Nazaj
Nasveti o izdelkih za Proizvodnjo

DIN EN 131-1+2 – ta standard morate poznati.

Sprememba standarda in vpliv na prislonske lestve z dolžino nad tri metre.

Če zaposleni v vašem podjetju uporabljajo lestve, morate do 1. 1. 2018 preveriti prislonske lestve in jih po potrebi prilagoditi ali zamenjati. Za obstoječe modele lahko naročite oceno tveganja. Če pa niste prepričani glede ustreznosti, je bolje, da si priskrbite nove modele.

Zakaj se je standard spremenil?

Dela standarda DIN EN 131-1 in DIN EN 131-2 sta spremenjena, da se zagotovi večja varnost pri delu s temi tipi lestev in zmanjša tveganje za nesreče v Evropi. To pomeni, da po vsej Evropi veljajo enaki varnostni standardi za prislonske lestve.

Evropski komite za standardizacijo CEN se strinja, da morajo lestve s svojo izvedbo, konstrukcijo in oznako ustrezati istim predpisom, ne glede, ali se uporabljajo v Stuttgartu, Parizu ali Milanu. Tudi navodila za lestve morajo biti sestavljena skladno s standardi. V standardu DIN EN 131-2 so lestve razdeljene na dve kategoriji: profesionalno za poslovno uporabo in neprofesionalno za zasebno. Lestve za podjetja morajo izpolnjevati strožje predpise.

Spremembe standarda DIN EN 131 wt$

Kakšne pa so vaše prednosti?

Manj nezgod pri delu predstavlja veliko prednost za vsako podjetje. Poleg tega pa se lahko s svojimi zaposlenimi zanesete, da bodo lestve povsod enake, če morda delate na različnih lokacijah po Evropi. Pri nakupu lestev s certifikatom po DIN EN 131 ste zaščiteni tudi po evropskem pravu. Lestve, izdelane skladno s tem standardom, so poleg tega zelo kakovostne, robustne in trpežne, zato jih boste dolgo uporabljali. Ne smete pa pozabiti na njihovo vsakoletno preverjanje.

Kakšne zahteve za lestve postavlja DIN EN 131-1+2?

Vse prenosne prislonske lestve z dolžino nad tri metre potrebujejo razširitev, na primer s prečko ali konično obliko. Za večnamenske in pomične lestve, ki so zložene še vedno daljše od treh metrov, pa velja naslednje: snemljivi deli lestve, na primer zgornje lestve, se ne smejo več sneti in uporabljati posamično ali pa morajo biti tudi opremljeni z razširitvijo za stanje.

Lestve lahko tudi prilagodite

Če so vaše lestve primerne za razširitev skladno s standardom, lahko nanje namestite prečko. Preden pa se odločite za to, morate za lestev pridobiti oceno tveganja. Specializirano podjetje s testiranjem določi, ali je lestev še primerna za uporabo. Dobite potrdilo o oceni, ki ga morate obvezno shraniti kot dokazilo.

Pri nas dobite tudi prislonske lestve, ki so izdelane po novih predpisih standarda, in prečke za naknadno montažo.

Naši najbolj priljubljeni izdelki iz teh nasvetov
Ustrezno
Število izdelkov: 9
Naše najbolj priljubljene kategorije iz teh nasvetov