Odprte pisarne – hipermoda ali histerija?

2020/07/01

Kratke razdalje, več komunikacije, večja pozornost, več svetlobe in več zraka. Vse več podjetij se odloča za odprte pisarne, s katerimi želijo doseči vse to. Ker postaja delo v pisarnah vse bolj digitalizirano in zaposleni večinoma niso več vezani na eno delovno mizo, so delovna mesta pogosto povsem poenotena. Zaposleni se lahko usedejo za katero koli mizo, se umaknejo v prostore za izobraževanje in konference, včasih pa delajo tudi od doma. To zdaj predstavlja hipermoderni napredek, in če podjetja niso v koraku s časom, bodo zaostala za drugimi. Na prvi pogled je videti, da novi, odprti pisarniški prostori ponujajo same prednosti.

Žal ni čisto tako, kajti vsak, ki dela v odprti pisarni, pozna tudi njene temne plati. Na primer hrup, ki nastane, ko več oseb v prostoru istočasno telefonira ali se med seboj pogovarja. Ker ne moremo predvideti kako dolgo bodo pogovori trajali in čigav telefon bo zazvonil naslednji, lahko postane hrup zelo moteč. Pri številnih zasnovah prostora sta pogosto prikrajšana tudi osebni in individualni vidik. Mnogi imajo občutek, da gre za pretirano poenotenje – zaposleni so skoraj kot stroji z enakim delovanjem, enotnim videzom in občutki. Slišati je skoraj histerično, ampak če se kritično ozremo po mnogih velikih pisarnah, to niti ni tako daleč od resnice.

Kaj lahko torej storimo? Se vrnemo v posamezne pisarne in hitro postavimo zidove? Tudi to ne. Zbrali smo ideje in predloge rešitev, ki vam lahko pomagajo, da v odprti pisarni ustvarite občutek hipermodernosti brez histerije.

Več komunikacije – kako spodbuditi hitre dialoge, a vseeno ohraniti mir

Če pri delu na primer naletite na težavo in točno veste, kdo vam lahko pomaga, greste preprosto do te osebe in jo prosite za pomoč. Skupaj boste hitro in preprosto rešili težavo. Tako deluje skupinsko delo. S tem ne boste motili drugih v prostoru, razen če se bo kratek pogovor razvlekel v tridesetminutni sestanek. Temu se morate izogibati.

Primerno

 • Če se želite o nečem na hitro pogovoriti, pojdite do delovnega mesta svojega kolega
 • Pazite na to, da govorite potiho
 • Če pogovor traja dlje, kot ste mislili, se umaknite v drug prostor ali na mesto, namenjeno komunikaciji

Neprimerno

 • Ne kričite preko sobe, temveč pojdite do svojega kolega
 • Ne govorite na glas in ne kričite
 • V odprtem prostoru se ne pogovarjajte dlje kot petnajst minut hkrati


Rešitve za sosede

 • Če vas motijo pogovori sodelavcev, uporabljajte slušalke, ki blokirajo hrup
 • Sodelavce vljudno vprašajte, ali se lahko pogovarjajo drugje – tega se nikar ne bojte prositi

Delo v velikih pisarnah wt$

Večja pozornost – kako lahko zaposleni kljub razgibanosti ohranijo dobro koncentracijo

Če delate v odprti pisarni in sedite neposredno ob prehodu, lahko vzamete ročni števec in ga uporabite vsakič, ko gre kdo mimo – in ob koncu dneva vas bo zagotovo bolel palec. Ne osredotočajte se na sodelavce, ki hodijo imo vas, kar pa sploh ni tako preprosto. Spodaj je nekaj rešitev, s katerimi se lahko zaščitite pred odvračanjem pozornosti:

Nizke omarice

Ob straneh mize postavite omare za dokumentacijo, da ustvarite dodatno razmejitev in tudi zaporo za hrup.

Rastline

Rastline na mizi ali še boljše na nizki omarici vam bodo pomagale ohraniti osredotočenost na delo. V najboljšem primeru sodelavcev, ki hodijo mimo, sploh ne boste več videli.

Ne motite

Namestite tablico, ki bo sodelavce opozorila, da vas ne smejo motiti. Tako boste sicer prikrajšani za kakšen dodaten pozdrav ali nasmeh, vendar pa boste lahko ostali osredotočeni na delo.

Imamo se radi

Delo je načeloma pomembnejše kot pozdravljanje. Vsi zaposleni se morajo zavedati, da dejstvo, da vas sodelavec ne pozdravi, še ne pomeni, da vas ne mara. Glede tega se dogovorite v celotni skupini.

Delo v velikih pisarnah wt$

Več svetlobe – da boste vse videli v pravi luči

Dnevna svetloba je zelo pomembna v odprtih pisarnah, kjer je težko poskrbeti za individualno osvetlitev. Zato je treba okoli delovnih mest imeti dovolj oken. V najslabšem primeru lahko dnevno svetlobo dopolnite z umetno, ki je enaka dnevni. Strokovnjaki prisegajo na biodinamično osvetlitev. Poleg dobre svetlobe pa so za delo, prijazno do oči, pomembni še drugi dejavniki:

 • Prestavljive žaluzije, roloji in plisirana senčila ublažijo slepečo zunanjo svetlobo. Žaluzije morajo biti pravilno nastavljene: upognjene lamele vedno razprite tako, da bo skozi okno prihajala razpršena svetloba iz okolice, ne pa neposredni sončni žarki. Če je žaluzija nastavljena pravilno, so lamele osvetljene samo do polovice, druga polovica pa je v senci.
 • Idealna osvetlitev prostora predstavlja kombinacijo dnevne svetlobe (okna desno ali levo), neposredne svetlobe (stropna svetilka), posredne svetlobe (viseča svetilka nad delovnim mestom) in svetilke na pisalni mizi (individualna in točkovna osvetlitev).
 • Pisalne mize in zasloni naj bodo razporejeni pravokotno na okna: pisalna miza naj bo čim bliže in prečno, zaslon pa pravokotno na okno, tako da svetloba ne odseva v njem in ne meče sence na delovno območje.
Delo v velikih pisarnah wt$

Več zraka – kako lahko izboljšate ozračje v prostoru

Zjutraj zadušljivo, opoldne s številnimi različnimi vonjavami, popoldne zatohlo – naj to ne bo opis zraka v vaši odprti pisarni, saj je dobro ozračje v prostoru nujno za zdravo in osredotočeno delo. Slab zrak kaj hitro povzroči glavobol, zaspanost ali slabo koncentracijo. Večinoma nam primanjkuje kisika. Odpiranje oken pa ni vedno najboljša rešitev – predvsem ne v velikih mestih ali na vrhuncu vročega poletja. Na voljo so sodobne klimatske naprave, ki v velike pisarne dovajajo svež zrak. Filtrirajo umazan zunanji zrak in ga ohlajenega dovajajo v pisarniške prostore. Poleg klimatske naprave pa lahko za dober zrak poskrbite še z naslednjimi pripomočki:

Čistilniki zraka

Čistilniki so obvezni, kadar majhni delci iz tiskalnikov, računalnikov ali gradbenih materialov slabšajo kakovost zraka v prostoru. Čistilniki zraka odstranijo te delce in zmanjšajo širjenje virusov, bakterij in spor.

Vodni čistilniki zraka

Način delovanja vodnih čistilnikov zraka združuje čiščenje zraka in optimalno vlaženje. Naprava stalno meri zračno vlago in jo po potrebi v ustrezni količini odda v zrak. Tako vzdržuje optimalno vrednost zračne vlage 40 – 60 %.

Pojdite ven!

Kljub vsem čudovitim novim možnostim v pisarnah pa je še vedno najboljša sprememba odhod na prosto. Ne pozabite na sonce in vitamin D ter uživanje v naravi. Odhod v naravo, četudi samo za deset minut, je pogosto najboljše zdravilo proti stresu in utrujenosti.

Delo v velikih pisarnah wt$