Pametno oblikovanje pisarne

Prijetno okolje na delovnem mestu

2021/08/18

Medtem ko vi s svojega mobilnega delovnega mesta pod palmami občasno s klikom miške dajete navodila, robot s pomočjo umetne inteligence opravlja svoje delo sredi Baden-Württemberga. Pametna pisarna prihodnosti je lahko tako preprosta! Kapljica pelina za vse ljubitelje južnih morij: vaše pisarniško delovno mesto jutri žal še ne bo videti tako rajsko.

Vendar se vodilni raziskovalci na področju dela strinjajo, da mora sodobni svet dela postati bolj prožen. Dolgi hodniki, kjer si posamezne pisarne sledijo druga za drugo, bodo kmalu postali preteklost. Namesto tega se pametno oblikovanje pisarn večinoma začne z razbijanjem običajnih pisarniških postavitev.

Perpetuum mobile iz storilnosti in sreče

Zapustimo sanjsko idilo južnega morja in si oglejmo München. Tam je Microsoft opravil odlično delo pri pametnem oblikovanju pisarn, ki se osredotoča na potrebe zaposlenih na delovnem mestu. Po mnenju številnih ekip mora delovno okolje ponujati raznolike možnosti: za klepet ob kavi s sodelavci, za sestanke, videokonference, pa tudi za mirno in osredotočeno delo za pisalno mizo.

Microsoftov sedež v Nemčiji na primer izpolnjuje številne zahteve delovnega sveta prihodnosti: prilagodljivost, sodelovanje, zasebnost, komunikacijo, individualnost – in predvsem srečo. Velja, da so zadovoljni zaposleni še posebej storilni. Toda kako poskrbeti za srečo na delovnem mestu?

Microsoft je v obsežni študiji prišel do presenetljivih ugotovitev. Storilnost sama je dejavnik sreče številka ena. Predvsem generaciji milenijcev se zdi delo, ki temelji na samoodločanju, smiselnih nalogah in oprijemljivih rezultatih, pomembnejše od visokega dohodka in tradicionalnih kariernih modelov. Sodobna pisarniška okolja ustvarjajo pozitivno vzpenjajočo se spiralo, perpetuum mobile, v katerem se sreča in produktivnost vzajemno dvigujeta v vedno nove višave.

Toda kaj je pomembno pri pametnem oblikovanju pisarn, ki je prilagojeno potrebam zaposlenih?

Pametno oblikovanje pisarne 306

1. Eno delovno mesto za več nalog

Formule za popolno delovno mesto ni. Prav na tej predpostavki temeljijo večnamenske rešitve, ki so primerne za različne situacije na delovnem mestu in načine dela. Na večnamenskem delovnem mestu se vsak zaposleni dobro počuti, pa naj gre za vodjo, strokovnjaka ali člana projektne skupine.

Individualne pisarne dajejo prostor odprtim pisarniškim prostorom, prav tako pa delovna mesta tudi niso več fiksno dodeljena zaposlenim. Kdor zjutraj pride v pisarno, pozna svoje naloge za ta dan in poišče primeren prostor – sam ali v skupini s sodelavci, če je pri dani nalogi potrebno timsko delo.

2. Brez zamotanih kablov

Morda se sliši zelo trivialno, vendar ni nič bolj nadležno, kot če zjutraj izberete prosto delovno mesto v pisarni in se nato za pol ure izgubite v prepletu kablov. Kljub vsem prizadevanjem za mobilnost je veliko naprav, ki jih zaposleni uporabljajo pri dnevni prodaji, povezanih s kabli. Pametni telefon je treba občasno napolniti z omrežnim vtičem, namizna svetilka potrebuje svojo vtičnico, prenosni računalnik pa prav tako ne more brez elektrike.

Nič ne deluje brez kablov in dobro se godi tistim, ki hitro obvladajo svoj kabelski kaos. Zato bi morala podjetja pri svojih večnamenskih delovnih mestih predvideti vse možnosti: katere kable potrebujejo zaposleni ne glede na svojo funkcijo in nalogo? Vsako delovno mesto je najbolje opremiti s celotnim programom. Tako lahko na primer z barvnim označevanjem jasno določite, kateri kabel je namenjen določenemu namenu. Zdaj lahko vse kable hitro skrijete v kanale ali mostiče, delovno mesto pa je urejeno in takoj pripravljeno za uporabo.

3. Prostor za počitek med odmori

Vsak zaposleni potrebuje občasne odmore. V številnih podjetjih kadilnic že dolgo ni več. Ko zaposleni zapustijo stavbo za kratek odmor, ta hitro postane daljši od načrtovanega. Samotni sprehodi v naravi so sicer zdravi, vendar ne spodbujajo vedno timskega duha.

Namesto tega raje uredite prijetne prostore, ki vabijo ljudi, da se v njih zadržujejo v prostem času. Številne študije so dokazale pomen skupnih odmorov za kavo. Zaposleni se lahko pogovarjajo ne glede na to, kateremu oddelku ali projektu pripadajo. Ostajajo na ozemlju podjetja, občutek pripadnosti in timski duh pa se povečujeta. Udobno salonsko pohištvo, dober aparat za kavo in nekaj mizic – to je vse, kar potrebujete za nekaj prijetnih minut v odmorih.

4. Narava v pisarni

Poskusite poskrbeti za domačnost, saj ustvarjanje prijetnega vzdušja v delovnem okolju ni nikoli iz mode. Pisarniško okolje, ki se opira na sodobno notranjo opremo, izžareva nekaj sproščenega in znanega. Pri tem je najbolje, če ustvarite usklajeno kombinacijo različnih materialov, kot so kamen, les in naravna vlakna.

Katero podjetje pa lahko kar tako začne projekt spontane prenove? Dejansko lahko z enostavnim trikom hitro izboljšate vzdušje, in sicer z rastlinami. Modni oblikovalci ustvarjajo celotne stene z zelenjem in v pisarno vnesejo naravo. To ne stane veliko, lahko se opravi brez večjega napora in ima odličen stranski učinek: boljši zrak v pisarni.

5. Obuditev timskega duha s skupinskimi delovnimi postajami

Sodelovanje je danes najbolj priljubljena beseda pri oblikovanju novega delovnega okolja – spomnite se Microsoftovega sedeža v Nemčiji, ki smo ga omenili na začetku. Sodelovanje zahteva številna tehnična orodja, kot sta strojna in programska oprema, obstajajo pa tudi čisto konkretne zahteve za oblikovanje pametnih pisarn.

Timsko delo mora biti vabljivo, najboljše vabilo za timsko delo pa je poleg vznemirljive naloge tudi popolno delovno mesto. Večnamenske delovne postaje so dober začetek. Še boljše so skupinske delovne postaje, ki so posebej zasnovane za timsko delo in opremljene z vsemi mogočimi pripomočki, kot so prilagodljive pisalne mize, stojala za liste papirja, stene za moderiranje in načrtovalne table. Potem lahko vaš tim takoj začne delati in doseže vrhunsko storilnost – se še spomnite dejavnika sreče številka ena?

Pametno oblikovanje pisarne mg$

Stopite v stik z nami!

Za dodatne informacije smo vam vedno z veseljem na voljo.