Zdravo sedenje

2020/04/08

Ergonomija na delovnem mestu

Za zbrano delo ob dolgotrajnem sedenju, ki ne povzroča težav, primerni ergonomsko oblikovani stoli poskrbijo za ustrezno udobje. Ortopedski pisarniški stol je zato primeren predvsem za delo v pisarnah.

Napačno sedenje na delovnem mestu ima posledice

Težave z zdravjem

Celodnevno sedenje močno obremeni hrbet. Običajne posledice so napet vrat in bolečine v hrbtu. Ne smemo jih prezreti, saj se lahko razvijejo v težje bolezni. Z dolgotrajnim napačnim sedenjem se na primer nekatere mišice manj raztezajo kot druge, ki so stalno obremenjene. To lahko povzroči kronične bolečine, ki jih le težko odpravimo.

Pokončna drža pri sedenju, predvsem pa dolgotrajno sedenje v zravnanem položaju, sčasoma slabo vpliva na medvretenčne ploščice in lahko povzroči posedanje hrbtenice. Če ne upoštevamo začetnih simptomov, se težave začnejo kar kopičiti, na primer pogosti glavoboli, slab vid in občutljivost na hrup. Pogosto prepozno opazimo, da našemu telesu ne koristi vztrajanje v istem položaju.

Posledice za delodajalca

Bolečine pri delu vedno poslabšajo storilnost in zbranost. Tudi bolniške odsotnosti stanejo podjetje veliko denarja, zato dobro vodstvo poskuša preprečiti takšne situacije. Vsako podjetje si želi znižati število bolniških odsotnosti svojih zaposlenih.

Ergonomsko sedenje wt$
  • Zaradi napačnega sedenja in posledične zmanjšane storilnosti nastajajo letno milijardne škode.
  • Izbira ustreznih delovnih stolov znatno dvigne kakovost počutja in produktivnost zaposlenih.

Ergonomsko sedenje je lahko preprosto

Prvi korak predstavlja vrtljivi stol za razbremenitev medvretenčnih ploščic s točkovno sinhrono mehaniko, pomičnim sedežem in zaokrožitvijo v predelu kolen. Ergonomski pisarniški stoli omogočajo pravilno držo med sedenjem in spodbujajo zdravo gibanje pri sedečem delu. Vsakemu podjetju se obrestuje, če svojim zaposlenim priskrbi ortopedske pisarniške stole. Vrtljiv stol za razbremenitev medvretenčnih ploščic je treba samo še prilagoditi telesni višini zaposlenega.

Ergonomski pisarniški stoli se gibljejo skupaj z uporabnikom. Zaradi gibanja, ki nastane pri sedenju na takšnih stolih, brez truda ne moremo dolgo vztrajati v nepremičnem položaju. Ni treba več razmišljati, da se moramo občasno premakniti, ampak to storimo povsem spontano. Delovnega procesa s tem ne motimo, temveč celo spodbudimo. Sedenje tedaj ni več enako kot poprej, saj mehanizem in oblika pisarniškega stola podpirata dinamično in zdravo sedenje.

Če uporabljamo ergonomske pisarniške stole, se na njih lahko zibamo, vrtimo in nagibamo.

Zaposlene pa še dodatno motiviramo, če jim razložimo najboljši način uporabe ergonomskih delovnih stolov.

Ko pravilno nastavimo višino sedeža, naslonjalo za hrbet in zaokrožitev v predelu kolen, lahko v delovnik vključimo še preproste vaje za sprostitev.

Ergonomsko sedenje ler

Boljša kakovost

Pisarniški stoli niso samo standardni vrtljivi stoli ali usnjeni sedeži, ampak obstajajo številne različice s posebnimi lastnostmi. Vsi pisarniški stoli iz naše spletne trgovine so izdelani skladno s standardom DIN EN 1335, del 1–3. Zasnovani so za trajno obremenitev do 120 kg in imajo varnostno plinsko vzmet za nastavljanje višine sedeža.

Za zaposlene, ki le občasno sedijo, so primerni standardni pisarniški stoli, ki z oporo ledvenih vretenc ter naslonjalom za hrbet z nastavitvijo višine in nagiba podprejo najpomembnejše mišice in sklepe.

Kdor pa pogosto in dolgo sedi, naj uporablja vrtljive stole za razbremenitev medvretenčnih ploščic in udobne vrtljive stole. Poleg opore ledvenih vretenc in nastavitve naslonjala za hrbet imajo ti stoli lahko tudi sedežno školjko za oporo medvretenčnih ploščic, nastavitev protipritiska, sinhrono mehaniko/mehaniko za stalni stik in naslona za roko z nastavitvijo višine.

Več informacij o tipih vrtljivih stolov in njihovih funkcijah najdete v leksikonu zdravega sedenja v naših nasvetih za nakupovanje.

Ergonomsko sedenje wt$

Ob izdelkih v spletni trgovini so njihove značilnosti prikazane z majhnimi informacijskimi slikami.


Tako lahko na prvi pogled vidite, katere funkcije ponuja določen pisarniški stol.

Možnosti kombinacij

Zdravo sedenje je zelo pomembno, še bolje pa je, če lahko pri delu v pisarni včasih tudi stojimo. Da bo delovno mesto še bolj ergonomsko, poleg ergonomskih pisarniških stolov priporočamo tudi višinsko nastavljive pisalne mize. Takšne mize lahko optimalno prilagodite telesni višini. Med njimi izstopa pisalna miza z električno nastavitvijo višine Upliner 2.0. Z njo lahko delate tudi stoje: preprosto odmaknite pisarniški stol in dvignite mizno ploskev.

Ergonomsko sedenje ler