Red je polovica uspeha

Vse na svojem mestu

2019/01/14

Če ste obrtnik in razmišljate o ustanovitvi lastnega podjetja, boste zagotovo potrebovali kanček ustvarjalnosti. Vendar pa pri opremljanju delavnice nered ni na mestu, saj gre navsezadnje za učinkovito delo v okolju, ki vam to omogoča – funkcionalnost in ergonomija sta pri tem najpomembnejši. To ne le spodbuja red, temveč tudi veselje pri vsakodnevnem delu, ki je posledično opravljeno hitreje. Seveda se zahteve avtomobilske delavnice razlikujejo od mizarske, te pa spet od podjetja za vodoinštalacijska dela in ogrevanje.

Katero orodje potrebujete vsak dan? Kje je mogoče najti prostor za shranjevanje? Kaj je treba shraniti? Ali obstajajo stvari, ki jih potrebujete le enkrat na teden ali celo samo enkrat na leto? Ali uporabljate kemikalije in druge nevarne snovi? Pomemben pripomoček – in središče vseh opravil v delavnici – je v večini primerov delovna miza. Še preden se odločite za nek model, morate odgovoriti na številna vprašanja: koliko prostora mora delovna miza nuditi za delo? Koliko prostora za shranjevanje potrebujete pod mizo in za kaj? So dovolj police ali bi bilo bolje imeti predale? Kaj boste delali na delovni mizi in kakšno težo mora vzdržati? Se bo uporabljala za sedeče ali stoječe delo – ali oboje? Odgovori na ta vprašanja pomagajo najti pravo mesto za vse.

Mobilna uporaba

V številnih poklicih ni vedno nujno delati za delovno mizo, kjer so pripravljeni vsi potrebni pripomočki. Za te primere so primerni tudi vozički za orodje in delavniški vozički, v katere je mogoče pregledno shraniti najpogosteje uporabljeno orodje in druge pripomočke ter jih kadar koli enostavno prepeljati do mesta uporabe. Če je treba premikati tudi material, so za to primerni vozički za material ali pomične delovne postaje, ki jih lahko s policami, predali ali perforiranimi ploščami prilagodite za vse namene.

Tudi če je mobilnost potrebna le občasno, so mobilne rešitve naložba za prihodnost, saj so enako primerne tudi za ohranjanje reda pri stacionarni uporabi. Mobilne rešitve pomagajo pri optimizaciji že obstoječih delovnih procesov. Metoda „5S“, ki jo je razvil Japonec Taiichi Õno (1912–1990), je preizkušen model, ki ga priporočajo strokovna združenja. Õno je bil eden od soustanoviteljev uspešnega Toyotinega proizvodnega sistema v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Bistvo sistema „5S“ je ideja, da mora biti delovno mesto čisto, na njem pa morajo biti le orodje in pripomočki, ki jih v danem trenutku potrebujemo, in sicer tako, da jih v idealnem primeru dosežemo z enim gibom.

Ko je optimalno stanje vzpostavljeno, Õno priporoča standardizacijo dela v celotni proizvodnji, hkrati pa nenehno preverjanje in nadaljnjo optimizacijo. Za ponavljajoči se delovni proces se na primer lahko določi idealno opremljen voziček za material ali orodje, ki se vedno uporablja na enak način. Prednost je bistveno večji red in preglednost na delovnem mestu ter konec koncev tudi večja učinkovitost celotne proizvodnje.

Za te primere so primerni tudi vozički za orodje in delavniški vozički, v katere je mogoče pregledno shraniti najpogosteje uporabljeno orodje in druge pripomočke ter jih kadar koli enostavno prepeljati na mesto uporabe. Če je treba premikati tudi material, so za to primerni vozički za material ali pomične delovne postaje, ki jih lahko s policami, predali ali perforiranimi ploščami prilagodite za vse namene.

Montažni voziček

Optimalno skladiščenje

Skladiščenje

V številnih poklicih ni vedno nujno delati za delovno mizo, kjer so pripravljeni vsi potrebni pripomočki. Za vse te primere so primerni tudi vozički za orodje in delavniški vozički, v katere je mogoče pregledno shraniti najpogosteje uporabljeno orodje in druge pripomočke ter jih kadar koli enostavno prepeljati na mesto uporabe. Če je treba premikati tudi material, so za to primerni vozički za material ali pomične delovne postaje, ki jih lahko s policami, predali ali perforiranimi ploščami prilagodite za vse namene.

Predalniki ponujajo veliko prostora za shranjevanje na majhni površini. Predali različnih višin omogočajo shranjevanje tako velikega orodja kot tudi manjših delov. Praktični delilniki predalov, kot so pločevinasti razdelilniki, škatle in posodice iz umetne mase ipd., vam pomagajo, da je vse pregledno pospravljeno. Orodje lahko shranite na vidnem mestu tudi s pomočjo perforiranih plošč, ki jih preprosto namestite na steno ali delovno mizo.

Tudi tu je pomembno dobro načrtovanje. Kaj mora biti vedno hitro dostopno? Kaj ni tako pogosto potrebno? Kolikšna je teža delov, ki jih je treba shraniti? Ali obstaja nevarnost, da shranjene snovi začnejo puščati? Za nevarne snovi v majhnih posodah so na voljo posebni regali za nevarne snovi z rešetkastimi policami in prestreznimi kadicami na dnu.

Če so nevarne snovi še posebej vnetljive ali jih je treba hraniti pod ključem, je priporočljivo kupiti ognjevarne omare za nevarne snovi, ki jih je mogoče zakleniti in so opremljene s prestreznimi kadicami za tekočine. Tudi čistila, barve in maziva so običajno nevarni za vodo, zato jih je treba hraniti v ustreznih omarah.

Z naslednjimi izdelki bo skladiščenje še lažje:

Ergonomsko delo

Ko je osnovna oprema delavnice nameščena, je čas za načrtovanje podrobnosti. Ali je mogoče povsod priključiti elektriko? Katera vrsta sedežev je potrebna za posamezne dejavnosti? So vsa delovna mesta osvetljena tako, da je mogoče delati, ne da bi vas to utrujalo? Prilagodljive električne priključke povsod v delavnici lahko na primer ustvarite z navijalom za kabel – elektrika je tako na voljo točno tam, kjer je treba, po končanem delu pa kabel varno pospravite, da preprečite spotikanje.

Za sedeče delo, bodo pomični delovni stolčki in vrtljivi stoli z nastavitvijo višine s pomočjo plinske vzmeti poskrbeli za potrebno prilagodljivost in ergonomijo pohištva – primerni so za različne vrste dela in zlahka jih prestavljate na različna mesta. Luči morajo biti nameščene tako, da je vsako delovno mesto dobro osvetljeno (vsaj 500 luksov), hkrati pa se med delom ne blešči in ni senc. To lahko dosežete s kombinacijo neposredne in posredne stropne razsvetljave. Delovne svetilke, po možnosti z različnimi nastavitvami in zatemnitvijo, zagotavljajo tudi, da je na delovnem mestu vedno na voljo ustrezna svetloba za naloge, ki jih opravljate.
Ergonomsko delo

Tukaj boste našli izdelke za boljšo osvetljenost:

Pravilo 5S

„Sortiranje“ (japonsko: Seirii): izločite vse, kar na delovnem mestu trenutno ni potrebno.

„Smiselno urejanje“ (Seiton): vse, kar dejansko potrebujete, razporedite na smiselno mesto. Na tak način hitro opazite, če manjka kakšno orodje.

„Čiščenje“ (Seiso): delovno mesto naj bo očiščeno. Poleg tega se v tem koraku pripravijo potrebne razlage delovnih procesov.

„Standardiziranje“ (Seiketsu): določite in uresničite standarde za oblikovanje delovnih mest.

„Stalne izboljšave“ (Shitsuke): vsak zaposleni naj na kratko, vendar po možnosti vsak dan, preveri in optimizira upoštevanje standardov.

Oprema delavnice mg$

Pokličite nas!

Za dodatne informacije smo vam vedno na voljo na brezplačni telefonski številki.