Fitnes v podjetju

Pot do lastnega fitnes studia v podjetju

2021/09/21

Zdravi zaposleni se obrestujejo. Zato vse več podjetij vlaga v telesno pripravljenost svoje delovne sile s sodelovanjem s fitnes studii ali lastnim prostorom za vadbo.


Tukaj se ukvarjamo s tem,

  • kakšne ekonomske prednosti ponuja fitnes v podjetju,
  • kateri koncepti so vam na voljo,
  • kako lahko v svojem podjetju pravilno uredite prostor za fitnes.

Zakaj se fitnes ponudbe za zaposlene ekonomsko izplačajo

Nekoč je bil šport osebna odločitev vsakega posameznika. To pa se je spremenilo in razlog ni, ker bi podjetja želela (samo) razveseliti svoje zaposlene.

Delodajalci imajo koristi od fitnes ponudb za svoje zaposlene na več ravneh:

Trije koncepti za fitnes v podjetju

Obstajajo različni načini za spodbujanje telesnih sposobnosti vaših zaposlenih. Glavne strategije vključujejo naslednje:
Fitnes v podjetju – pot do lastnega studia za fitnes v podjetju wt$

Sodelovanje s studii za fitnes

Delodajalci pogosto plačujejo dodatke za članstvo v telovadnici. Zaposleni lahko nato ceneje ali celo brezplačno vadijo v določenih fitnes studiih. Številni fitnes studii imajo v svojem programu privlačne ponudbe za sodelovanje. Včasih celo sestavijo prilagojene programe za podjetja. Pri tem pa se lahko ujamete v past: zaposleni morajo imeti zadostno motivacijo, da te programe izkoristijo. Kot delodajalec na to nimate velikega vpliva. Enako velja za sodelovanje s centri za izobraževanje odraslih ali studii za jogo. V najboljšem primeru samo del delovne sile izkoristi take ponudbe.

Fitnes v podjetju – pot do lastnega studia za fitnes v podjetju wt$

Športna dejavnost v podjetju

Športna dejavnost v podjetju – na primer skupni tek po službi ali kolesarjenje – krepi občutek skupnosti. Vendar pa je ta dejavnost pogosto enostranska, na primer zato, ker se omejuje na tek, redko pa nagovarja tiste, ki tega športa ne marajo. Tudi organizacija takih dejavnosti je zapletena. Redna vadba je le redko rezultat takih ponudb.

Fitnes v podjetju – pot do lastnega studia za fitnes v podjetju wt$

Studio za fitnes v podjetju

Vse več podjetij se odloča za fitnes znotraj podjetja. Ta možnost ima prednost, saj imate kot delodajalec popoln nadzor. Svoj fitnes studio lahko oblikujete tako, da bo všeč različnim ciljnim skupinam v vaši delovni sili in bo pokrival posebne potrebe v vašem podjetju. Običajno zadostuje majhna soba, ki jo ustrezno opremite. Zaposleni se lahko nato po službi ali pred delom hitro odpravijo v fitnes studio.

Fitnes oprema v podjetju – seznam

Ali ste se odločili, da boste uredili svoj lasten fitnes studio? Preden pa to storite, upoštevajte naslednje:
  • Razjasnite si individualne okoliščine

Dobro si oglejte svojo delovno silo. Ali imate veliko zaposlenih, ki se pogosto ukvarjajo s športom? Kakšna je starostna struktura v vašem podjetju? Koliko ljudi se spopada s predhodnimi boleznimi? Ali delo v vašem podjetju vključuje posebne obremenitve?

  • Vsestranske možnosti vadbe

V idealnem primeru lahko zaposleni v vašem prostoru za fitnes vadijo na različne načine, izvajajo vzdržljivostne treninge ter izboljšajo koordinacijo. Morda ponujate tudi tečaje joge pod vodstvom izkušenih vaditeljev. Več zaposlenih, ki jih lahko vključite, toliko bolje.

  • Ergonomske naprave, ki so preproste za uporabo

Naprave za fitnes bi morale biti za začetnike preproste za uporabo, hkrati pa ne bi smele predstavljati tveganja za poškodbe. Osnovna oprema v lastnih fitnes studiih v podjetju vključuje trenažerje, naprave za veslanje, tekalne steze in ergometre ter opremo za vadbo moči za veliko mišičnih skupin. Dodaten prostor za dvigovanje uteži je dobra ideja, če ima veliko vaših zaposlenih izkušnje s takšnim treningom.

  • Strokovno uvajanje

Strokovno uvajanje v vadbo je obvezno. Morda imate možnost, da svoje zaposlene usposobite kot vaditelje ali pa najamete zunanje osebje. Pri izbiri vadbene opreme uporabite ustrezne certifikacijske oznake in zagotovite visoko kakovost. V nasprotnem primeru obstaja tveganje, da bo preventivno zdravstveno varstvo imelo ravno nasproten učinek.

  • Prijetno vzdušje

Vaš prostor za fitnes bodo ljudje pogosteje uporabljali, če se bodo v njem počutili udobno. To lahko na primer dosežete s talnimi oblogami, ki so prijazne do sklepov, velikimi ogledali, s katerimi lahko med vadbo opazujejo, ali pravilno izvajajo vaje, in prijetno osvetlitvijo. Morda imate tudi prostor za kopalnico in/ali prhe.

Telovadba med delom – to lahko storite na naslednji način

Fitnes v podjetju – pot do lastnega studia za fitnes v podjetju wt$

Ali želite omogočiti vadbo kar med opravljanjem pisarniškega dela? Tudi to je mogoče. Začnite z mizami, ki so nastavljive po višini. Če nenehno spreminjate njihov delovni položaj in preklapljate med stoječim in sedečim položajem, trenirate mišice hrbta in nog ter izboljšate krvni obtok.

Naprave za vadbo pri delu za pisalno mizo gredo še korak naprej. Kot nadomestek za pisarniški stol na delovnem mestu lahko uporabite kar sobno kolo. S počasnim pritiskanjem na pedala boste združili vzdržljivostni trening in delo za pisalno mizo. Na podoben način delujejo mini kolesa in mini trenažerji, ki jih je mogoče priročno postaviti pod mizo.

Taka fitnes oprema pa ne nadomešča telovadnice. Je pa dragocen dodatek in lahko pomaga pri tipičnih težavah, do katerih prihaja zaradi dela v pisarnah, kot so glavoboli, utrujenost in napetost, ne da bi vam bilo treba zapustiti delovno mesto.

Pregled naših izdelkov za fitnes:

Fitnes v podjetju – pot do lastnega studia za fitnes v podjetju mg$

Stopite v stik z nami!

Za dodatne informacije smo vam vedno brezplačno na voljo.