Preprosta razlaga pretoka blaga

2020/07/14

Pretok materiala – greste z nami na pot našega izdelka?

Po sledi kompleta za delitev predalov EUROKRAFTpro.

Kaj pomeni pretok materiala? Če se spoznate na upravljanje zalog, veste, kaj pomeni prostorsko načrtovanje in usmerjanje pretoka materiala v podjetju ter med njim in njegovo okolico. Ta definicija zveni precej abstraktno, saj je upravljanje s pretokom materiala v podjetju dejansko izredno kompleksno in obsežno.

Da boste bolje razumeli posamezne procese v ozadju, pojdite z nami na pot po sledi kompleta za delitev predalov. Omejili se bomo samo na pretok blaga pri enem izdelku in s tem odpravili vso zapletenost.

Na začetku je vedno skladišče pri proizvajalcu

Komplet za delitev predalov EUROKRAFTpro obsega en vzdolžni in štiri prečne delilnike ter je dobavljen tako, da je treba te elemente samo še sestaviti. Tako je navedeno na podatkovnem listu, kar kasneje pričakujejo tudi prejemniki.

To torej pomeni, da je treba posamezne dele pri izdelavi najprej dati skupaj, preden jih lahko uskladiščimo ali odpošljemo. In pretok materiala se s tem že začne.

Preprosta razlaga pretoka materiala wt$

1. transportna pot: skladišče proizvajalca –> proizvodnja pri proizvajalcu

Preprosta razlaga pretoka materiala wt$

V proizvodnih podjetjih morajo biti na večini področij vedno na voljo surovine, pomožni material, obratovalna sredstva, dobavni deli in polizdelki, poleg tega pa še pisarniški izdelki in nadomestni deli. V številnih proizvodnih halah so zato nameščeni transportni sistemi. Po valjčni progi ali transportnem traku je namreč mogoče hitro in učinkovito dovajati material. Takšni sistemi so smiselni predvsem za zelo velike proizvodne hale. V manjši proizvodnji si zaposleni lahko gredo sami iskat določen material v skladišče, večje dele pa pripeljejo s pomočjo transportnih naprav.

V primeru našega kompleta za delitev predalov zaposleni kombinirajo štiri pločevinaste in en vzdolžni delilnik.

2. transportna pot: proizvodnja pri proizvajalcu –> trgovski posrednik

Kaj je treba upoštevati pred odpremo blaga?

Da bo naš komplet za delitev predalov pripravljen na pošiljanje k trgovskemu posredniku, morajo zaposleni v skladišču posamezne sestavne dele optično prebrati, jih vzeti in prinesti k pakirni mizi. Tam sledi najpomembnejši delovni korak pred odpremo: pakiranje.

Embalažo blaga je treba izbrati tako, da je izdelek zaščiten pred praskami. Tudi karton ne sme s svojimi vogali in robovi poškodovati pločevinastih delilnikov. V ta namen se pogosto uporablja pakirna folija ali folija z zračnimi blazinicami. V zunanji škatli, ki je najustreznejša za določen izdelek, pa ne sme biti preveč odvečnega prostora, da se izdelki ne premetavajo po njej.

To je kartonasta škatla našega kompleta za delitev predalov: na zunanji strani ima nalepljeno črtno kodo, tako da je sedaj mogoče optično prebrati izdelek kot celoto in ga uskladiščiti.

Preprosta razlaga pretoka materiala wt$

Nato gre paket do trgovskega posrednika, ki prodaja delovne mize in predalnike ter je pri nas naročil 200 kompletov za delitev predalov. Komplet sedaj torej skupaj s 199 drugimi zapusti odpremo v naši tovarni v Haanu. V večji škatli je vedno zapakiranih po deset kompletov, škatle pa so naložene na evro paleto in trdno ovite s folijo za ovijanje, ki ščiti tovor. Škatle namreč ne smejo pasti s palete. Več o tem še nekoliko kasneje.

Kaj se zgodi pri prevzemu blaga?

Blago je dostavljeno, pri čemer je zelo pomembno, da prispe ob dogovorjenem času. Ne samo zato, da se lahko pravočasno uporabi, temveč predvsem, da preprečimo prometni kaos na ozemlju podjetja. Predstavljajte si, da k vam naenkrat pripelje pet tovornjakov.
Zaposleni pri prevzemu blaga imajo nalogo, da preverijo čas dobave ter dobaviteljem sporočijo vsa odstopanja. Tako lahko skupaj optimiziramo dobavne roke.

Druge naloge:

 • potrditev prejetega blaga
 • evidentiranje dobavljene količine, po potrebi s pomočjo mobilnih podatkov
 • preverjanje vzorcev, tehtanje ipd.
 • evidentiranje in po potrebi ponovna uporaba embalaže, palet in transportnih zabojev
 • razvrščanje in priprava za nadaljnji pretok materiala.
Preprosta razlaga pretoka materiala wt$

Naš komplet za delitev predala se zdaj nahaja na paleti na prevzemu blaga. Zaposleni vzame enega od ostalih 199 kompletov ter ga stehta. En komplet tehta 5 kg, embalaža pa 500 g. To znaša 5,5 kg na kos. Nato stehta celotno paleto z vsemi škatlami. Težo palete odšteje od skupne teže. Rezultat: 1,1 tone. To pomeni, da je bilo zares dostavljenih vseh 200 kompletov. Šele ko je to preverjeno, zaposleni optično prebere serijsko številko in blago vnese v sistem trgovskega posrednika.

3. transportna pot: prevzem blaga –> skladišče pri trgovskem posredniku

V skladiščni hali trgovskega posrednika vlada kaotični sistem skladiščenja, povezan s sistemom upravljanja zalog. Komisionarji ob prevzemu optično preberejo skladiščeno blago in ga odpeljejo na prosto mesto. V sistemu za upravljanje zalog se pri izdelku zabeleži skladiščno mesto, da je mogoče vedno preveriti, kje je shranjen določeni izdelek. Skladiščniki se z vozički za komisioniranje in dvižnimi vozički premikajo od enega mesta za skladiščenje do drugega.

Naš komplet za delitev se torej skupaj z drugimi na paleti s pomočjo dvižnega vozička shrani v skladišče.

4. transportna pot: skladišče –> odprema pri trgovskem posredniku

Teden dni kasneje kupec naroči nadomestne dele in razširitve za svojo delovno mizo ali predalnik. Skupaj s sistemom sten z luknjami, zapornim cilindrom s ključi in drobno narebreno podlogo se komplet z optičnim branjem spet vzame iz skladišča trgovskega posrednika in prinese na pakirno mizo. To pomeni, da je tik pred ciljem in bo kmalu prišel do mesta uporabe.

Pomembnost dobre pakirne mize

Dobra pakirna miza uravnava hitrost pri pretoku blaga. Če ima zaposleni pri pakiranju vse na dosegu roke in na ustrezni delovni višini, lahko dela bolj učinkovito in zdravo. Kaj pa je značilno za dobro pakirno mizo?

 • Vsi potrebni pripomočki (škatle, odvijalnik lepilnega traku, tehtnice, tiskalnik nalepk za embalažo itd.) so na voljo neposredno ob pakirni mizi.
 • Digitalni dostop do podatkov za vnos (izdelek, število, teža, naslov za dostavo itd.).
 • Pakirno mizo je mogoče prestaviti po višini, da lahko višji in nižji zaposleni delajo ob enakih pogojih.
 • Pakirna postaja mora omogočati vse vrste embalaže: od kuvert do kartonskih palet, sodov in zabojnikov.

Pomembnost ustrezne embalaže

Preprosta razlaga pretoka materiala wt$

Naš komplet za delitev predalov je še vedno zapakiran v svoji originalni zunanji embalaži. Skupaj s tremi drugimi izdelki za kupca se sedaj na pakirni mizi zapakira tako, da se nič ne bo poškodovalo. Pri pravilnem pakiranju se ravnajte po naslednjih pravilih:

 • Težki izdelki naj bodo spodaj.
 • Občutljivi izdelki naj bodo čim bolj na sredini, lahki pa zgoraj.
 • Zračne blazinice, pakirni papir ali ostanki kartona se uporabljajo za zamašitev lukenj in blaženje v paketu, da preprečijo drgnjenje posameznih zapakiranih izdelkov ali poškodbe notranje stene kartona.
 • Lažje blago zaščitite z mehkim materialom, kot je na primer folija z zračnimi blazinicami, za težje blago pa uporabite trši material, na primer perforiran karton.
 • Ker se vogali in robovi zunanje škatle poškodujejo najpogosteje, morajo biti od znotraj zaščiteni z materialom za oblaganje.

Ko je vse varno zapakirano, gre paket na odpremnem vozičku do izdaje blaga.

Logistika: zakaj je dobra priprava tako pomembna

Zavarovanje tovora je obvezna naloga vsake logistične službe. Prevozniki uporabljajo pripomočke, kot so privezovalni trakovi, mreže, nedrseče podloge in zagozde ter jih imajo običajno vedno s seboj na tovornjaku. Ko voznik dobi dokumentacijo o blagu za odpremo, najprej preveri, ali je vse tu. Nato blago naloži tako, da ga lahko dobro zavaruje. Blago mora po številnih ovinkih in luknjah v cesti namreč ostati na istem mestu, kjer je bilo na začetku vožnje.

5. transportna pot: izdaja blaga pri trgovskem posredniku –> mesto uporabe

Po številnih urah vožnje in dolgem čakanju v koloni pride paket z našim kompletom za delitev predalov do končnega mesta uporabe. Tam preverijo vsebino, komplet z optičnim branjem odstranijo iz skladišča trgovskega posrednika in podpišejo dobavnico.

Uro kasneje je naš komplet delilnikov že v predalu delovne mize. Tam bo ostal še mnogo let, saj imajo izdelki EUROKRAFTpro desetletno garancijo. Tako se pot našega izdelka konča.

Kako pa vi načrtujete pretok blaga?

Preprosta razlaga pretoka materiala mg$

Stopite v stik z nami!

Za dodatne informacije smo vam vedno brezplačno na voljo.