Nazaj
Nasveti o izdelkih za Okolje

Razlika med čistim in higienskim prostorom

Ali poznate razliko med čistim in higienskim prostorom?

Pogosto bi lahko privarčevali veliko denarja, če bi vedeli, kako sterilni in čisti bi morali biti vaši delovni prostori. Potrebujete le razmejitev od drugih območij ali je treba v prostor dodatno vgraditi tehnično opremo za ohranjanje čistega zraka? Ali je treba delovno območje od okoliških območij morda celo ločiti z dodatnimi zapornicami? Odgovorite na ta vprašanja, da boste vedeli, ali potrebujete higiensko cono, higienski prostor ali čisti prostor.

Higienski in čisti prostor wt$

Razliko med higienskim in čistim prostorom je mogoče določiti na osnovi lastnosti prezračevalne tehnologije in filtrov. Medtem ko v čistem prostoru tehnologija za čiščenje zraka filtrira zračne delce velikosti največ 5 mikrometrov, najdemo v higienskom prostoru tudi delce velikosti 600 mikrometrov ali več, ki v zraku niso bili filtrirani, ampak se odlagajo na sestavne dele in tla.

Medtem ko se čistoča zraka v čistem prostoru ugotavlja s številom delcev, je treba v higienskom prostoru oprati sestavne dele in mikroskopirati izvlečke pralne raztopine, da se ugotovi velikost delcev in stopnja "umazanije".

Čeprav se to sliši neprimerno bolj zapleteno, je treba upoštevati, da je lahko naložba v čiste prostore dražja od izdatkov za higienske prostore. Stroški narastejo zaradi dražjega pohištva iz nerjavnega jekla ter višjih stroškov nakupa in delovanja prezračevalnih naprav.

Podjetja, ki bodo svoje prostore za proizvodnjo še opremila, se morajo dobro pozanimati, kako visok razred čistega prostora morajo izpolnjevati za načrtovano uporabo, in se odločiti med opremo za čisti ali higienski prostor. Kratek pregled postavitve higienske cone, higienskega prostora in čistega prostora je v spodnji tabeli.

Stopnje čistoče

Temelji na vsebini iz VDA, 19. knjiga, 2. del

Stopnja čistoče 0

Delovni procesi, ki bi lahko bili ločeni, a kljub temu potekajo v istem območju.
Nobene opreme, namenjene čistoči. Tehnologija za čiščenje zraka ni potrebna.

Nobene oznake

Higienski in čisti prostor wt$

Stopnja čistoče 1

Omejitev

Delovni procesi so od drugih območij ločeni s talnimi oznakami, trakastimi zavesami ali predelnimi stenami. Znotraj omejenega območja je čistoča pomembna. Osebe, ki vstopajo v to območje in materiali morajo biti v skladu s predpisi o čistoči. V prostoru ni tehnologije za čiščenje zraka.

Oznaka higienske cone

Higienski in čisti prostor wt$

Stopnja čistoče 2

Zaprta omejitev

Delovni procesi potekajo v strukturno omejenih prostorih ali zgradbah, ki morajo izpolnjevati ključne predpise o čistoči. Osebe, ki vstopajo v prostor in material morajo biti v skladu z njimi. V prostoru ni tehnologije za čiščenje zraka.

Oznaka higienskega prostora

Higienski in čisti prostor wt$

Stopnja čistoče 3

Zaprta omejitev z zapornicami in tehnologijo za čiščenje zraka

Delovni procesi potekajo v strukturno omejenih prostorih ali zgradbah, ki morajo izpolnjevati stroge predpise o čistoči. Osebe in materiali vstopajo v prostor mimo zapornic ter morajo biti v skladu s predpisi. Tehnologija za čiščenje zraka filtrira delce iz zraka.

Oznaka čistega prostora

Higienski in čisti prostor wt$

Sistem za pomoč strankam pri pripadajočih izdelkih

  • Higienska območja
  • Higienski prostori
  • Čisti prostori

Na strani z izdelki za čiste in higienske prostore najdete priporočilo za uporabo. Že na prvi pogled boste ugotovili, ali je izdelek primeren za higienska območja, higienske prostore in čiste prostore.

Naši najbolj priljubljeni izdelki iz teh nasvetov
Ustrezno
Število izdelkov: 1
Naše najbolj priljubljene kategorije iz teh nasvetov