080 1037        office@kaiserkraft.si

Red in čistoča v podjetju

KAJ MORA STRAN IN KAJ SE MORA PRESTAVITI?

Delovni dan v življenju hišnika Janeza Novaka

Fa. Masch & Co.KG iz Oberloheja

7.45

Zunaj je še temno, dežuje, vreme je neprijetno. Hišnik Janez je na delu med prvimi. Zato je tudi prvi, ki opazi, da na vhodu podjetja manjka predpražnik za prestrezanje nečistoč. „Nekdo bo zdrsnil in si zlomil vrat. Tako ne bo šlo. Nekaj moram storiti", pomisli.

8.05

Predpražnik za prestrezanje nečistoč pri vhodu je že pripravljen, medtem ko v stavbo vstopajo zaposleni. Hišnik Janez je ponosen nase. Vendar ne za dolgo. Ker – njemu seveda nič ne uide – z zaposlenimi v podjetje prihaja tudi kopica listja. „To moram počistiti. Potrebujem metlo, še bolje, stroj za pometanje.

10.22

Vhodni prostor je bleščeče čist. Jesenskega listja ni videti, niti pred niti za vrati. Popolno … razen … da, razen luž. Morda je bil pes kontrolorja iz drugega nadstropja. „To moram počistiti. Hitro.“ Hišnik Janez postavi dve stojali za dežnike.

12.01

Hudiča. Spodrsnilo mu je. Hišniku Janezu samemu. In sedaj? Njegov vajenec Jože pravi: "Zdaj moram pospraviti še Janeza" Da ga uprava ne vidi kako tam sedi, kot kup nesreče. Le kako je njegov šef lahko spregledal banano v kuhinji? In kje je sploh koš za smeti?

13.08

Hišnik Janez sicer še malce šepa, a na srečo se ni zgodilo nič hujšega. Vendar nekaj je hudo narobe. Kaj morajo spet trpeti hišnikove oči – smeti, smeti in še več smeti. Po kosilu je dvorišče izgledalo, kot da bi eksplodirala bomba. „Jože,“ pokliče vajenca, „to morava počistiti. Hitro!“ Vzame prijemalne klešče in hitro pospravi cigaretne ogorke, ostanke hrane in robčke.

14.57

Super fant, ta Jože. Hišnik Janez je s svojim pripravnikom zadovoljen. Vse smeti je, kot se spodobi, spravil v vreče za odpadke in jih zmetal v zbiralnike surovin. „Ampak … fant vendar ni …? Ali pač? Da, res je …“ Jože je poleg vsega pospravil tudi Janezovo še nedotaknjeno kosilo. Tega pa res ne bi bilo treba.

15.02

S krulečim želodcem in s krulečim psom kontrolorja iz drugega nadstropja, se hišnik Janez odpravi naprej. S svojo krpo iz mikrovlaken briše prah in umazanijo s tablic na vratih, z opozorilnih znakov in osvetlitev zasilnih izhodov. „To plast umazanije moram počistiti, hitro.“ Nasmejan opravlja svoje delo, medtem ko psu kontrolorja daje priboljške.

15.34

Jože pride izza vogala s čistilnim vozičkom in prigrizkom za svojega šefa. Njegov želodec je zdaj že glasnejši od psa. „Pica … moja najljubša hrana,“ pravi sestradani hišnik in ugrizne vanjo. Kakor hitro je ugriznil, se je zgodilo – masten, oljnat in še vedno vroč sir pristane na kuhinjskih ploščicah. Pes plane za njim ter naredi nered. „To moram počistiti,“ pravi Jože in odpelje psa pred vhod.

15.35

"Tako pa ne more ostati." Hišnik Janez opazuje pasje sledi, ki so videti kot mravlje na poti do počitka po obilnem kosilu. „To moram počistiti. Potrebujem sesalnik.“ Marjeta iz recepcije ga dvomljivo gleda. „Sesalnik? Pri takšni nesnagi? Ne bo šlo.“ Na srečo ima hišnik Janez dostop do sesalnika za mokro in suho sesanje. „Brez težav bom lahko počistil,“ pravi.

16.47

Pozor. Služba se kmalu zaključi. S kompletom za čiščenje oken še hitro počisti okna kontrolorja v drugem nadstropju, tistega s psom. „Prijazen fant, a njegov pes je prevelik, skoraj kot tele.“ Pes pride izza vogala,  s še vedno umazanimi šapami. „To še počistim. Bolje rečeno, psa moram pospraviti.“ Hišnik Janez zgrabi svoj visokotlačni čistilnikin z njim zagrozi kontrolorju. V šali, se razume: „Pes ali jaz?“

17.07

Konec je. Za danes. V čistilniku za škornje si še hitro očisti obutev in lahko gre domov: „Jože, poglej čevlje! S takšnimi čevlji ne moreš nikamor, fant!“ Rahlo utrujena od dolgega dne, ampak s čistimi čevlji, se Jože in hišnik Janez odpravita. Vsak proti svojemu domu. Do pričetka novega dne.
 

ŽELITE PRIKAZ, PRIMEREN ZA MOBILNE NAPRAVE?

Spletna trgovina KAISER+KRAFT je zdaj na voljo tudi v mobilni različici, ki se bo neprestano razvijala.
Test mobilnega prikaza