Učinkoviti ukrepi proti vročini na delovnem mestu

2019/07/26

Ko se kolegi že zjutraj skrijejo za spuščene roloje, ko si direktor odveže kravato, vi pa domačo pisarno prestavite v klet, je poletje nastopilo tudi v naših krajih.

Za delodajalce in zaposlene je to čas posebnih izzivov. Soparno vreme in visoke temperature v pisarni, skladišču ali proizvodnji med drugim povzročijo občutne obremenitve pri delu.

S preprostimi ukrepi pa vam bo uspelo, da bo delovno mesto prijetno tudi poleti. V tem prispevku vam bomo opisali, kaj konkretno lahko storite.

Tako vročina vpliva na delovno mesto

Kako visoke temperature vplivajo na zaposlene? Študija nemškega zveznega urada za varstvo pri delu in medicino dela (BAuA) je hotela to podrobneje raziskati.

Udeleženci študije so v pregretem prostoru izvajali svoje dejavnosti, pri tem pa so nadzorovali njihovo storilnost in telesne funkcije. Rezultat:

 • Čeprav so udeleženci imeli višjo frekvenco srčnega utripa ter temperaturo in vlago kože, kakovost dela sprva ni bila zmanjšana.
 • Udeleženci pa so se morali občutno bolj naprezati, da so ohranili enako storilnost. Pripravljenost za to je sčasoma popustila.
 • Izčrpanost in zaspanost sta se povečali, koncentracija pa je stalno upadala.

Sklep: človek je lahko učinkovit tudi v vročini, vendar pa to deluje samo nekaj časa. Če delodajalci in zaposleni poskrbijo za ustrezne ukrepe, lahko ta čas podaljšajo in močno povišajo storilnost.

Kaj storiti proti vročini? Ukrepi za prijetno delovno mesto

Da delo v vročini ne bo postalo muka, morajo ukrepati tako delodajalci kot tudi zaposleni. Prvi naj poskrbijo za prostorske in tehnične okvirne pogoje, razrahljajo morebitna pravila in pripravijo potrebne pripomočke za zaščito pred vročino.

Zaposleni pa lahko s številnimi manjšimi ukrepi sami aktivno ukrepajo proti poletnim temperaturam. Tudi omenjena študija BAuA je pokazala, da imajo že manjša dejanja velik učinek, na primer pitje dovolj tekočine.

Obveznosti delodajalca

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih v 25. členu predpisuje delodajalcem, da temperatura v prostoru ne sme preseči 28 stopinj, zato morajo ustrezno ukrepati.

Pravilnik ne opisuje natančneje, kakšni so ukrepi za zagotavljanje ustrezne temperature. Pomembno je samo to, da so primerni za uspešno obvladovanje vročine.

Nekatera delovna področja, na primer skladišča, logistika ali proizvodnja, so zaradi specifičnih pogojev okolice še posebej podvržena vročini. Delodajalec mora skrbno spremljati situacijo ter redno ocenjevati ogroženost zaposlenih, da jih ustrezno zaščiti.

Vodstvu je prepuščeno, kakšne ukrepe bodo uvedli, če bo to potrebno. Ustrezni ukrepi so na primer:

 • Namestitev in uravnavanje senčil ter prezračevalnega sistema: posebej učinkovito je, če prostore prezračite zjutraj, med vročino pa so okna zaprta in zasenčena.
 • Premik delovnega časa na zgodnejše ure: to je praktično predvsem pri delu na prostem ali ob strojih, ki proizvajajo vročino.
 • Bolj sproščeni predpisi glede oblačil, če to ne vpliva na varnost pri delu: lahko varnostne čevlje zamenjamo s sandali? Raje ne! Zaposlenim pa bo prineslo veliko olajšanje, če jim ni treba nositi kravate ali si lahko nekoliko odpnejo srajco v času, ko niso v stiku s strankami.
 • Ponujena pijača: če na delovnem mestu na splošno ni na voljo hladne vode, naj bo na razpolago vsaj med vročino. Delodajalci lahko pomagajo tudi s tem, da zaposlene redno spodbujajo k pitju.
 • Ustrezne naprave za hlajenje: ventilatorji bodo pri temperaturah od 26 do 35 stopinj poskrbeli za prijetno ohladitev. Če vročina še naraste, pa naj podjetja poskrbijo za kompleksnejše sisteme, kot so klimatske naprave, vodne zavese ali zračne prhe.

Kateri ventilator je ustrezen za vaše podjetje? Odgovor poiščite v naših nasvetih za nakupovanje!

Zaposleni lahko poskrbijo za naslednje ukrepe

Pri dolgotrajni vročini naj zaposleni sami aktivno pomagajo pri ukrepanju. V idealnem primeru vsak zaposleni zavestno pazi na svoje stanje in se pravočasno odzove na alarmne signale, kot so padec koncentracije, glavobol ali utrujenost.

Za zagotavljanje dobrega počutja med visokimi poletnimi temperaturami na delovnem mestu se obnesejo naslednje metode:

 • Odmori zaradi vročine so lahko v veliko pomoč pri delu v zelo toplih prostorih, vendar se je treba glede tega dogovoriti z delodajalcem.
 • Oblivanje rok, zapestij in podlakti z mlačno do hladno vodo pomaga uravnavati temperaturo telesa.
 • Hladilne jedi in pijače lahko naredijo veliko razliko: hladen metin čaj, jogurt, mlačna juha, dušena zelenjava in druge lahke jedi ne obremenijo telesa tako kot težke jedi s testeninami in mesom. Tudi pikantna hrana ni najboljša izbira v vročini. V vsakem primeru pa je pomembno, da dovolj pijete. Veliko vode je tudi v sadju. Zakaj si za prigrizek ne bi torej privoščili melone ali pomaranče?
 • V domači pisarni: prestavite delovno mesto v najhladnejši del stanovanja ali pa delajte v hladnejših urah, če je mogoče. Doma si lahko privoščite siesto, posebnost sosednjih južnih držav.
 • Izogibajte se virom toplote ter izklopite svetilke in naprave, ki niso nujne.

Ukrepi proti vročini na delovnem mestu wt$

Je poletje padlo v vodo? Kako ostanete produktivni kljub sopari

Vročina ni nujno največja težava na delovnem mestu v poletnih mesecih. Na področjih z nizkim zračnim pritiskom je pogosta nevšečnost tudi dolgotrajno deževje. Deževno poletje prinaša prav posebne izzive za ozračje na delovnem mestu.

Z našimi nasveti ostanete produktivni, tudi če poletje pade v vodo:

 • Soparen zrak v prostoru še posebej pesti prebivalce Srednje Evrope. Proti prekomernemu potenju pomaga dotok hladnega zraka, ki ga ustvarimo z ventilatorji ali navzkrižno odprtimi okni.
 • Pravilno zračenje pomaga tudi proti zdravju škodljivi plesni na stenah in oknih. Delovne prostore ali domačo pisarno je treba zato trikrat do petkrat na dan na hitro in intenzivno prezračiti. Če so prostori izredno vlažni, pa namestite električni razvlaževalnik.
 • Za prijeten občutek telesa pri visoki vlagi poskrbijo tudi široka, zračna oblačila. Uporabite manj ličil ali kreme za telo kot običajno in veliko pijte.

Ukrepi proti vročini na delovnem mestu mg$

Obrnite se na nas

Za dodatne informacije smo vam vedno brezplačno na voljo