebna, da ohranja hrbtenico v ergonomsko razbremenjenem položaju. Oporo za ledvena vretenca predstavlja posebno oblikovano naslonjalo za hrbet, ki preprečuje zdravstvene težave s hrbtenico.


Nastavitev višine

Višino nastavite s pomočjo plinske vzmeti. S pomočjo ročice lahko sedež nastavite glede na svojo telesno višino.

Naši najbolj priljubljeni izdelki iz teh nasvetov
Ustrezno
Število izdelkov: 79
Naše najbolj priljubljene kategorije iz teh nasvetov