Panta rhei, vse teče – predvsem pretok blaga

2020/05/13

Dobro integriran transport materiala v podjetju je ključni dejavnik uspeha za tekočo proizvodnjo.

Kdor se pri transportnih procesih drži Heraklitovega načela „Vse teče“, ne more zgrešiti. Kajti samo če transportni procesi v podjetju potekajo nemoteno, boste dobili točno to, kar zahtevate in ko to zahtevate.

In če vse teče, kot bi moralo, vam je mogoče zagotavljati vedno nove izdelke: na primer inteligentne transportne naprave, ki postavljajo nova, učinkovitejša merila za pot od točke A do točke B, da bo vse teklo še bolje.

Transportne poti so tako raznolike kot materiali oziroma blago, ki ga prevažate po njih. So široke in ozke, kratke in dolge, bolj in manj obremenjene … Zato lahko rečemo, da so tudi tu podrobnosti izjemnega pomena, ko gre za zagotavljanje dobro integriranega in prilagojenega transporta materiala v podjetju. Transport pogosto ovirajo gost promet, neusklajeni prevozi, zamudni postopki pretovarjanja ali zgolj neustrezna transportna vozila. Z okornim terenskim vozilom se tudi ne morete zapoditi po ozkih ulicah italijanskih vasic, prav tako kot počasni skuterji nimajo kaj iskati na prehitevalnem pasu avtoceste.

Ena ključnih nalog podjetij je optimalna sinhronizacija vseh procesov v intralogistični oskrbi z materiali. Pri tem je eden najpomembnejših dejavnikov uporabljena transportna naprava in njen „vozni načrt“.

Žal pa ni samo ene rešitve, ki bi jo bilo mogoče uporabiti pri vseh zahtevah v skladišču ali drugih delovnih okoljih, za vse transportne poti in blago, ki ga moramo transportirati.

Katere transportne naprave so prave za optimalen pretok blaga?

Priklopni vozički. Priklopni voziček obsega vlačilec, torej transportno vozilo, in vsaj eno prikolico. Je odlična rešitev za izboljšan pretok materiala in krajši čas pretoka pri pogostem prevažanju manjših količin blaga.

Transportna sredstva, kot je na primer priklopni voziček, so ključnega pomena za proizvodnjo s pretokom blaga ob pravem času in v pravem zaporedju. Vlačilci pri tem skozi proizvodnjo, bolnišnico, skladišče pohištva ali pijač premikajo kompozicije vozičkov, ki so naloženi individualno glede na zahteve. Tako je mogoče najrazličnejše materiale prevažati učinkovito, hitro in varno ter pri tem nadomestiti tudi viličarje.

To pa še ni vse: tudi število voženj s praznimi vozički boste močno zmanjšali s precizno načrtovano preskrbo, saj je mogoče hkrati prevažati različne vrste blaga.

Logistika v podjetju wt$

Kratek pregled najpomembnejših prednosti priklopnih vozičkov.

 • Več prostora za transportno blago kot pri viličarjih
 • Združevanje transportnih poti
 • Dobava materiala brez viličarjev: manj nezgod pri transportu
 • Vitka proizvodnja
 • Manj prometa
 • Nižji stroški osebja
 • Večja transparentnost in učinkovitost postopkov
 • Nižji stroški vzdrževanja
 • Krajši čas ponovne preskrbe pri dovajanju materiala
 • Manjše zaloge ob proizvodnih linijah
 • Večja varnost preskrbe proizvodnih in montažnih linij

Kateri sistem priklopnih vozičkov je pravi za vas?

Preden v procese v podjetju vključite priklopne vozičke, znova pomislite na terenska vozila in počasne skuterje: ni vsako vozilo enako primerno za vsako pot. Zato morate najprej pregledati svoje trenutne in načrtovane naloge. Za nadaljnje načrtovanje in s tem povezane odločitve glede transportnega sistema, usklajenega z vašimi zahtevami, se ravnajte po naslednjih vprašanjih:

 • Katere transportne zaboje imate in jih želite prevažati?
 • Kako želite zaboje prevažati?
 • Kakšne mere in teže so zaboji?
 • Kakšna je skupna teža v napolnjenem stanju?
 • So prehodi dovolj široki za neovirano natovarjanje in raztovarjanje?
 • Je potrebna vožnja čez naklone ali rampe? Če da, kakšen je naklon?
 • Je treba prilagoditi delovne postopke?
 • So predvidene enosmerne poti ali tudi obračanje?
 • Kakšna so tla?
 • Boste priklopni voziček uporabljali samo v podjetju ali tudi zunaj?
 • V kakšnih intervalih so materiali potrebni?
 • Obstajajo kakšne posebne zahteve glede prevoza transportnega blaga, na primer vdor nečistoč, možnost odvajanja električnega naboja, varovanje tovora?
Logistika v podjetju wt$

Na podlagi navedenega lahko opredelite svoje optimalne transportne poti, vozila logično dodelite voznim potem, poti načrtujete tako, da boste varčevali z viri in kapacitetami, ter nenazadnje seveda izberete ustrezni sistem priklopnih vozičkov. Vendar pa bodite previdni pri naslednjem, saj veliki priklopni vozički niso brez omejitev.

Tehnične omejitve

Uporaba priklopnih vozičkov ni smiselna ali pa sploh ni možna, če je blago za transport preveliko ali pretežko za običajne sisteme. Tudi zunanji dejavniki, na primer neravne ali preozke vozne poti oziroma dostop do mest za natovarjanje in raztovarjanje, lahko zelo omejijo to rešitev.

Ekonomske omejitve

Investicija v priklopni voziček iz ekonomskega vidika ni vedno smiselna. Na primer pri krajših razdaljah ali potrebah po večjih količinah materiala, ki ga niti ni treba zapakirati. Zato v tem primeru ni smiselno vlagati visokih stroškov za sestavo transportnega vozička. V takšnih primerih bi bila gospodarnejša rešitev prevoz z viličarji ali fiksna transportna tehnologija, kot je valjčna proga.

Iz Amazona neposredno v skladišče pijač v Bodenheim na levem bregu Rena.

Logistika v podjetju wt$

V velikih skladiščih, na primer pri največjem spletnem trgovcu na svetu, se uporabljajo tudi veliki vlačilci s prikolicami, ki lahko premikajo velike količine tovora in olajšajo prevoz posameznih kosov. Vendar pa velike transportne naprave niso vedno priročne: v skladišču za pijače v Bodenheimu na levem bregu Rena ali v pohištvenem skladišču Braunschweig je prostora zelo malo ali pa je treba blago premikati precej manj pogosto.

Tukaj imajo manjši vlačilci s prikolico opazno prednost. Takšne majhne vlečne naprave sicer ne ponujajo sedišča ali stojišča za voznika, ampak jih potiskate oziroma vlečete in usmerjate ročno. Vendar ni razloga za skrb, saj vam ne bo treba napenjati mišic, ker vgrajen vozni pogon prevzame večino dela. Zaposleni lahko preprosto hodijo ob mini vlačilcu in ga zlahka usmerjajo po poti. Tako lahko po kratkih in ravnih poteh zlahka prevažate blago, celo na zelo utesnjenih mestih.

Rešitve z mini vlačilci so zaradi svoje kompaktne izvedbe odlične tudi takrat, kadar morate dopolniti blago v proizvodnji ali supermarketih, ter za prevoze na letališčih in v bolnišnicah. Vozičke oziroma prikolice je mogoče zlahka zamenjati, kar omogoča hitro in prilagodljivo prehajanje med različnimi nalogami. Zaradi nizke teže so vlačilci primerni tudi za uporabo v medetažah. Vlačilce je mogoče včasih uporabiti tudi na prostem, na primer za prestavljanje avtomobilskih prikolic.

Veličina ni odvisna od velikosti in moči.

Če sta odločilna dejavnika velikost in prilagodljivost, naj vam kot primer izdamo našo skrivnost: to je vrhunski električni vlačilec, ki ga že precej časa tudi sami uporabljamo v skladišču in smo z njim močno zadovoljni. Teče kot ur‘ca. Tudi vi se lahko veselite vlačilca TAKKTOR T2000 podjetja KAISER+KRAFT. Ta električni vlačilec z ojnico je opremljen s priključkom in polnilnikom ter ima nosilnost 2000 kilogramov. Najboljše pri tem pa je, da za njegovo upravljanje ne potrebujete vozniškega dovoljenja.

Izvedite še več o naši rešitvi, ki združuje moč in hitrost električnega vlačilca z vsemi lastnostmi naših vozičkov – za lažje prevažanje materiala po ozkih poteh.

Ker je naš električni vlačilec kombiniran z vozički, ki so prilagojeni specifičnim nalogam, vam lahko ponudimo tudi rešitve po meri. Preprosto nas povprašajte po njih – z veseljem vam bomo svetovali.