Nazaj
Nasveti o izdelkih za Pisarno

Smernice za opremo delovnega mesta

So vaši zasloni na pravilni delovni višini? Je delovna površina dovolj velika? So površine zaslonov brez motečih odsevov? Imajo mize dovolj prostora za noge? Vse, kar potrebujete za opremljanje delovnega mesta: tako boste delali bolj zdravo in učinkovitejše.

Sodobna pisarniška oprema varuje zdravje

Vsak človek si želi ohraniti svoje zdravje. Tudi v podjetjih je zdravje zaposlenih izrednega pomena, saj bolezni oz. bolniška odsotnost povzročajo visoke poslovne stroške. Po navedbah nemške zveze za zdravstveno zavarovanje (BKK-Bundesverband) je l. 1999 povprečna bolniška odsotnost znašala 16 dni.

Več kot četrtina (27,2 %) vseh odsotnosti je nastala zaradi obolenj mišic in okostja, kar je tipična posledica dela v pisarnah. Številke dokazujejo, kako nujno potrebno je poskrbeti za zdravje zaposlenih v pisarnah, saj je pisarniško delo povezano z velikimi miselnimi napori. Tukaj si lahko pomagamo z načrtovanjem ergonomskih delovnih mest in prostora, da zmanjšamo obremenitve zaposlenih. To načrtovanje se opira na veljavna pravila za oblikovanje delovnega mesta v pisarni.

Smernice za opremo delovnega mesta wt$

Samo nekaj pomembnih primerov:

 • Nepremično sedenje obremeni mišičje in hrbtenico. Ergonomsko dobro zasnovani delovni stoli spodbujajo dinamično sedenje in preprečujejo težke posledice za zdravje in delovno storilnost.

 • Napačna delovna višina povzroči krčevito držo telesa. Delovna mesta z nastavitvijo višine ponujajo vsem zaposlenim možnost optimalnega sedenja.

 • Pomanjkanje gibanja zmanjša telesno in psihično dinamiko; zniža aktivnost mišic in prekrvavitev ter poslabša elastičnost medvretenčnih ploščic. Delovna mesta, ki spodbujajo gibanje, preprečujejo stroške bolezni in posledične stroške. Pomembne so tudi zadostne površine za gibanje na delovnem mestu in v prostoru.

 • Neposredno bleščanje in odsevi pri delu z zasloni škodujejo vidu. Zato je nujno in predpisano, da zaslone postavimo tako, da ne bo bleščanja.

 • Nezadostna ali napačna osvetlitev prostora ima podobne posledice. Prilagoditi jo moramo delovni nalogi in razporeditvi delovnega mesta.

 • Vizualne in zvočne motnje znižajo koncentracijo in so "vnaprej programirani" viri napak. Akustični sistemi sten ublažijo zvok tudi v večjih prostorih.
Smernice za opremo delovnega mesta wt$

Zmogljiva pisarniška oprema ponuja mnogo možnosti za ohranjanje in spodbujanje storilnosti vseh zaposlenih. Zagotavlja preventivno varstvo zdravja, poveča motivacijo in zavzetost zaposlenih ter zniža stroške zaradi bolezni in posledične stroške.

Kako morajo biti oblikovana delovna mesta, določajo nemška uredba o delu z zasloni (BildschirmarbV) in drugi relevantni pravilniki, ki v najpomembnejših podrobnostih podpirajo in konkretizirajo znanstvena spoznanja o delu v pisarnah.

Pomembna pravila za oblikovanje delovnega mesta

Podpirati - ne ovirati

 • Zakonsko predpisana delovna površina znaša 1,28 m²:
 • Delovna mesta z eno površino = širina 1600 mm x globina 800 mm (po vsej širini)
 • Kombinacije skupno 1,28 m², globina (po vsej širini) 800 mm
 • Izjema: delovna mesta, kjer je potreba po delovni površini manjša, so lahko zmanjšana na širino 1200 mm.
 • Delovna višina ni enaka višini mize. Individualna delovna višina je odvisna od posameznika.
 • Maksimalna delovna višina ne sme preseči 750 mm.
 • Delovna mesta s spremenljivo višino morajo imeti območje nastavitve najmanj 680 do 760 mm.
 • Delovna višina za ročna dela in delo z zaslonom mora biti enaka, razliko v višini je treba izenačiti s spuščanjem delovne površine

Gibanje da, ogroženost ne!

Površina za prosto gibanje na "osebnem delovnem prostoru" naj znaša najmanj 1,5 m², nikjer ne sme biti manjša od 1 m širine in 1 m globine. Ne sme biti prekrivanj z drugimi površinami, izjeme so dostop do osebnega delovnega prostora in funkcijske površine pohištva na lastnem delovnem mestu, če pri tem ne pride do mest, kjer bi se lahko urezali, ukleščiti ali udarili.

Prostor za noge - prostor za gibanje

Prosto mesto za noge na delovnem mestu mora biti široko vsaj 600 mm in visoko 650 mm (še bolje 690 mm). Delovna mesta in prostor oblikujte tako, da bodo omogočali stalno spreminjanje položaja - pri sedenju, stanju in gibanju.

Oblikovanje delovnih mest z zasloni

Izberite tip delovnega mesta glede na dejavnost

 • za delo izključno z zaslonom - delovna mesta z eno površino
 • za mešano delo - delovna mesta z eno ali več površinami


Glede na dejavnost izberite tudi kot med površinama delovnega mesta:

 • delo pretežno z zaslonom - optimalno 90 ° ali 45 °, delovna površina z zaslonom naj bo nižja od delovne površine z dokumenti na papirju
 • delo pretežno z dokumenti - dobro 30 ° in 60 °, optimalno 45 °, obe delovni površini na isti višini

Vedno v pravi višini
Prva vrstica na zaslonu naj ne bo višja od višine oči.

Brez bleščanja
Preprečite neposredno bleščanje in/ali odseve: za zaslonom in za hrbtom uporabnika naj ne bo oken oziroma svetlih ali osvetljenih površin. Kontrast in svetlost naj bosta v pravilnem razmerju. Smer gledanja uporabnika naj bo vzporedno z oknom.

Jasnost namesto ugibanja

Uravnajte svetlobo iz okolice: nastavljivi sistemi za svetlobno zaščito so obvezni in predpisani. Zaslon po možnosti postavite stran od okna, v globino prostora, proti sredini.

Naši najbolj priljubljeni izdelki iz teh nasvetov
Ustrezno
Število izdelkov: 33