Ergonomsko stanje

2020/06/03

Pravilno stanje med delom

Kakšno je ergonomsko stanje? Na pravilno telesno držo moramo paziti sami. Pri daljšem stanju držimo glavo sproščeno pokonci, prsi dvignemo naprej in pri tem ne ukrivljamo hrbtenice, zravnamo medenico, rahlo pokrčimo kolena ter nekoliko napnemo mišice v zadnjici in trebuhu. Tako je v teoriji. V praksi pa stanje pogosto ne ustreza temu opisu, saj vendar nismo pri športni vzgoji, ampak na delovnem mestu.

Ergonomsko stanje med delom ni tako preprosto. Trda betonska tla in neprožna podlaga precej otežijo zdravo držo hrbta med delom. Zato številna podjetja priskrbijo svojim zaposlenim ergonomske delovne podloge, da zagotovijo ergonomijo na delovnem mestu in v proizvodnji.

Pravilno opremljeno delovno mesto spodbuja storilnost, zbranost in ergonomsko stanje.
Ergonomske podloge in podloge za preprečevanje utrujenosti omogočajo zaposlenim nebolečo držo pred stroji, za prodajnimi pulti ali ob tekočem traku. Investicija v ergonomske delovne podloge se vedno povrne, saj se čas bolniške odsotnosti skrajša in bolečine ne prekinjajo zaposlenih pri njihovem delu.

Ergonomija za stoječa delovna mesta wt$

Kako so ergonomske podloge zasnovane?

Za ergonomske delovne podloge je značilno predvsem to, da ponujajo mehko podlago za stanje. Na splošno lahko rečemo, da bolj kot je podloga debela, bolj ergonomska je. Vendar pa na delovne podloge ne moremo kar položiti penaste gume in je potem namestiti v proizvodno halo. Upoštevati je treba tudi to, kje se podloga uporablja. V številnih podjetjih mora biti na primer mogoče voziti čez ergonomske podloge. Zato imajo nekatere podloge ploske robove, da s transportnimi napravami lažje zapeljemo nanje. Ti modeli pa so posebej zasnovani in izdelani iz bolj robustnega materiala. Nekater podloge za preprečevanje utrujenosti imajo takšne robove zato, da se obnje ne spotikamo. 

Ta ergonomska obloga s penasto spodnjo stranko je še posebej primerna za delovna mesta ob strojih. Na robovih je ploska in znotraj obložena, kar omogoča mehko in udobno stanje na površini.

Ergonomija za stoječa delovna mesta wt$

Vedno pa je potrebno upoštevati za kakšno delovno mesto je podloga namenjena. Pri predelavi kovin se na primer vari in rezka, zato se številne podloge hitro obrabijo. Poleg tega predstavljajo nevarnost, če niso odporne proti ognju in primerne za delovna mesta z varjenjem. Pri nakupu ergonomskih podlog za delovno mesto morate zato vedno upoštevati lastnosti in funkcije podloge.

Ergonomija za stoječa delovna mesta ler

Ergonomske industrijske obloge morajo biti morda tudi odporne proti oljem in kemikalijam v običajnih koncentracijah. Tudi to je treba upoštevati v številnih podjetjih. Ker proizvajalci poznajo najrazličnejše zahteve uporabnikov, so na voljo različni modeli s posebnimi funkcijami.

Ergonomija za stoječa delovna mesta ler

Kako poskrbimo za ergonomsko stanje na delovnem mestu?

Debele in mehke obloge spodbujajo stalno gibanje telesa. Če stojimo na trdih betonskih tleh, ostajata naše telo in hrbet običajno nenehno v enakem položaju, je nenehno napeto. Ergonomske podloge pa omogočijo, da se telo vedno znova uravnovesi. Mišice in sklepi ostajajo v gibanju. To je osnovni pogoj za zdravo držo hrbta. Rek, da zaradi preveč počitka zarjavimo, ni iz trte zvit. V nadaljevanju si oglejte, kateri deli telesa se med ergonomskim stanjem gibljejo in katere težave lahko s tem zmanjšamo ali celo preprečimo.

Bolečine v sklepih in mišicah:

Pogosti simptomi so zategnjene mišice in posledični glavoboli. Spremljajo jih lahko težave z vidom in občutljivost za hrup. Zaradi napete drže lahko se lahko pojavijo tudi bolečine v trebuhu. Bolečine v nogah in stopalih so skoraj neizbežne, pa tudi slab krvni obtok, žal ni nobena redkost. Zaradi telesnih težav se običajno poveča tudi psihični stres, ki pogosto prepreči sprostitev ob koncu delovnika.
Vsem tem težavam se lahko izognemo z uporabo ergonomske talne podloge.

Ergonomija za stoječa delovna mesta ler

Ergonomske podloge v naši spletni trgovini

Ergonomske podloge za delovna mesta najdete v sklopu industrijskih podlog. Talne podloge iz te skupine imajo poleg ergonomije še številne druge lastnosti, na primer odpornost proti zdrsom ali kemikalijam. V naši spletni trgovini je na voljo praktična razlaga lastnosti talnih podlog, ki vsebuje opise različnih lastnosti in pripadajoče simbole. Ti simboli so navedeni ob izdelkih v naši spletni trgovini in označujejo lastnosti določene talne podloge.