Nazaj
Nasveti o izdelkih za Pisarno

Hitro, zanesljivo in varno: naprave za štetje denarja in preverjanje bankovcev

Naša ponudba obsega števce bankovcev, števce kovancev, naprave za preverjanje bankovcev in kombinirane naprave v različnih izvedbah. Tukaj lahko izveste več o tem, katera naprava je najprimernejša za vas.

Safescan wt$

Denar je vsekakor mogoče šteti tudi ročno in pri tem preverjati pristnost bankovcev tako, da jih držimo proti viru svetlobe. Če pa gre za večje količine denarja in 100-odstotno točnost, pa je delo bolje prepustiti napravam za štetje denarja in preverjanje bankovcev: naprave za štetje denarja se nikoli ne utrudijo, glede na model prepoznajo tudi ponarejen denar in so celo v svoji najosnovnejši izvedbi občutno hitrejši ter zanesljivejši od človeka. Naprave za preverjanje pa preverijo do sedem zaščitnih elementov bankovcev in v manj kot sekundi prepoznajo ponarejen denar.

Števci bankovcev

Štetje po kosih in vrednosti

Najpomembnejše vprašanje pri števcih bankovcev je, naj štejejo samo število kosov ali pa naj poleg tega izračunajo tudi skupno vrednost. Enostavni modeli navedejo samo, koliko bankovcev je bilo vstavljenih vanje. Vse naprave za štetje denarja iz naše ponudbe pa ne štejejo samo že razvrščenih bankovcev skoraj vseh valut, temveč tudi druga poljubna plačilna sredstva, kot so na primer boni ali kuponi. Kdor redko šteje bankovce in še to v manjših količinah, bo našel ustreznega pomočnika v samodejnem števcu bankovcev Safescan 2210. Števci, kakršen je tudi samodejni števec bankovcev Safescan 2685-S, pa ugotovijo število in vrednost razvrščenih ali premešanih svežnjev bankovcev vseh pogostih valut.

Način delovanja

Ko v dovod naprave vstavimo bankovce, se aktivira dovodni valj. Bankovec prenese na drugi valj, ki zagotovi, da se odčita samo po en bankovec naenkrat. Šteje jih optični senzor. Ko zadnji kos pride do izstopne odprtine, naprava preneha šteti.

Safescan wt$
Safescan wt$

Merila izbire

Naprave za štetje denarja nam olajšajo vsakodnevno obdelavo denarja in prihranijo čas. Poleg štetja kosov ali seštevanja vrednosti sta osrednji merili za nakup tudi hitrost in zmogljivost. Naši števci bankovcev lahko naenkrat sprejmejo do 300 bankovcev in imajo hitrost štetja med 1000 in 1500 bankovcev na minuto.

Ko izbirate novi števec bankovcev, bodite pozorni tudi na položaj dovoda. Plosko dovajanje pri samodejnem števcu bankovcev Safescan 2650 ima to prednost, da omogoča dodajanje bankovcev tudi med delovanjem in tako zaradi neprekinjenega dovoda lahko dela bistveno hitreje.

Pomembni funkciji sta tudi seštevanje in razporejanje v svežnje: naprave s funkcijo seštevanja lahko seštejejo več svežnjev denarja naenkrat. To je zelo priročno, kadar je treba prešteti več bankovcev, kakor jih je mogoče vstaviti v dovod naprave. Števci bankovcev s funkcijo razporejanja v svežnje pa se ustavijo po določenem številu bankovcev in s tem olajšajo npr. bančna vplačila.

Številne naprave imajo tudi funkcijo zaznavanja ponarejenega denarja na osnovi najmanj ene značilnosti. Nekoliko zmogljivejši je samodejni števec bankovcev Safescan 2685-S. Šteje vrednost nerazvrščenih bankovcev v skupno sedmih valutah in preveri njihovo pristnost. Tudi samodejni števec bankovcev Safescan 2665-S je zmogljiv vsestranski aparat za deset valut. Oba sta posebej primerna za podjetja, ki denarja ne zbirajo razvrščeno, saj štejeta tudi mešane svežnje denarja (vrednotenje mešanih bankovcev ali štetje vrednosti nerazvrščenih bankovcev).

Naprave za preverjanje denarja

Z našimi napravami za preverjanje bankovcev lahko hitro, zanesljivo in neopazno preverite pristnost bankovcev. Kompaktne in prenosne naprave za preverjanje zasedejo malo prostora na blagajni ter so primerni za vse valute. Preproste naprave kot je Safescan 50 UV, preverjajo zaščitne UV-elemente bankovcev, kreditnih kartic in izkaznic. Profesionalne naprave pa imajo dodelano večtočkovno tehnologijo zaznavanja: samodejna naprava za preverjanje Safescan 155-S na primer s stoodstotno zanesljivostjo preveri vse značilnosti najbolj pogostih valut. S pomočjo priključka za posodobitve se vedno namestijo vse aktualne spremembe pri valutah. Števci bankovcev iz naše spletne trgovine zato niso namenjeni samo hitremu in zanesljivemu štetju, ampak zaznajo tudi ponarejen denar.

Kako deluje zaznavanje ponarejenega denarja?
Senzorji v aparatu preverijo enega ali več zaščitnih elementov določene valute. Medtem ko preprosti modeli, kakršen je samodejni števec bankovcev Safescan 2210 zaznavajo samo eno značilnost (UV-oznake), lahko naprednejši modeli preverjajo pristnost bankovcev s pomočjo treh značilnosti. Običajno kot trojno zaznavanje ponarejenega denarja razumemo UV-, infrardeče in magnetne značilnosti. Profesionalne naprave pa preverjajo celo sedem značilnosti.

Značilnosti za preverjanje in kratice

 • CD: preverjanje barve
 • IR: infrardeča
 • MG: magnetno črnilo
 • MT: kovinska nitka
 • SD: format/mere
 • TD: debelina bankovca
 • UV: ultravijolična

Naprave za štetje in razvrščanje kovancev

Tudi za obdelavo kovancev ponujamo ustrezne naprave. Samodejni števci kovancev v najkrajšem času izračunajo vsoto drobiža in razvrstijo kovance. Z njimi lahko preprosto in hitro pripravite zvitke kovancev, bančna vplačila in blagajne. Enako kot pri štetju bankovcev sta tudi tu pomembni merili hitrost in zmogljivost. Ker so količine pri kovancih običajno precej večje, je funkcija razvrščanja bistvenega pomena. V sprejemni lijak lahko stresete do 500 mešanih kovancev, aparat jih razvrsti na osnovi njihovega premera in debeline ter pripravi za ročno pakiranje. Pri števcih drobiža je nadvse praktična tudi funkcija seštevanja. Število kosov se ločeno sešteva glede na vrednost kovancev, s čimer se zanesljivo in hitro izračuna tudi skupna vsota. Zaradi vgrajene blokade pred prekoračitvijo je mogoče šteti tudi večje količine drobiža: ko je posoda za kovance polna, se naprava samodejno ustavi.

Safescan wt$

Kombinirane naprave: tehtnice za denar

Tehtnice za denar tehtajo kovance, zvitke denarja in bankovce ter na osnovi teže izračunajo količino in vrednost. Te kombinirane naprave, kakršen je na primer števec bankovcev in kovancev Safescan 6185, so idealni za maloprodajo.

 • Kompletni izračun blagajne traja največ 2 minuti.
 • Naprava samodejno preveri vrste kovancev in bankovcev, ki jih je treba prešteti.
 • Na zaslonu lahko preberete posamezna števila kosov in vrednosti ter skupno vsoto.
 • Zaradi prilagodljivega algoritma štetja lahko tehtnice za denar istočasno zaznavajo stare in nove evrske bankovce, prepoznajo zelo obrabljene kose ter na osnovi njihove teže preštejejo tudi druga plačilna sredstva, kakršni so vrednostni kovanci ali kuponi.
 • Poleg tega so kompaktne in zaradi delovanja na baterije primerne tudi za mobilno uporabo.
Safescan wt$

Pri tehtnicah za denar je treba denar najprej razvrstiti, saj zaznavanje ponarejenega denarja ni vključeno. Ker se pri maloprodaji pristnost denarja preverja tako ali tako že med samimi plačili na blagajni, je v tem primeru priporočljivo uporabiti napravo za preverjanje denarja neposredno na blagajni, tehtnico za denar pa za kasnejše štetje prejemkov.

Poleg naprav za štetje in preverjanje lahko v naši trgovini najdete še druge izdelke Safescan za obdelavo gotovine: robustne blagajniške predale v izvedbah od „Low-Duty“ za manj obremenjene blagajne do „Heavy-Duty“ za neprekinjeno obratovanje. Ustrezne vstavke za blagajniške predale in drugo dodatno opremo najdete poleg posameznih izdelkov, tako da si lahko zelo preprosto sestavite kompletno naročilo.