Nazaj
Nasveti o izdelkih za proizvodnjo

Osnove o osvetlitvi delovnega mesta

Rekonstrukcija mozaikov, popravilo nakita ali izdelava premičnih sten za razstavo – različne dejavnosti zahtevajo različno osvetljenost, ki pravilno podpre zaposlene pri njihovih nalogah: osvetljenost naj znaša od 500 do 1.500 luksov, odvisno od tega, kako natančno je delo. Orientacijske vrednosti so navedene v standardu DIN EN 12464-1. Ta standard v podobni obliki velja tudi po vsem svetu pod številko ISO 8995/CIE S 008.

Osvetlitev delovnega mesta za proizvodnjo wt$

Svetloba vpliva na storilnost

Investicija v dobro osvetlitev se vsekakor povrne. Dve študiji Tehnične univerze Ilmenau (l. 1997 in 2000) potrjujeta boljšo storilnost, manjšo utrujenost, manjši izmet in veliko manjše število nesreč pri delu pri večji osvetljenosti. Raziskovalno poročilo in dolgotrajno raziskovanje pojasnjujeta: osvetljenost 600 luksov je orientacijska vrednost za tipično industrijsko delovno mesto.

Boljša svetloba poveča storilnost pri nalogah z visokimi zahtevami glede vidljivosti za več kot 50 odstotkov. Istočasno se zniža število napak. Preskusne osebe so bile tudi dlje v dobri miselni kondiciji. Povezanost med številom nesreč pri delu in osvetljenostjo potrjuje tudi statistika poklicnih skupnosti: dve tretjini zabeleženih nesreč pri delu se zgodi na delovnih mestih z osvetljenostjo pod 500 luksi.

Osvetlitev delovnega mesta za proizvodnjo wt$

Vidljivost

Zahtevana vidljivost je določena s kontrasti med svetlobo in temo ter med barvami, velikostjo podrobnosti ter s trajanjem in hitrostjo, s katerima je kontraste treba zaznati. Čim večja je zahtevana vidljivost, tem boljša mora biti osvetlitev.

Tukaj boste izvedeli, kako z ustrezno osvetlitvijo povečate storilnost!

Osvetlitev delovnega mesta za proizvodnjo wt$

Kaj je treba upoštevati pri načrtovanju delovne osvetlitve

Različne potrebe po osvetljenosti za različna delovna mesta lahko pogosto izpolnimo že s splošno osvetlitvijo, prilagojeno delovnim mestom s fiksno razporeditvijo. Za splošno osvetlitev z enakomerno visoko ravnjo svetlobe v celem prostoru za spremenljivo razporeditev delovnih mest in svetil pa uporabite sodobne sisteme svetilk, ki jih poljubno razširite, zato lahko z njimi ustvarite prilagodljive rešitve pri prestavljanju strojev in delovnih miz. V naši trgovini Waldmann najdete nekaj zelo dobrih primerov takšnih sistemov svetil.

Osvetlitev delovnega mesta za proizvodnjo wt$

Svetila je treba vedno namestiti vzporedno z okni, skladno z vpadom dnevne svetlobe. Pogoj za to pa je, da so tudi stroji in delovne mize postavljeni vzporedno z okni. Svetloba mora padati s strani. Zato morajo biti svetilke z zamikom nameščene ob strani delovnih površin. Če osvetlitev ustvari le malo sence, lahko orodje in obdelovance dobro vidimo. V smeri gledanja delavcev ne sme biti odsevov na gladkih površinah strojev ali skalah, ki bi zmanjševali vidljivost.

Na delovnih mestih z visokimi zahtevami glede vidljivosti pa splošna osvetlitev pogosto ne zadošča, tako da moramo uporabiti dodatne posamezne svetilke za delovno mesto. Da vidljivost ne bo zmanjšana, na orodju ali obdelovancu ne smejo nastajati moteči odsevi. Natančna dela in nadzorovanje zahtevajo večjo osvetljenost. To je mogoče doseči s pomočjo svetilk, visečih svetilk, posameznih svetilk na delovnem mestu ali strojnih luči. Le-te dopolnjujejo splošno osvetlitev, zato naj bodo vedno vklopljene samo kot dodatek. LED-luči prihranijo stroške za elektriko, zrcalni rastri pa poskrbijo za natančno usmeritev svetlobe brez bleščanja. Posamezne delovne svetilke ne smejo ustvarjati motečih odsevov na orodju ali obdelovancih.

Osvetlitev delovnega mesta za proizvodnjo wt$

Povzetek: dodatne svetilke so pomembne za nadzor površin. Njihova svetloba mora padati na površino v črtah in pri tem ustvariti močne sence. Tako je mogoče tudi na mat površinah opaziti praske.

Dejavnik varnosti

Pri skobljanju nastajajo ostružki ali žaganje. Pri delu pogosto nastajajo tudi druge vrste prahu ali brizganje vode. Na takšnih delovnih mestih je treba uporabiti svetilke z ustreznim razredom zaščite – npr. IP65. Če se svetilke ne segrevajo, se obloge lahko vnetljivih snovi ne bodo vžgale. Takšne svetilke prepoznate po simbolu protipožarne zaščite "D" v trikotniku, obrnjenem na glavo. V delovnih prostorih, kjer se praši, torej praktično v vsaki delavnici, je uporaba takšnih delovnih svetilk obvezna.

V prostorih ali na območjih, kjer se uporabljajo laki, polirna sredstva in lepila s hlapljivimi topili, obstaja nevarnost eksplozije. Tukaj so predpisane svetilke z zaščito pred eksplozijo.

Načeloma je smiselno uporabiti svetilke z višjo vrsto zaščite ali pa sploh ne uporabiti svetilk, ki se močno segrejejo, temveč namestiti LED-diode.

Osvetlitev delovnega mesta za proizvodnjo wt$

Osvetlitev hal

Doslej je veljajo: za hale z višino od štiri do šest metrov predstavljajo najbolj gospodarno rešitev sistemi svetlobnih trakov, opremljeni s fluorescentnimi sijalkami, ali druge sijalke. Hale, višje od šestih metrov, potrebujejo izjemno močne sijalke, ki pa morajo biti kljub temu tudi varčne: halogenske ali natrijeve visokotlačne sijalke z močjo od 250 W do 1000 W ustvarjajo na velikih višinah toliko svetlobe, da je delovna površina dovolj osvetljena. Danes pa je vsekakor najbolj smiselno povsod uporabiti LED-luči.

Zavedamo se, da so zahteve za osvetlitev hal zelo visoke. Zato smo v naši tovarni v Haanu na strop hale namestili nove ploskovne reflektorje. Skupno smo namestili 636 m sistema tokovnih tračnic, skoraj 500 m kabla, 133 ploskovnih LED-reflektorjev in 30 LED-svetilk v ohišju z akumulatorjem.

V prostoru za strežnik smo namestili upravljalnik svetlobe. To je majhen računalnik, na katerem je nameščen krmilni program, ki preko ločenih prehodov v hali s pomočjo signalov W-LAN komunicira z reflektorji. Uporabniški vmesnik je zelo enostaven za uporabo, tako da je mogoče kadar koli spremeniti nastavitve v programih osvetlitve.

Zaradi tega energetsko učinkovitega projekta smo prihranili do 70 odstotkov dosedanjih stroškov za elektriko. Za izdelavo sodobne osvetlitve smo poleg tega prejeli nagrado EnnergieInnovationsPreis.NRW 2020. Če imate kakšna vprašanja o tem, se obrnite na nas.

Osvetlitev delovnega mesta za proizvodnjo ler

Leksikon osvetlitve

Kaj pomeni kratica LED? In kaj je kandela? V kratkem leksikonu osvetlitve najdete razlage strokovnih tehničnih pojmov o osvetlitvi.

Naši najbolj priljubljeni izdelki iz teh nasvetov
Ustrezno
Število izdelkov: 44
Naše najbolj priljubljene kategorije iz teh nasvetov