Nazaj
Nasveti o izdelkih za Okolje

Hladna čistila

Hladna čistila na osnovi ogljikovodikov lahko raztopijo različno organsko umazanijo, ki se težko čisti, npr. olja in maščobe, bitumen ali zasušene voske.

Način delovanja

Zaradi svoje površinske napetosti in odličnega polzenja lahko prodrejo tudi v najmanjše vmesne prostore. Hladna čistila na osnovi ogljikovodikov po načelu "enako z enakim" privzdignejo umazanijo in se pomešajo z olji in maščobami. Nato jih lahko preprosto sperete ali odstranite s čopičem.

Hladna čistila wt$

Slika: Čistilo prodre pod umazanijo in jo odlepi s površine

Nadaljnji dve prednosti hladnih čistil sta medicinska in higienična neoporečnost ter majhen potencial ogrožanja. To lahko dokažemo s potrdili o neoporečnosti, ekspertizami o primernosti za kožo in meritvami mejnih vrednosti za delovno mesto.

Sodobna hladna čistila, za katera obstaja postopek reciklaže, so izrednega pomena za razbremenitev okolja, saj zmanjšajo količino odpadkov, varujejo vire surovin in zmanjšujejo tveganja.

Kaj so hladna čistila?

Hladna čistila so izdelki, ki imajo za osnovo ogljikovodik, sestavino iz nafte. V nafti, ki pride neposredno iz izvira, so ohranjene še vse naravne sestavine. Poleg deleža vode ali kovin sta to predvsem ogljik in vodik oz. njune različne molekulske strukture - npr. parafini, cikloalkani in aromati.

V črpalni napravi za nafto ali poleg nje se surovina predhodno očisti (filtrira, centrifugira in determinira), da se voda in kovinske spojine fizikalno ločijo od nafte. Iz nafte tako nastane surova nafta.

Za izdelavo kakovostnih proizvodov, kot so gorivo za Ottove motorje, kurilno olje in tudi hladna čistila, se surova nafta nato v ločevalnih postopkih, npr. destilaciji in rafinaciji, predela v mineralno olje. Mineralno olje je za razliko od svojih predhodnikov sestavljeno večinoma samo še iz treh molekulskih struktur ogljikovodikov.

Zato so hladna čistila na osnovi ogljikovodikov odlična za razmastitev nečistoč ali premazov proizvodov iz mineralnih olj. Zaradi njihove osnove iz ogljikovodikov jih lahko skoraj 100 % recikliramo.

Naše najbolj priljubljene kategorije iz teh nasvetov