Okolju prijazno čiščenje za brezhibno pisarno.

2021/01/22

Varstvo podnebja je velik izziv današnjega časa. Glede na izračune nemškega statističnega urada so nemška podjetja leta 2010 porabila približno 30000 milijonov evrov za varstvo okolja. Šest let kasneje je bil znesek že 41118 milijonov, kar pove, da okoljska ozaveščenost v nemških podjetjih narašča. 

Čiščenje pisarne ponuja številne priložnosti za varstvo okolja, ki pogosto ne predstavljajo dodatnega dela ali stroškov. To je dobro, saj imajo na koncu vsi koristi od trajnostnega čiščenja prostorov:

  • Zaposleni delajo v okolju, ki je zdravju prijazno
  • Podjetje je z mirno vestjo naredilo nekaj za boljši vtis
  • Obremenitev okolja pa je pri tem čim manjša

V tem prispevku najdete informacije o tem, kakšne koristi lahko imate od okolju prijaznega čiščenja. Predstavili vam bomo zahteve glede trajnostnega čiščenja prostorov in praktičen kontrolni seznam, s katerim boste lahko takoj poskrbeli za te ukrepe.

Zakaj je trajnostno čiščenje dobro?

Ste si kdaj ogledali etiketo običajnega večnamenskega čistila? Na njej je polno opozoril, simbolov, ki prikazujejo mrtve ribe ter opozarjajo na strupene ali jedke snovi.

Vse te škodljive kemikalije po čiščenju ne bodo kar izpuhtele v zrak, temveč skupaj z vodo od čiščenja prek odtoka pridejo v okolje. Še posebej okolju škodljiva čistila lahko zelo obremenijo človeka in naravo

S premišljenim ekološkim ravnanjem lahko v pisarni veliko dosežete, čeprav se vam bo prehod na uporabo okolju prijaznih čistil nemara zdel samo kot kaplja v morje.

V resnici pa imajo tudi na videz nepomembni ukrepi velik učinek in v podjetju boste imeli zaradi tega kar nekaj pozitivnih posledic. Pregled prednosti:

Pomembna področja za okolju prijazno čiščenje prostorov

Čiščenje površin

Tla, pisalne mize, omare, tiskalniki, sanitarije – te površine predstavljajo večji delež pri čiščenju.

Red in ravnanje z odpadki

Če ste že kdaj poskusili obrisati razmetano pisalno mizo, dobro veste, da red izredno olajša čiščenje. Tudi ravnanje z odpadki naj bo okolju prijazno.

Čiščenje zraka

Številne oblike umazanije niso vidne na prvi pogled, zato ne pozabite tudi na kakovost in čistost zraka v prostoru.

Zahteve glede trajnostnega čiščenja

Pri čiščenju velja načelo, da naj bo vse tako čisto, kot je treba, vendar s čim manjšo porabo sredstev. Kaj je mišljeno s tem? 

Biološka razgradljivost: zlati standard pri čistilih

Čistila so pogosto toksična za vodne organizme. Ravno tenzidi, aktivne snovi za pranje, se dolgo ohranijo v naravi. Za trajnostno čiščenje morate zato paziti na biološko razgradljivost čistil. Obstajajo različni okoljski znaki, na primer „Modri angel“, ki vam pomagajo pri nakupu.

Kontrolni seznam za okolju prijazno čiščenje

Najverjetneje ne boste sami osebno prevzeli čiščenja celotne pisarne, vseeno pa imate kot pooblaščenec za to delo velik vpliv, ki se začne že pri izbiri podjetja za čiščenje oziroma zaposlenih. Upoštevajte okoljske standarde in se z osebjem pogovorite o njih. V številnih primerih bodo dojemljivi za vaše predloge.

Trajnostnost je v ospredju tudi v podjetju KAISER+KRAFT. Oglejte si naše strani o trajnostnosti in izvedite, kako v podjetju KAISER+KRAFT varujemo okolje!