Nazaj
Nasveti o izdelkih za Okolje

Informacije o pravilnem in varnem točenju z ročnimi črpalkami

Varno odtakanje z ročnimi črpalkami – pravilna izbira in uporaba ročne črpalke.

Varnost je na prvem mestu

Nevarnih tekočin nikoli ne smete prelivati z neposrednim izlivanjem. Tudi lijak ne zagotovi potrebne varnosti pri pretakanju nevarnih tekočin.

 • Večja možnost nezgod zaradi spodrsavanja na zamazanih površinah
 • Poškodovanje kože ali zastrupitve zaradi razlitih kemikalij
 • Ogrožanje zdravja zaradi škodljivih hlapov

Za osebno zaščito - varnost pri odtakanju naj bo na prvem mestu! Nakup ustrezne črpalke za odtakanje nevarnih tekočin je torej investicija za varnost in zdravje zaposlenih, ki se bo povrnila v kratkem času.

Informacije o pravilnem in varnem točenju z ročnimi črpalkami wt$

Izbira ustrezne črpalke

Pri izbiranju črpalke za odtakanje upoštevajte velikost in vrsto posode ter želeno črpalno zmogljivost in ustreznost črpalke za snov, ki jo boste pretakali. Črpalka mora biti seveda obstojna proti sredstvu, ki ga boste pretakali. Poleg tega je treba na mnogih področjih dela upoštevati tudi posebne predpise za varstvo pri delu in zaščito okolja.

Črpalna zmogljivost

Pri odtakanju večjih količin snovi na stalnem mestu so najbolj primerne električne črpalke. Velika črpalna zmogljivost prihrani čas in ne zahteva veliko napora. Nakup drage električne črpalke za sode se včasih ne povrne, pogosto na mestu uporabe tudi ni na voljo električnega priključka, npr. na prostem, pri montažnih delih ali v skladišču. Pri manjših količinah odtakanja se kot zanimiva alternativa električnim črpalkam ponujajo ročne črpalke, saj niso odvisne od električnega priključka, imajo pa tudi dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo. Ponujamo pester izbor pripomočkov za odtakanje za ročni odjem iz posod, kanistrov, sodov in rezervoarjev.

Velikost in vrsta posode

Za odtakanje želenih količin iz kanistrov in majhnih sodov do pribl. 60 litrov so najbolj primerne črpalke, ki delujejo po principu nadtlaka zraka. S pomočjo črpalne krogle ali bata načrpamo zrak v posodo. V njej nastane nadtlak, tekočina pa se skozi dvižno cev pomika navzven. Za večje sode in odprte posode so primerne črpalke za sode, ki tekočino vsesajo in jo nato iztisnejo. To skupino črpalk odlikujeta robustna konstrukcija z dobro črpalno zmogljivostjo in preprosta uporaba. Zaradi različnih dolžin potopnih cevi so črpalke primerne za vse običajne posode. Globoko nameščeni sesalni ventili zagotavljajo skoraj popolno izpraznitev posod.

Informacije o pravilnem in varnem točenju z ročnimi črpalkami pha

Materiali

Najprimernejše so robustne industrijske črpalke iz kakovostnih materialov, kot je polipropilen (PP) za kisline in baze oz. nerjavno jeklo V2A (1.4301) za gorljive tekočine. V vsakem primeru pa je priporočljivo, da so tesnila narejena iz PTFE. Vedno preverite, ali je material črpalke obstojen proti snovi, ki jo boste črpali. V mnogih primerih si lahko pomagate s seznamom kemične obstojnosti.

Kisline in baze

Kisline, baze in čistila lahko varno črpate s črpalkami iz umetne snovi, pri višjih koncentracijah pa uporabite črpalke iz PTFE ali PVDF. Ponujamo številne črpalke iz umetne mase, tako s togim iztočnim kolenom kot tudi s cevjo in zaporno pipo za odtakanje v bolj oddaljene ali višje stoječe posode. Pri delu z jedkimi in agresivnimi tekočinami mora biti delavec dobro zaščiten. Obvezna je uporaba osebne zaščitne opreme, kot so rokavice, zaščitna očala, predpasnik in maska.

Informacije o pravilnem in varnem točenju z ročnimi črpalkami wt$

Gorljive tekočine

Naše črpalke iz nerjavnega jekla in črpalke za topila imajo atest organizacije Dekra, ki potrjuje, da črpalke izpolnjujejo te zahteve v kombinaciji z antistatičnim kompletom in so primerne celo za uporabo v coni z nevarnostjo eksplozije 0. Certifikate dobite na zahtevo.

Informacije o pravilnem in varnem točenju z ročnimi črpalkami pha

Odtakanje s tesnjenjem plinov

Pri hlapljivih snoveh, npr. amoniaku, v shranjevalni posodi nastanejo nevarni hlapi. Z uporabo vijačnega spoja za sode, ki tesni pline, lahko zmanjšamo oddajanje hlapov v okolico in ogrožanje delavcev. Pri zelo strupenih, lahko hlapljivih snoveh in snoveh z močnim vonjem je nujno potreben zaprt sistem za odtakanje s cevjo za zajem plina. Pri tem postopku so nastajajoči plini speljani neposredno nazaj v originalno posodo. Zdravju škodljivi plini ostanejo v sistemu, kar zagotovi največjo varnost pri odtakanju. Črpalke z zajemom plina vam dostavimo po naročilu.

Informacije o pravilnem in varnem točenju z ročnimi črpalkami wt$

Priključki posode

V nasprotju s kovinskimi sodi, ki imajo praviloma fini navoj R2", pri sodih iz umetne mase ni normative velikosti navojnih priključkov. Za varno pritrditev črpalke v sod oz. posodo sta načeloma na voljo dve možnosti.

Črpalko lahko privijete na posodo s pomočjo spojke, ki je posebej prilagojena obstoječemu navoju, po potrebi tudi v povezavi z adapterjem. Druga možnost je uporaba univerzalnih pripomočkov, npr. koničnih čepov za sode. Če vaš navoj ne znaša običajni 2 coli, si za določanje navoja lahko pomagate s spodnjo tabelo.

Informacije o pravilnem in varnem točenju z ročnimi črpalkami pha

Pomoč za določanje ustreznega navoja

Informacije o pravilnem in varnem točenju z ročnimi črpalkami wt$
Informacije o pravilnem in varnem točenju z ročnimi črpalkami wt$

Tabela navojev

Stare in nadomestne oznake navojev so natisnjene polkrepko

 • Navoj 51 mm, DIN 51: A = 53 mm, B = 5 mm, C = 50,5 mm, žagasti
 • Navoj 61 mm, DIN 60: A = 59 - 60 mm, B = 6 mm, C = 55,8 mm, žagasti
 • Navoj 61 mm, DIN 60: A = 61 mm, B = 6 mm, C = 55,8 mm, žagasti
 • Navoj 71 mm, DIN 71: A = 71 mm, B = 6 mm, C = 66,5 mm, žagasti
 • Navoj 2" BSP, 2" fini navoj, jekleni sod: A = 59 mm, B = 2,2 mm, C = 57,5 mm, standardni
 • Navoj 63 mm, 64 mm BSI: A = 64,5 mm, B = 5 mm, C = 60 mm, žagasti
 • Navoj 35 mm: A = 33,5 mm, B = 5 mm, C = 32,7 mm, okrogli/standardni
 • 2" grobi navoj Mauser, L-obroč: A = 69,5 mm, B = 5,5 mm, C = 65 mm, žagasti
 • Navoj Tri-Sure, 2" grobi navoj V. Leer/Tri-sure: A = 56 mm, B = 3,5 mm, C = 52,5 mm, žagasti
 • Ameriški navoj za sode: A = 63,2 mm, B = 4,25 mm, C = 57,5 mm, žagasti
Naši najbolj priljubljeni izdelki iz teh nasvetov
Ustrezno
Število izdelkov: 43
Naše najbolj priljubljene kategorije iz teh nasvetov