Nazaj
Nasveti o izdelkih za Pisarno

Napotki za izbiro ustreznega trezorja

A: Katere vredne stvari želite zaščititi? B: Kako velik mora biti trezor? C: Kam želite namestiti trezor?

Katere vredne stvari želite zaščititi?

  • Zasebna uporaba (npr. nakit, gotovina, dokumentacija za zavarovalnico)
  • Komercialna uporaba (npr. gotovina, bilance, dokazilo o lastništvu vozila, pomembni ključi in nosilci podatkov)

Najprej v miru naredite seznam vseh stvari oz. dokumentov, ki jih želite zavarovati v trezorju. Pomislite tudi na dodatne predmete, ki bi jih kasneje morda želeli dodati. Morda vas bo presenetilo, da boste potrebovali veliko več prostora, kot ste najprej mislili. Tudi varnostni razred oz. protivlomna in protipožarna zaščita je pomemben dejavnik pri izbiri ustreznega trezorja. Škoda v primeru požara je lahko ogromna! Izguba določenih dokumentov zaradi požara lahko ogrozi celo obstoj podjetja! Zato pri odločanju za nakup nujno pomislite tudi na to.

Požarna zaščita

Tako za zasebno kot komercialno uporabo je poleg zaščite pred vlomom zelo pomembna tudi preverjena požarna zaščita. Tukaj je smiselno preveriti, ali zadošča manjša požarna zaščita LFS30P po evropskem standardu prEN 15659 ali pa bo potrebna višja požarna zaščita S60P, S120P oz. S60DIS ali S120DIS po evropskem standardu EN 1047-1. Vse ognjevarne omare so opremljene z ustreznimi polnili in posebnimi tesnili.

Pri preskusu po LFS30P so bile omare 30 minut izpostavljene ognju s temperaturo do 840 °C. Med testiranjem temperatura v notranjosti omare ni smela preseči 150 °C (ni primerno za vrste papirja, kjer se podatki izgubijo pri temperaturah pod 170 °C). Po segrevanju so bile omare vzete iz peči in s tem se je preskus končal.

Pri preskusu po S60P, S120P oz. S60DIS, S120DIS po EN 1047-1 so bile omare 1 oz. 2 uri izpostavljene ognju s temperaturo do 1090 °C, poleg tega pa tudi padcu z višine 9,15 m (za simulacijo porušitve stropa). Pri tem poskusu so ostale omare toliko časa v peči, dokler se niso ohladile. To lahko traja tudi do 24 ur! Pri omarah S60P in S120P temperatura v notranjosti med ogrevanjem in ohlajanjem na nobenem mestu merjenja ne sme preseči 170 °C, če je bila začetna temperatura 20 °C! Pri omarah S60DIS oz. S120DIS znaša temperatura v notranjosti na začetku preskusa 20 °C in po 1-urnem oz. 2-urnem ogrevanju in ohlajevanju ne sme preseči mejne vrednosti 50 °C (to je fizikalna meja za magnetne in optične nosilce podatkov). Med celotnim preskusom relativna zračna vlaga ne sme preseči 85 %!

Kam želite namestiti trezor?

Vgradnja v steno

Stenski trezorji ponujajo zelo dobro protivlomno zaščito, pri čemer pa morate upoštevati, da je ustrezen razred zaščite zagotovljen samo, če trezor z vseh strani obdaja približno 10 cm betona. Pri trezorjih z globino, ki omogoča shranjevanje fasciklov, je to lahko težavno. Tukaj izberite trezor z zadostno višino in širino.

Vložni pohištveni trezorji

Te trezorje lahko pritrdite v omaro na zadnjo steno ali na dno, če njihova lastna teža ne presega 200 kg pri zasebni in 300 kg pri poslovni uporabi.

Samostoječi trezorji

Te omare imajo v primerjavi s trezorji za vgradnjo v steno ali pohištvo načeloma veliko večjo prostornino. V to kategorijo spadajo med drugim omare za orožje, poslovni trezorji, omare za dokumente in ognjevarne omare.

Naši najbolj priljubljeni izdelki iz teh nasvetov
Ustrezno
Število izdelkov: 26
Naše najbolj priljubljene kategorije iz teh nasvetov