Equipped for remote working

5 praktičnih nasvetov za boljše počutje v domači pisarni

2021/02/23

Delo na daljavo za številne ljudi ni več samo začasna rešitev. V naslednjih letih bo domača pisarna vedno večja konkurenca delovnim mestom v podjetju. Zato je skrajni čas, da jo lepo uredite in razvijete rutine, ki bodo poskrbele za bolj prijetno delo. To pomlad začnimo skupaj – z našimi nasveti za boljše počutje v domači pisarni.

Ustvarite nov videz svojega delovnega mesta.

Ko je bila pisalna miza samo mesto, kjer ste imeli občasne opravke z zasebno korespondenco ali davčno napovedjo, ji ni bilo treba izpolnjevati posebnih zahtev. Sedaj pa je središče vašega delovnika, zato domače delovno mesto kritično preverite:

 • Je pisalna miza dovolj velika?
 • Je dobro organizirana ali je na njej preveč stvari, ki odvračajo pozornost?
 • Vam videz delovne mize ugaja, kakšno je vzdušje, se tam radi zadržujete?
 • Ali miza in stol izpolnjujeta merila za ergonomijo ali dobite hitro bolečine?

To pomlad odstranite pajčevine z delovnega mesta. Ergonomska pisarniška oprema s svežim videzom je osnova za dobro počutje v domači pisarni. Dodatki, kot na primer opora za noge, aktivirajo mišice pri sedenju, v prostem času pa jih samo pospravite pod pisalno mizo. Tudi pametni pripomočki, kot je prilagodljivo držalo za tablico, bodo naredili delovno mesto boljše in poskrbeli za prijetnejšo uporabo.

Poskrbite za razgibanost.

Ali ure dolgo v nenaravni drži čepite za zaslonom? To je strup za telo in ustvarjalnost! Ključ do dobrega počutja v domači pisarni je gibanje. Zato kar takoj vstanite in stoje preberite ta prispevek. Z našimi nastavki za pisalne mize vam bo to uspelo za vsako običajno pisalno mizo.

Pogosto vstajanje je na splošno dobro. Vsakih 50 minut naredite odmor za 10 minut, med katerim storite naslednje, da se poživite:

 • Z užitkom se dobro pretegnite.
 • Za trenutek se ulezite in zaprite oči.
 • Poslušajte svojo najljubšo glasbo. Zraven lahko zaplešete in se zibljete v ritmu.
 • Pojdite v kuhinjo in si vzemite čaj ali kozarec vode.
 • Naredite nekaj kratkih vaj joge.

V primerjavi z (odprto) pisarno imate doma veliko več možnosti, da storite kaj dobrega zase. Nihče vas ne opazuje, podloga za telovadbo ali postelja nista daleč in nihče vam ne more preprečiti, da bi podaljšali svoj opoldanski odmor. Izkoristite vse prednosti dela od doma!

Vdihnite svežino.

Najpomembnejše orodje za dobro počutje imate vedno s seboj, poleg tega pa je še povsem zastonj: dihanje. Globoko dihanje v kombinaciji s svežim zrakom je nepremagljivo. Dih vas lahko umiri (podaljšajte izdihe) ali vam da več energije in motivacije, ko ste izčrpani (podaljšajte vdihe). Poskusite naslednje:

 • Pojdite najmanj enkrat na dan za 10 minut na sprehod. Pri tem dihajte s trebuhom in sprostite roke, da prosto nihajo.
 • Domačo pisarno redno zračite, da se zatohel zrak zamenja s svežim. Če ste alergični na pelod, vam bo čistilnik zraka pomagal do dihanja brez težav.
 • Ves dan bodite pozorni na dihanje. Številni ljudje podzavestno zadržujejo zrak, ko dobijo elektronsko pošto, ali pa dihajo plitvo in hitro, ko se jim mudi. To ni produktivno in še bolj spodbudi stresne odzive.

5 praktičnih nasvetov za boljše počutje v domači pisarni wt$

Poskrbite za svežo energijo.

Mnogo ljudi, ki delajo od doma, nimajo menze na dosegu in kar izpustijo kosilo ter si privoščijo samo kakšen obložen kos kruha med dvema videoklicema. Še slabše je, če namesto kosila posegajo po sladkarijah. Čokolada je vsekakor vabljiva in jo lahko pojeste tudi na hitro.

Zato ne smete pasti v to tipično past, temveč se raje razvajajte z zdravimi prigrizki in lahkim, ampak polnovrednim kosilom. Hrana ima močan vpliv na to, kako se počutimo. Zato pazite, da vam bodo jedi v domači pisarni dale svežo energijo. Če imate na dosegu oreščke, solate, polnozrnate izdelke, sadje in zelenjavo, si boste olajšali zdravo prehranjevanje in sladkarije ne bodo imele možnosti.

5 praktičnih nasvetov za boljše počutje v domači pisarni wt$

Ne bodite ves čas na spletu.

Kdor ne dela med domačimi štirimi stenami, lažje uravnoteži delo in zasebno življenje. Zaradi prostorske ločenosti vedno ve, kdaj je v službi. V domači pisarni pa se delo in prosti čas spojita. Če se dopoldne ukvarjate z otroki, se lahko zvečer usedete za računalnik.

Ta prilagodljivost pa ima svojo ceno. Vedno, ko lahko potencialno delate, naj bi bili tudi dosegljivi, mar ne? Nikakor! Tudi v domači pisarni si privoščite čas, ko pozabite na delo in se sprostite. Nihče vam ne bo očital, če na elektronsko pošto odgovorite nekoliko kasneje. Delajte in živite v lastnem ritmu, z zdravimi, dobrodejnimi odmori.

Za vodstvo pa velja, da mora zaupati svojim zaposlenim in jim dati dober zgled, tako da svoje naprave sem ter tja odgovorno izklopi.

Želite poskrbeti, da bodo vaši zaposleni tudi v domači pisarni imeli ergonomske pisarniške stole ter drugo opremo za zdravo in sproščeno delo? Oglejte si našo trgovino z izdelki za domače pisarne ali se osebno obrnite na nas. Veselimo se vašega sporočila!

5 praktičnih nasvetov za boljše počutje v domači pisarni mg$

Stopite v stik z nami!

Za vsa vprašanja smo vam vedno brezplačno na voljo