Varnost na gradbišču

Nasveti za varno gradbišče

2022/04/11

Ne glede na to, ali gre za padce predmetov, neustrezno zavarovane odre ali odtekanje nevarnih snovi, na gradbiščih prežijo številne nevarnosti. Poleg tega so pogosti tesni roki in neugodne vremenske razmere. Nič čudnega, da so nezgode na gradbiščih številne. Nekatere se končajo s težkimi telesnimi poškodbami ali celo smrtjo.

Toliko pomembneje je, da svoje zaposlene pri delu čim bolje zaščitite. Sledite našim nasvetom in tudi v najtežjih fazah zagotovite več varnosti svojem gradbišču.

Največja tveganja na gradbišču

Statistični podatki kažejo: nekateri vzroki za nezgode na gradbiščih so še zlasti pogosti. Ti vključujejo naslednje:
Padec

Padci

Pri gradbenih delih na odru pogosto pride do padcev s težkimi posledicami. Enako velja za jarke in jaške.

Pri tem je pomembno upoštevati: da bi padec imel resne poškodbe, ni nujno, da je oder zelo visok ali jašek zelo globok. Včasih zadostuje že najmanjša razlika v višini.

Zdrs

Padci na ravnih tleh

Številne nezgode se pripetijo zaradi zdrsa ali spotika na ravni podlagi. To tveganje je še zlasti izrazito tedaj, ko dežuje ali ob jesenskem listju.

Padec zaboja

Padajoči predmeti

Neustrezna zaščita ne ogroža le delavcev na odru, temveč tudi osebe pod njimi. V najslabšem primeru bo nanje padlo orodje tedaj, ko ne bodo nosili čelade.

Nevarne snovi

Nevarne snovi

Nadaljnji pogost vzrok nesreč na gradbiščih predstavljajo nevarne snovi, kot so topila, hlapi in izjemno vnetljive snovi. V enaki meri ogrožajo varnost tako ljudi kot okolja.

Elektrika

Električni tok

Kadar so električni stroji in naprave poškodovani ali vlažni, vzdrževanje ni pravilno ali zaposleni ne upoštevajo varnostnih ukrepov, obstaja nevarnost električnega udara.

Poškodba zaradi udarca s kladivom

Stroji

Stroji postanejo točka tveganja na najrazličnejše načine. Žage, na primer, lahko ob neprevidnem ravnanju povzročijo nevarne reze. Poleg tega se vedno znova zgodi, da upravljavec stroja ali voznik tovornjaka med vzvratno vožnjo spregleda pešca.

Učinkovito načrtovanje je ključnega pomena za varno gradbišče

Skrbno načrtovanje odločilno prispeva k preprečevanju nezgod na gradbiščih. Za večjo varnost bodite še zlasti pozorni na naslednje.

 • Zakonski predpisi:
  V vsaki državi obstaja vrsta zakonskih predpisov za zagotavljanje varnosti na gradbišču, ki jih je treba upoštevati. Vse skupaj se začne z oceno tveganja in sega vse do zaščitne opreme za delavce.
 • Specifični pogoji:
  Vsako gradbišče je drugačno. Odgovorni morajo zato posamično določiti morebitne nevarnosti in vnaprej načrtovati, kako jih zmanjšati.
 • Vremenski pogoji:
  Razlika je, ali delo poteka poleti ali jeseni. Upoštevajte dejavnike, kot so temperature, padavine ali zgoraj omenjeno jesensko listje.
 • Odgovornosti:
  Kdo je za kaj odgovoren in kdo je odgovoren za varnost v določenem območju? Jasna porazdelitev vlog in strukturirani delovni procesi pomagajo preprečiti nesreče. Prav tako zagotavljajo večjo učinkovitost. Tu velja upoštevati tudi zakonske predpise, kot npr. glede obveznih nadzornikov.

Nasveti za več varnosti na gradbišču

Varnost gradbišča sestavljajo številni posamezni ukrepi, ki so odvisni od posameznih okvirnih pogojev. Če upoštevate naslednje nasvete, ste postavili trdne temelje.

Nasveti za varno gradbišče wt$

Zavarujte in ogradite nevarna območja

Ograje, bočne zaščite in pokrovi preprečujejo padce z višine. Varnostne mreže lovijo npr. predmete, ki padejo z odra. Prav tako pomembne so ovire in oznake na ravni tal. Uporabite ograje, ovire in znake prepovedi in z njimi preprečite, da bi se mimoidoči izgubili na vašem gradbišču, ter označite nevarna območja ali vozišča za zaposlene – najbolje do te mere jasno, da tudi med stresnim delom ostanejo „vidni“.

Nasveti za varno gradbišče wt$

Delovišče dobro osvetlite

V temi ne morete dobro delati. Tedaj je tudi preprosteje stisniti napačen gumb ali med vožnjo viličarja spregledati oviro ali sodelavca. Zato poskrbite, da bodo vsi kotički vašega gradbišča dobro osvetljeni. Sodobne LED-žaromete za gradbišča je mogoče upravljati s pametnim telefonom, svoje delo pa opravljajo tudi pri temperaturah pod ničlo in padavinah. Če priključka za napajanje ni tam, kjer ga potrebujete, bo najboljša rešitev baterijski žaromet.

Nasveti za varno gradbišče wt$

Sodelavce opremite z zaščitnimi oblačili

Ustrezna oblačila so na gradbiščih življenjskega pomena: začne se z rokavicami, delovnimi obuvali za dober oprijem in pokrivali za zaščito pred padajočimi orodji, deli itd. ter konča z gradbenimi čeladami. Prosimo, poskrbite za to, da jih nosijo vsi na vašem gradbišču. Brezrokavniki in jakne ščitijo pred mrazom ter mokroto. Ob slabi vidljivosti zagotavljajo boljšo vidljivost odsevni elementi. V opremi ne smeta manjkati niti zaščita za sluh pri delu s hrupnimi stroji niti zaščita za oči pri varjenju.

Nasveti za varno gradbišče wt$

Ustrezno ravnanje z nevarnimi snovmi

Ob izteku nevarne snovi pridejo prav tesnilne preproge, tesnilne blazine in zbiralne ponjave. Nanje preprosto potresete vezivna zrnca. Nato pustite, da se na kratko vpije, pometite in zavrzite. Najnujnejše je že rešeno.

Vpojne cevi in vpojne blazine so se izkazale za učinkovite pri preprečevanju tveganj. Namestite jih na stroje ali vsebnike.

Nasveti za varno gradbišče wt$

Pazite na čistočo

Na urejenih gradbiščih je ovir in okoli ležečih koničastih predmetov. Ne pozabite zagotoviti tudi gradbiščnih sesalnikov za škodljivi prah, ostružke, drobce in podobno. Mokri sesalniki odstranjujejo celo tekočine in tako na vašem gradbišču zagotavljajo še več varnosti.

Nasveti za varno gradbišče 61?

Stopite v stik z nami!

Za dodatne informacije smo vam vedno brezplačno na voljo.