Ustrezna osvetlitev za večjo storilnost

Optimalna osvetlitev delovnega mesta

2020/09/27

Iz lastne izkušnje vemo, da nam je v žalostnih jesenskih jutrih včasih težko oditi na delo. Svetloba pomembno vpliva na našo notranjo uro ter spodbuja nastajanje hormonov, kot sta melatonin in serotonin.

Le-ti imajo izreden vpliv na našo storilnost. Če svetloba spodbudi nastajanje hormonov dobrega počutja, bodo možgani nastavili naše celice na najvišje obrate. Umsko in telesno bomo postali bolj zmogljivi, naša storilnost pa bo narasla.

Človeška storilnost ima vsekakor svoje meje in se tudi spreminja skozi dan. Z ustrezno svetlobo ob pravem času lahko uravnavamo bioritem in s tem optimiziramo zmogljivost. Če pomislite na svoje delovno mesto, si zlahka predstavljate, kakšne pozitivne posledice ima optimalna osvetlitev na storilnost.

Dovršene zasnove osvetlitve so mogoče šele od uvedbe LED-diod dalje

Kdor dela v zaprtih pisarniških prostorih, ima le redko na voljo naravno dnevno svetlobo. Oblikovalci pisarn in strokovnjaki za ergonomijo se zato že od sedemdesetih let dalje posvečajo ustrezni osvetlitvi delovišč. Nekoč je veljalo preprosto zlato pravilo: luč prižgemo, ko postane pretemno. Običajna žarnica pa je pogosto dosegla meje, ki so izginile šele z uvedbo LED-diod na začetku 21. stoletja.

Odtlej so se zasnove osvetlitve za delovna mesta opazno izboljšale.

Dejavnik prilagodljivosti

Možnosti uporabe LED-diod za optimalno osvetlitev delovnih mest so praktično neomejene: so kompaktne, robustne, enostavne za vgradnjo in skoraj vseh oblik.

Dejavnik kakovosti svetlobe

Čeprav sta modrikasta svetloba in dolg zagon kar nekaj časa zmanjševala čar LED-diod, pa je njihova kakovost svetlobe danes veliko višja kot pri katerem koli drugem svetilu. Svetlobni izkoristek je dober, svetilnost izredna in sedanje LED-diode niso več ne hladne ne neprijetne.

Dejavnik trajnostnosti

Poleg vsega ostalega so LED-diode v primerjavi z drugimi svetili energetsko izredno varčne, razvijejo manj toplote in imajo rekordno življenjsko dobo.

Medtem ko slaba svetloba zmanjša storilnost, premalo svetlobe pa celo povzroča bolezni, sodobni sistemi osvetlitve na osnovi LED-diod omogočajo takšne svetlobne razmere na delovnem mestu, ki so zelo podobne naravnemu svetlobnemu spektru sonca.

Podjetje kaiserkraft ponuja profesionalna LED-svetila za vsa področja uporabe. S primerno osvetlitvijo boste ustvarili dobre pogoje za večjo storilnost in motivacijo zaposlenih. Odkrijte osvetlitev po meri.

Z LED-svetilkami lahko ustvarimo ergonomske svetlobne razmere, ki pozitivno vplivajo na zmožnost koncentracije, zadovoljstvo in storilnost zaposlenih.

Kako pa je videti optimalna osvetlitev delovnega mesta?

Zakon določa, kako svetlo mora biti delovno mesto

Osnovne zahteve glede osvetlitve delovnega mesta določa Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih. Skladno s standardi razsvetljave na delovnem mestu morajo imeti delovni prostori najmanj 2-odstotni delež dnevne svetlobe in pogled na zunanjost – razen če tega ne dopuščajo gradbene danosti na delovnem mestu, npr. železniških postajah ali letališčih.

Površine, ki prepuščajo svetlobo, kot so okna in nadsvetlobe, morajo znašati najmanj 10 odstotkov talne površine prostora, pri dejavnostih z visokimi zahtevami glede vidljivosti pa najmanj 20 odstotkov. Med te površine spadajo tudi vrata in stene, če so stekleni.

To so splošne zakonske zahteve glede svetlobe na delovnem mestu. Od vrste dela pa je odvisno, ali se zaposlenim te zahteve zdijo ustrezne ali ne.

S tem se strinjajo tudi strokovnjaki za svetila in zato priporočajo orientacijske vrednosti v luksih, odvisne od konkretnega delovnega okolja.

Ustrezna osvetlitev za večjo storilnost: optimalna osvetlitev delovnega mesta wt$

Več informacij o optimalni osvetlitvi delovnega mesta smo zbrali v naših obsežnih nasvetih za nakup.

V petih korakih do popolne osvetlitve na delovnem mestu

Na voljo je res veliko možnosti oblikovanja, ki obsegajo vse od vsakodnevnih nasvetov, ki jih zlahka uresničite, do kompleksnih zasnov osvetlitve. Podjetja, ki želijo narediti še korak dlje, kot predpisuje zakon, imajo danes na razpolago številne, visokotehnološke sisteme osvetlitve.

"Sodobni sistemi delujejo s pomočjo tipal, ki ne zaznavajo samo prisotnosti zaposlenih, temveč tudi delež dnevne svetlobe in skladno s tem samodejno ustrezno prilagodijo osvetljenost," pravi strokovnjak za osvetlitev Jürgen Waldorf.

Ustrezna osvetlitev za večjo storilnost: optimalna osvetlitev delovnega mesta wt$

Kako torej oblikujemo zasnovo za osvetlitev?

 • Od zgoraj
  Enako kot dnevna svetloba mora osvetlitev prihajati od zgoraj. To zaznavamo kot naravno, obenem pa dvigne zmožnost koncentracije.
 • Ustrezna barva
  Barva svetlobe, navedena s Kelvini, je odločilna. Opoldansko sonce ima od 5.500 do 5.800 Kelvinov in pri takšni svetlobi smo ljudje najbolj produktivni.
 • Vendar pozor
  Vrhunska storilnost ni trajno stanje. Zato morajo imeti zaposleni možnost, da sami uravnavajo svetlobo – med odmori jo na primer zatemnijo.
 • Ustrezno kombiniranje
  Da ne nastane bleščanje, kombinirajte umetno in naravno svetlobo. Lahko pa delovna mesta postavite pravokotno na okna in uporabite žaluzije.
 • Posredno in neposredno
  Uporabite kombinacijo posredne in neposredne svetlobe. Kot dopolnitev stropnih svetilk so najboljše namizne svetilke z možnostjo zatemnitve.

Med vodilnimi pri inovacijah za sodobne osvetlitve so inženirji podjetja Waldmann. Srednje veliko podjetje iz nemškega kraja Villingen-Schwenningen se je specializiralo za osvetlitev v industriji, pisarnah, pri negi in zdravstveni oskrbi. Obiščite našo specializirano trgovino Waldmann!

"Human Centric Lighting" je biodinamična svetloba

Osvetlitev, usklajena s človeškim bioritmom, poveča storilnost – in kdor se počuti dobro, je pri delu tudi bolj učinkovit. Svetilke, ki jih lahko uravnavate s pomočjo aplikacij na pametnem telefonu, niso več nobena novost. "Human Centric Lighting", na človeka osredotočena osvetlitev, predstavlja zasnove, ki z ustrezno mero svetlobe ustvarijo optimalne delovne pogoje.

Kdor mora zgodaj zjutraj nekoliko spodbuditi svoj krvni obtok, bo poleg hladne prhe in vroče kave uporabil tudi nove možnosti digitalno krmiljene osvetlitve. Jasna svetloba se morda sliši nekoliko neprijetno, vendar pa na bioritem deluje kot naravna budilka. Z nekaj kliki je mogoče samodejno nastaviti osvetlitev za celotni dan – vključno s toplim ozračjem sočnega zahoda ob koncu dne.

Strokovnjaki se že desetletja ukvarjajo z vplivom svetlobe na človekovo storilnost in trdijo, da se s tem lahko dvigne tudi do 20 odstotkov. Med njimi sta na primer svetovalec za feng shui Günther Sator in Hans-Jürgen Hentschel, pisatelj in specialist za psihosomatiko.

Katero podjetje si glede na tolikšen potencial še lahko privošči, da ne vlaga v optimalno osvetlitev delovnega mesta?

Ustrezna osvetlitev za večjo storilnost: optimalna osvetlitev delovnega mesta mg$

Stopite v stik z nami!

Za dodatne informacije smo vam vedno brezplačno na voljo.