Najboljši nasveti za novo pisarno na prostem

Zunanjost je nova notranjost

2020/07/08

Misli uhajajo, oči pečejo, telo se želi premikati. Po več urah sedenja v pisarni si večina zaposlenih želi le še eno: zadihati na svežem zraku. 

Kar nam sicer narekuje intuicija, je že dolgo tudi znanstveno dokazano: spodbudno okolje, dovolj kisika, svetloba in telesna dejavnost nam pomagajo ohranjati ustvarjalnost in produktivnost. Zato je zdaj čas, da si notranje prostore ustvarite zunaj. Z dobro zasnovanimi zunanjimi prostori prepričajte zaposlene, da zapustijo pisarne. Naj gre za strešno teraso, vrt ali notranje dvorišče – vsakršna odprta površina nudi številne možnosti, še zdaleč ne samo za preživljanje odmorov med delom.

Za vas smo na enem mestu zbrali najboljše nasvete za novo pisarno na prostem.

V petih korakih do uspešnega delovnega mesta na prostem

Veliki koncerni so zgled, kako so lahko zasnovani sodobni objekti na prostem: podjetji Microsoft in Amazon sta na primer postavili sejne sobe v hišicah na drevesih, podjetje Facebook pa strešni vrt za svoje zaposlene. Takšni velikopotezni projekti seveda za mala in srednje velika podjetja niso izvedljivi, vendar pa lahko tudi z manj vložka kar najbolje izkoristite potencial zunanjih površin.

Prikazujemo vam, katero opremo potrebujete in kako lahko postopoma oblikujete prijetno zunanjo površino, ki bo pripomogla k večji uspešnosti. Naj vam dejstvo, da nimate na voljo velikih površin na prostem, ne vzame poguma. Presenečeni boste, kako hitro lahko iz čisto majhnega pasu trave ob vhodu ustvarite prijeten kotiček. Velikost ni odločilnega pomena. Veliko več šteje smiselna in pametno premišljena oprema.

Dobro je vedeti! V fazi načrtovanja si zastavite naslednje vprašanje: Kakšen je namen uporabe mojega objekta na prostem? Odgovor je ključnega pomena za konkretno zasnovo. Na vašem seznamu so lahko naslednje točke: namen zunanje površine je …

  • spodbuditi h gibanju 
  • nuditi zatočišče za ustvarjalne odmore 
  • nuditi prostor za skupna kosila 
  • omogočiti prostor za sestanke pod milim nebom 
  • predstavljati celostno podobo podjetja 
  • omogočiti zamenjavo pisalne mize poleti 
  • omogočiti organizacijo dogodka po službi 
  • nuditi prostor za neformalne razgovore

Nasvet: vključite tudi zaposlene. Morda imajo določene potrebe, na katere niste niti pomislili.

Zunaj se sprostite in si naberite novih moči

Pravzaprav za vaš odmor velja samo eno zlato pravilo: zapustite pisalno mizo. Na žalost ne morete vplivati na to, ali vas bodo zaposleni posnemali ali bodo čas raje preživeli pred zaslonom ali jedli v jedilnici – odmor je namreč prosti čas. Tako ne morete z gotovostjo trditi, kakšen naj bi bil idealen odmor, lahko pa daste dober zgled.

Da bo delovno mesto na prostem varno in urejeno

Vaš objekt na prostem bo imel pravo veljavo le, če bo redno urejen in vzdrževan. Da boste lahko s skupaj z zaposlenimi brez zadržkov uporabljali površine na prostem, morate poleg tega upoštevati nekaj varnostnih vidikov.

Z veseljem vam pomagamo pri izbiri pravih izdelkov za vaše zunanje površine. V primeru vprašanj smo vam brezplačno na voljo na telefonski številki 080 1037. Lahko pa nam pišete tudi na elektronski naslov office@kaiserkraft.si.

Nasvet: vključite tudi zaposlene. Morda imajo določene potrebe, na katere niste niti pomislili.