Nazaj
Nasveti o izdelkih za Okolje

Mikrovlakna za čiščenje

Mikrovlakna imajo povprečen premer pribl. 5 - 7 µm in so samo pol tako debela kot vlakna bombaža. Zato lahko iz rež bistveno bolje odstranijo nečistoče, pa tudi bakterije, viruse in spore. Z njihovo pomočjo je mogoče poskrbeti za higiensko čistočo na mnogih področjih.

Mikrovlakna za čiščenje 298

Sl. 1: bombaž

Mikrovlakna za čiščenje 299

Sl. 2: mikrovlakna

Poleg tega je zaradi majhnega premera niti na krpi ali mopu bistveno več posameznih niti, kar izboljša učinek čiščenja. Čiščenje je bolj učinkovito tudi zaradi večjega števila stičišč med tekstilom in površino, ki jo želimo očistiti, ter zaradi večjega števila kapilar, ki so pogojene s strukturo krpe. Zaradi večjega števila vmesnih prostorov, ki nastanejo zaradi strukture vlaken, se krpe lahko oprime še več delcev umazanije.

Zato lahko povzamemo, da so mikrovlakna nadvse primerna za čiščenje. Zaradi njihove posebne strukture lahko čistimo brez dodanih čistil ali pa le z majhno količino. Zato imamo nižje stroške, pa tudi v okviru odgovornega ravnanja z okoljem veliko doprinesemo. Če kemičnih sredstev ne uporabljamo ali jih nanesemo samo v zelo majhni količini, na očiščeni površini ostane manj ostankov sredstva. To zelo blagodejno vpliva na občutljive ljudi ali alergike. Zaradi dobrih čistilnih lastnosti porabi osebje manj časa in napora za čiščenje.

Ker pri mikrovlaknih pri drgnjenju nastane elektrostatičen naboj, so zelo primerna tudi za suho čiščenje.