3 dejavniki tveganja za zdravje na delovnem mestu: zrak, svetloba in hrup

2020/09/15

Zatohel zrak v sejni sobi, skladišče brez oken in stalen hrup v proizvodnji. Podobno kot večina delavcev boste verjetno tudi vi velik del delovnega časa preživeli v zaprtih prostorih.

Ker zrak v prostoru, osvetlitev in akustika močno vplivajo na storilnost in lahko celo škodujejo zdravju, so dejavniki okolja eno od področij ergonomije na delovnem mestu, ki je temeljno za varovanje zdravja v podjetju.

V tem prispevku smo povzeli najpomembnejše zahteve za delovno mesto, ki se nanašajo zlasti na vpliv zraka, svetlobe in hrupa. Poleg tega boste seveda našli tudi ustrezne izdelke, s katerimi lahko odlično opremite svoj pisarniški prostor z vidika kakovosti zraka, osvetlitve in akustike.

1. Zrak v prostoru

Na prvi pogled se slab zrak ne zdi nekaj, kar bi lahko vplivalo na varnost pri delu v podjetju. Ali se zrak, ki ga vdihavate na delovnem mestu, uradno lahko šteje za „primernega za zdravje“, pa je dejansko odvisno od številnih pomembnih dejavnikov s predpisanimi mejnimi vrednostmi:

Izdelki za popoln zrak v prostoru

Ali ste vedeli?

Če opazno veliko število zaposlenih v isti stavbi trpi za enakimi simptomi, kot so težave z dihanjem ali praskanje v grlu, vendar vzrokov ni mogoče najti, se to imenuje „sindrom bolne stavbe“. V tem primeru morate opraviti objektivno oceno kakovosti zraka ali meritve škodljivih snovi.

Zrak, svetloba in hrup na delovnem mestu 594

2. Osvetlitev

Vpliva svetlobe na naš bioritem ni mogoče zanikati: dolgotrajna premajhna osvetlitev lahko povzroči utrujenost, slabšo zmogljivost in upad motivacije, medtem ko nas več svetlobe naredi bolj aktivne. Ta pojav verjetno poznate iz zimskega časa.

Podobne negativne ali pozitivne vplive na storilnost ima lahko tudi osvetlitev na delovnem mestu. Zato je treba upoštevati nekaj stvari, ki zagotavljajo ustrezne svetlobne pogoje na delovnem mestu:

Pisarniški prostori z vpadom svetlobe

Izdelki za optimalno osvetlitev v pisarni

Zrak, svetloba in hrup na delovnem mestu 594

Pozor

Zelo svetla, neposredna svetloba, odsevi ali stalno utripanje lahko poslabšajo osredotočenost in celo povzročijo nesreče. Da bi zagotovili varnost in varovanje zdravja pri delu, morate pri oceni tveganja upoštevati vpad svetlobe.

V naših kaiserkraft nasvetih o osvetlitvi delovnega mesta boste našli tudi koristne informacije o ustrezni osvetlitvi za različna delovna območja, kot so skladišča, proizvodnja, pisalne mize ali delavnice.

Zrak, svetloba in hrup na delovnem mestu 475

3. Akustika

Moteči zvoki ali stalna raven hrupa na delovnem mestu lahko zmanjšajo sposobnost osredotočanja in odzivanja, zvišajo tveganje in stopnjo napak ter tako zmanjšajo varnost pri ročnih opravilih. Nenehni hrup nenazadnje povzroča stres in ima lahko dolgoročne škodljive posledice za zdravje (npr. slabši sluh).

Predpisane najvišje vrednosti za obremenitev s hrupom v decibelih

Pri dejavnostih, ki zahtevajo visoko stopnjo koncentracije, je dovoljena vrednost največ 55 dB(A). Pri delih, ki so predvsem rutinska, ni dovoljeno preseči 70 dB(A).


Na območjih, kjer se ni mogoče izogniti visokim ravnem hrupa (npr. v proizvodnji ali skladiščih), morate obremenitev v okviru varnosti in zdravja pri delu preprečiti z ustrezno zaščito pred hrupom.

Zrak, svetloba in hrup na delovnem mestu 582

Orientacijske vrednosti

Šepetanje je glasno približno 30 dB(A), dež ali hrup hladilnika 50 dB(A), kričanje ali kosilnica 70 dB(A), motorna žaga ali glasba v diskoteki pa 110 dB(A).

Ocena jakosti zvoka in hrupa

Različni ljudje različno zaznavajo visoke ali nizke jakosti zvoka. Zato preverjanje hrupa na delovnem mestu pomaga oceniti jakost zvoka v delovnih prostorih in ugotoviti vzroke za obremenitev s hrupom. Vsaj dve osebi morata neodvisno oceniti hrup iz ozadja in moteči hrup med običajnim delom.

Izdelki za idealno akustiko v pisarnah

Zrak, svetloba in hrup na delovnem mestu mg$

Smo vaš partner pri oblikovanju zdravega delovnega mesta

Ergonomija na delovnem mestu nam je še posebej pri srcu. Na nas se lahko zanesete, ko potrebujete pomoč pri izbiri ustreznega ukrepa za varnost pri delu za svoje podjetje ali ergonomskih pisarniških rešitev.